17:31:31 22.03.2023
Stiri

Guvernarea lui Dodon ar ASCUNDE situația reală privind încasările la buget: „Există un RISC serios că salariile și pensiile pentru lunile decembrie-ianuarie vor fi achitate cu rețineri”

Actualitate 14.12.2020 10:29 Vizualizări2979 Autor: Ziarul National
Guvernarea lui Dodon ar ASCUNDE situația reală privind încasările la buget: „Există un RISC serios că salariile și pensiile pentru lunile decembrie-ianuarie vor fi achitate cu rețineri”


Salariile și pensiile pentru lunile decembrie și ianuarie ar urma să fie plătite cu întârziere, deoarece pe conturile Ministerului Finanțelor ar putea să se acumuleze, până la finele lunii curente, în jur de 2 miliarde de lei. Pentru plata salariilor și pensiilor e nevoie lunar de 3,5 miliarde de lei, afirmă vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, într-o postare pe Facebook.

Această situație „alarmantă” ar fi provocată de faptul că Guvernul Chicu nu a putut să acceseze prima tranșă din acordul cu FMI, dar și o tranșă din asistența macrofinanciară promisă de UE.

„Inițial, Guvernul a preconizat că, în anul curent, R. Moldova va primi prima tranșă de la FMI și următoarea tranșă de la UE, condiționată de existența programului cu Fondul Monetar Internațional. Valoarea sumară a suportului financiar respectiv ar fi constituit aproximativ 4,4 miliarde de lei. Deja este evident că acești bani nu ajung în anul curent, pentru că nu va fi semnat niciun acord cu FMI. Din informațiile Ministerul Finanțelor, am realizat că, în lipsa acestui sprijin, soldul la data de 31 decembrie 2020 va fi în jur de 2 miliarde de lei. Lunar, doar pentru achitarea pensiilor și salariilor bugetarilor e nevoie de aproximativ 3,5 miliarde de lei. Luna ianuarie, tradițional, este cea mai problematică pentru Ministerul Finanțelor sub aspectul acumulării veniturilor. În acest context, există un risc serios că salariile și pensiile pentru decembrie-ianuarie vor fi achitate cu rețineri. Alte cheltuieli bugetare în perioada imediat următoarea în genere nu vor fi posibile”, anticipează Slusari.

Sursa citată a ținut să sublinieze că Guvernul Chicu are o abordare riscantă și pentru anul 2021. „Acele 4,4 miliarde de lei sunt introduse în proiectul bugetului ca sursa de acoperire a deficitului bugetar. Dar demult este evident că Guvernul Dodon nu este capabil să acceseze fonduri externe, iar în contextul alegerilor anticipate există o probabilitate foarte înaltă că următorul executiv plenipotențiar va fi instituit nu mai devreme de luna iunie, iar programele cu donatorii vor apărea în cel mai bun caz la toamna 2021”, a adăugat Slusari.

Astfel, vicepreședintele Parlamentului îndeamnă Guvernul Chicu să revizuiască mai multe cheltuieli bugetare. „Să renunțe la majorarea substanțială a bugetelor instituțiilor de forță, la proiectul criminal „Arena Chișinău”, la construirea și reparația unor ambasade și judecătorii, la procurarea automobilelor pentru instituțiile bugetare etc. Totodată, se impune micșorarea cheltuielilor pentru drumuri, mai ales că se fac doar cârpiri și spălări de bani cu otkaturi”, a conchis Slusari.

Citește și: Dodon INSISTĂ: De luna viitoare NU ar mai fi responsabil de GUVERNARE și altcineva ar trebui să se preocupe de plata PENSIILOR și salariilor

De menționat că președintele în exercițiu, Igor Dodon, a infirmat astăzi că vor fi rețineri la plata salariilor și pensiilor. Dodon a ținut să precizeze că, începând cu data de 24 decembrie, atunci când Maia Sandu va prelua oficial funcția de șef al statului, dânsul și Guvernul Chicu nu va mai purta nicio răspundere pentru plata salariilor și pensiilor.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md