21:10:46 17.06.2024
Stiri

Premierul Chicu vreau un nou Program cu FMI: „Faptul că am încheiat cu succes acest program, denotă că deja sunt șanse mari să avem unul nou. Vrem Program cu FMI nu pentru bani, ci pentru suportul acordat în promovarea REFORMELOR”

Economie 05.02.2020 15:00 Vizualizări1802 Autor: Ziarul National
Premierul Chicu vreau un nou Program cu FMI: „Faptul că am încheiat cu succes acest program, denotă că deja sunt șanse mari să avem unul nou. Vrem Program cu FMI nu pentru bani, ci pentru suportul acordat în promovarea REFORMELOR” Captură


Prim-ministrul Ion Chicu susține că R. Moldova a încheiat cu succes Programul cu FMI, chiar dacă în ultimii ani au fost trei guverne și patru miniștri de Finanțe. Totodată, premierul a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe comune cu șeful Misiunii FMI, Rubén Atoyan, că deja a solicitat venirea unei alte misiuni de evaluare de la FMI, pentru a demara discuțiile în vederea semnării unui nou program.

Deși anterior premierul Chicu afirma că ar putea fi luată o pauză în relația cu FMI, acum lucrurile s-au schimbat. În primul rând, Chicu a precizat că avea temeri vizavi de faptul că reprezentanții FMI nu vor fi de acord cu investițiile masive în infrastructură, anunțate de autorități, și că se va cere majorarea tarifelor la gaze.

„Aceste riscuri nu s-au materializat. Domnul Atoyan salută intenția Guvernului de a investi în dezvoltarea infrastructurii. Slavă Domnului că nu trebuie să luăm o pauză în relația cu FMI”, a precizat Chicu.

De asemenea, prim-ministrul a spus că R. Moldova se poate descurca și fără finanțarea externă, care în 2019 a reprezentat doar 2,4% din cheltuielile bugetului public național, dar Programul cu FMI e necesar pentru a continua reformele.

„Noi ne dorim program cu FMI nu pentru a beneficia de banii de pe extern. Eu și echipa mea ținem la Programul cu FMI, în mod special din cauza suportului pe care îl avem în promovarea reformelor. Asta v-o spun sincer. Cu atât mai mult că ponderea asistenței financiare externe nerambursabile, din totalul cheltuielilor BPN în 2019, a fost de 2,4%. Este o asistență semnificativă, dar nu e critică pentru R. Moldova. Deci, vrem program cu FMIpentru suportul acordat la promovarea reformelor, mai puțin partea financiară”, a adăugat sursa citată.

La rândul său, Rubén Atoyan a declarat că majoritatea obiectivelor Programului R. Moldova – FMI, care a ajuns la final, au fost realizate și Programul a fost unul de succes.

În cadrul întrevederii de astăzi au mai fost discutate unele obiective ce urmează să fie realizate în perioada următoare, inclusiv aprobarea legislației referitoare la instituțiile financiare non-bancare pentru dezvoltarea sustenabilă și sigură a acestui sector. Un alt subiect abordat s-a referit la devierile financiare acumulate în sectorul reglementat de ANRE, pentru care e necesar să fie adoptată o cale de compensare. Părțile au făcut un schimb de opinii referitor la consolidarea sistemului bancar național și la sistemul de pensii.

Atât echipa Executivului, cât și echipa Misiunii FMI au statuat că sunt necesare măsuri de îmbunătățire a mediului de afaceri și facilitare a investițiilor, esențiale pentru promovarea progresului tehnologic și sporirea investițiilor în infrastructură și în dezvoltarea capitalului uman. În acest sens, e necesară continuarea reformelor în domeniul educației, ocrotirii sănătății și politicile sociale pentru a crește nivelul de viață în R. Moldova, a combate migrația și schimba tendințele demografice.

Amintim că programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală 182 de milioane de dolari, dintre care circa 160 de milioane de dolari SUA au fost deja debursate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md