Guvernarea lui Dodon ar ASCUNDE situația reală privind încasările la buget: „Există un RISC serios că salariile și pensiile pentru lunile decembrie-ianuarie vor fi achitate cu rețineri”
Salariile și pensiile pentru lunile decembrie și ianuarie ar urma să fie plătite cu întârziere, deoarece pe conturile Ministerului Finanțelor ar putea să se acumuleze, până la finele lunii curente, în jur de 2 miliarde de lei. Pentru plata salariilor și pensiilor e nevoie lunar de 3,5 miliarde de lei, afirmă vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, într-o postare pe Facebook.
Această situație „alarmantă” ar fi provocată de faptul că Guvernul Chicu nu a putut să acceseze prima tranșă din acordul cu FMI, dar și o tranșă din asistența macrofinanciară promisă de UE.
„Inițial, Guvernul a preconizat că, în anul curent, R. Moldova va primi prima tranșă de la FMI și următoarea tranșă de la UE, condiționată de existența programului cu Fondul Monetar Internațional. Valoarea sumară a suportului financiar respectiv ar fi constituit aproximativ 4,4 miliarde de lei. Deja este evident că acești bani nu ajung în anul curent, pentru că nu va fi semnat niciun acord cu FMI. Din informațiile Ministerul Finanțelor, am realizat că, în lipsa acestui sprijin, soldul la data de 31 decembrie 2020 va fi în jur de 2 miliarde de lei. Lunar, doar pentru achitarea pensiilor și salariilor bugetarilor e nevoie de aproximativ 3,5 miliarde de lei. Luna ianuarie, tradițional, este cea mai problematică pentru Ministerul Finanțelor sub aspectul acumulării veniturilor. În acest context, există un risc serios că salariile și pensiile pentru decembrie-ianuarie vor fi achitate cu rețineri. Alte cheltuieli bugetare în perioada imediat următoarea în genere nu vor fi posibile”, anticipează Slusari.
Sursa citată a ținut să sublinieze că Guvernul Chicu are o abordare riscantă și pentru anul 2021. „Acele 4,4 miliarde de lei sunt introduse în proiectul bugetului ca sursa de acoperire a deficitului bugetar. Dar demult este evident că Guvernul Dodon nu este capabil să acceseze fonduri externe, iar în contextul alegerilor anticipate există o probabilitate foarte înaltă că următorul executiv plenipotențiar va fi instituit nu mai devreme de luna iunie, iar programele cu donatorii vor apărea în cel mai bun caz la toamna 2021”, a adăugat Slusari.
Astfel, vicepreședintele Parlamentului îndeamnă Guvernul Chicu să revizuiască mai multe cheltuieli bugetare. „Să renunțe la majorarea substanțială a bugetelor instituțiilor de forță, la proiectul criminal „Arena Chișinău”, la construirea și reparația unor ambasade și judecătorii, la procurarea automobilelor pentru instituțiile bugetare etc. Totodată, se impune micșorarea cheltuielilor pentru drumuri, mai ales că se fac doar cârpiri și spălări de bani cu otkaturi”, a conchis Slusari.
De menționat că președintele în exercițiu, Igor Dodon, a infirmat astăzi că vor fi rețineri la plata salariilor și pensiilor. Dodon a ținut să precizeze că, începând cu data de 24 decembrie, atunci când Maia Sandu va prelua oficial funcția de șef al statului, dânsul și Guvernul Chicu nu va mai purta nicio răspundere pentru plata salariilor și pensiilor.
Doi soți, un procuror și șeful unui post vamal, cercetați pentru îmbogățire ilicită. Aceștia ar deține mai multe mașini de lux și o casă estimată la 12 mil de lei
Dumitru Alaiba, despre contrastul dintre UE și Rusia în relația cu R. Moldova: În 2023, exporturile noastre către Rusia abia au însumat 144 de milioane de dolari, în timp ce exporturile către UE au atins un nivel impresionant de 2,6 miliarde dolari
Douăzeci și șase de mii de buletine de vot care urmau să ajungă la trei secții de votare din Rusia au fost distruse. CEC: „S-a constatat imposibilitatea asigurării procesului de vot”