Declarația FMI vizavi de legile aprobate de PSRM și Platforma „Pentru Moldova”: „Implementarea acestor inițiative AMENINȚĂ serios stabilitatea macroeconomică și financiară a R. Moldova, care este deja afectată sever de pandemia COVID-19”
R. Moldova ratează un nou program cu Fondul Monetar Internațional (FMI), după ce majoritatea parlamentară PSRM – Platforma „Pentru Moldova” a anulat „legea miliardului” și a micșorat vâsta de pensionare.
„Implementarea inițiativelor legislative recente, aprobate de Parlamentul Republicii Moldova, amenință serios stabilitatea macroeconomică și financiară a Republicii Moldova, care este deja afectată sever de pandemia COVID-19”, se arată într-o declarație semnată de reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, Rodgers Chawani.
Oficialul a lăsat să se înțeleagă că sunt șanse mici ca R. Moldova să aibă un nou program cu FMI.
„În contextul noului program susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanţare extinsă (EFF), sprijinul financiar din partea FMI se va acorda doar dacă va exista un angajament fără echivoc al Republicii Moldova de a asigura ireversibilitatea progresului atins până acum, precum și un sprijin politic larg pentru agenda ambițioasă privind guvernanța și reformele instituționale, convenită cu misiunea FMI pe parcursul acestui an”, a punctat Rodgers Chawani.
De menționat că programul cu FMI urma să fie semnat încă în septembrie curent. Valoarea noului program de cooperare între R. Moldova și FMI se ridică la 558 de milioane de dolari și urma să fie implementat pe o perioadă de trei ani (2020 - 2023). Asistența financiară urma să fie utilizată pentru relansarea economiei R. Moldova și depășirea consecințelor pandemiei COVID-19, precum și pentru implementarea unor reforme instituționale.
Dumitru Alaiba, despre contrastul dintre UE și Rusia în relația cu R. Moldova: În 2023, exporturile noastre către Rusia abia au însumat 144 de milioane de dolari, în timp ce exporturile către UE au atins un nivel impresionant de 2,6 miliarde dolari
Douăzeci și șase de mii de buletine de vot care urmau să ajungă la trei secții de votare din Rusia au fost distruse. CEC: „S-a constatat imposibilitatea asigurării procesului de vot”
Război în Ucraina. Putin și-a demolat „cuibușorul de nebunii” de la Marea Neagră de frica dronelor