06:54:17 03.12.2021
Stiri

R. Moldova va avea o CREȘTERE economică de 7,5 la sută în 2021. Când va ajunge la Chișinău prima TRANȘĂ din suportul de 564 de milioane de dolari acordat de FMI

Actualitate 21.10.2021 14:29 Vizualizări1137 Autor: Ziarul National
R. Moldova va avea o CREȘTERE economică de 7,5 la sută în 2021. Când va ajunge la Chișinău prima TRANȘĂ din suportul de 564 de milioane de dolari acordat de FMI


R. Moldova va primi, până la finele anului curent, 81 de milioane de dolari, reprezentând prima tranșă din programul de 564 de milioane de dolari negociat între Guvernul de la Chișinău și Fondul Monetar Internațional (FMI).

Reprezentantul permanent al FMI în R. Moldova, Rodgers Chawani, s-a arătat sigur astăzi, după finalizarea negocierilor cu Guvernul R. Moldova, că părțile își vor atinge cu succes obiectivele stabilite în programul pentru următorii trei ani și patru luni.

„Prima tranșă debursată va fi de peste 81 de milioane de dolari și va ajunge în R. Moldova până la finele anului curent. Am constatat că economia R. Moldova își revine, iar pentru anul 2021 este programată o creștere economică de 7,5%. Ritmul inflației s-a accelerat datorită redresării economice și creșterii prețurilor la resursele energetice și produsele alimentare.

Citește și: R. Moldova va beneficia de 564 de MILIOANE de dolari din partea FMI pentru recuperarea economică și reformarea instituțiilor statului: „Programul reprezintă un CATALIZATOR pentru noi finanțări externe”

Ținând cont de accelerarea ritmului inflației, Banca Națională a Moldovei (BNM) a întreprins măsuri legate de înăsprirea politicii monetare. Totodată, ne așteptăm că toate cheltuielile pentru atenuarea crizei și șocul provocat de majorarea prețurilor la resursele energetice vor duce la creșterea deficitului bugetar. Redresarea economică poate fi împiedicată de anumiți factori negativi. Astfel, ne așteptăm că s-ar putea realiza riscurile de noi valuri de infectare cu COVID-19. În așa fel, recuperarea economică poate să aibă loc altfel decât se așteaptă partenerii comerciali ai R. Moldova. Respectiv, discuțiile pe marginea programului s-au axat pe provocările cu care se confruntă R. Moldova în continuare: combaterea pandemiei și creșterea prețurilor la resursele energetice”, a menționat Rodgers Chawani.

Reprezentantul FMI s-a referit la acțiunile convenite cu Guvernul de la Chișinău.

„Ținând cont de provocările cu care se confruntă R. Moldova, programul cuprinde două direcții mari: susținerea redresării economice și avansarea în reformele de guvernanță instituțională. Acțiunile convenite la capitolul măsurilor bugetar- fiscale sunt menite să atenueze impactul crizei în sectorul energetic și al pandemiei COVID-19. De asemenea, urmează să se schimbe în mod progresiv accentele pentru cheltuielile de dezvoltare.

Am prevăzut și politici care să protejeze independența BNM. Sunt prevăzute și măsuri de reformă structurală, care să îmbunătățească guvernanța și supravegherea sectorului întreprinderilor de stat și sectorului financiar-bancar. În cele din urmă, am prevăzut cadre puternice pentru consolidarea supremației legii, prevenirea și contracararea corupției, asigurarea independenței justiției și responsabilizării acestui sector. Sunt sigur că ne vom atinge cu succes aceste obiective”, a conchis Chawani.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

26.11.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // România și nevoia de...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md