19:09:41 17.06.2024
Stiri

Declarația FMI vizavi de legile aprobate de PSRM și Platforma „Pentru Moldova”: „Implementarea acestor inițiative AMENINȚĂ serios stabilitatea macroeconomică și financiară a R. Moldova, care este deja afectată sever de pandemia COVID-19”

Actualitate 18.12.2020 17:30 Vizualizări2253 Autor: Ziarul National
Declarația FMI vizavi de legile aprobate de PSRM și Platforma „Pentru Moldova”: „Implementarea acestor inițiative AMENINȚĂ serios stabilitatea macroeconomică și financiară a R. Moldova, care este deja afectată sever de pandemia COVID-19”


R. Moldova ratează un nou program cu Fondul Monetar Internațional (FMI), după ce majoritatea parlamentară PSRM – Platforma „Pentru Moldova” a anulat „legea miliardului” și a micșorat vâsta de pensionare.

„Implementarea inițiativelor legislative recente, aprobate de Parlamentul Republicii Moldova, amenință serios stabilitatea macroeconomică și financiară a Republicii Moldova, care este deja afectată sever de pandemia COVID-19”, se arată într-o declarație semnată de reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, Rodgers Chawani.

Citește și: Guvernatorul BNM avertizează că anularea „legii miliardului” va lovi direct cetățenii R. Moldova, iar autoritățile nu vor mai putea împrumuta bani din exterior

Oficialul a lăsat să se înțeleagă că sunt șanse mici ca R. Moldova să aibă un nou program cu FMI.

CITIȚI și Doi foști miniștri ai Finanțelor explică ȘMECHERIA coaliției PSRM-Șor privind „anularea legii miliardului”: „Nu este alceva decât mutarea DATORIEI de la o instituție a statului la alta. Acest joc iresponsabil va avea consecințe GRAVE”

„În contextul noului program susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanţare extinsă (EFF), sprijinul financiar din partea FMI se va acorda doar dacă va exista un angajament fără echivoc al Republicii Moldova de a asigura ireversibilitatea progresului atins până acum, precum și un sprijin politic larg pentru agenda ambițioasă privind guvernanța și reformele instituționale, convenită cu misiunea FMI pe parcursul acestui an”, a punctat Rodgers Chawani.

De menționat că programul cu FMI urma să fie semnat încă în septembrie curent. Valoarea noului program de cooperare între R. Moldova și FMI se ridică la 558 de milioane de dolari și urma să fie implementat pe o perioadă de trei ani (2020 - 2023). Asistența financiară urma să fie utilizată pentru relansarea economiei R. Moldova și depășirea consecințelor pandemiei COVID-19, precum și pentru implementarea unor reforme instituționale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md