17:17:28 22.03.2023
Stiri

Declarația FMI vizavi de legile aprobate de PSRM și Platforma „Pentru Moldova”: „Implementarea acestor inițiative AMENINȚĂ serios stabilitatea macroeconomică și financiară a R. Moldova, care este deja afectată sever de pandemia COVID-19”

Actualitate 18.12.2020 17:30 Vizualizări1985 Autor: Ziarul National
Declarația FMI vizavi de legile aprobate de PSRM și Platforma „Pentru Moldova”: „Implementarea acestor inițiative AMENINȚĂ serios stabilitatea macroeconomică și financiară a R. Moldova, care este deja afectată sever de pandemia COVID-19”


R. Moldova ratează un nou program cu Fondul Monetar Internațional (FMI), după ce majoritatea parlamentară PSRM – Platforma „Pentru Moldova” a anulat „legea miliardului” și a micșorat vâsta de pensionare.

„Implementarea inițiativelor legislative recente, aprobate de Parlamentul Republicii Moldova, amenință serios stabilitatea macroeconomică și financiară a Republicii Moldova, care este deja afectată sever de pandemia COVID-19”, se arată într-o declarație semnată de reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, Rodgers Chawani.

Citește și: Guvernatorul BNM avertizează că anularea „legii miliardului” va lovi direct cetățenii R. Moldova, iar autoritățile nu vor mai putea împrumuta bani din exterior

Oficialul a lăsat să se înțeleagă că sunt șanse mici ca R. Moldova să aibă un nou program cu FMI.

CITIȚI și Doi foști miniștri ai Finanțelor explică ȘMECHERIA coaliției PSRM-Șor privind „anularea legii miliardului”: „Nu este alceva decât mutarea DATORIEI de la o instituție a statului la alta. Acest joc iresponsabil va avea consecințe GRAVE”

„În contextul noului program susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanţare extinsă (EFF), sprijinul financiar din partea FMI se va acorda doar dacă va exista un angajament fără echivoc al Republicii Moldova de a asigura ireversibilitatea progresului atins până acum, precum și un sprijin politic larg pentru agenda ambițioasă privind guvernanța și reformele instituționale, convenită cu misiunea FMI pe parcursul acestui an”, a punctat Rodgers Chawani.

De menționat că programul cu FMI urma să fie semnat încă în septembrie curent. Valoarea noului program de cooperare între R. Moldova și FMI se ridică la 558 de milioane de dolari și urma să fie implementat pe o perioadă de trei ani (2020 - 2023). Asistența financiară urma să fie utilizată pentru relansarea economiei R. Moldova și depășirea consecințelor pandemiei COVID-19, precum și pentru implementarea unor reforme instituționale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md