12:10:27 30.09.2020
 
Stiri

Un membru CSM își va anunța demisia? Trebuie să aleagă între două funcții

Social 13.07.2015 14:10 Vizualizări2147 Autor: Stela Mihailovici
Un membru CSM își va anunța demisia? Trebuie să aleagă între două funcții


Doi judecători ai Curții de Apel Chișinău, Nicolae Craiu și Anatolie Țurcan, urmează să fie transferați la Curtea Supremă de Justiție. Proiectele de decizie privind numirea acestora în funcții de magistrați ai CSJ au fost înregistrate la Parlament, iar deputații vor vota la una dintre ședințele următoare.

Anatolie Țurcan este în prezent membru al Consiliului Superior al Magistraturii, fiind detașat de la Curtea de Apel Chișinău pe durata mandatului. Chiar fiind membru al CSM, acesta s-a înscris în concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante de la CSJ.

„Există un vacuum în legislație. Legea nu interzice membrilor CSM să participe la concursuri, dar nici nu reglementează clar astfel de situații. Dacă va fi votat de Parlament, domnul Țurcan urmează să decidă dacă rămâne la CSM sau pleacă la CSJ”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Dumitru Visterniceanu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii și fost președinte interimar al instituției.

Pe de altă parte, Țurcan nu poate rămâne la CSM, pentru că regulamentul prevede că în componența Consiliului trebuie să fie doi judecători ai instanțelor de fond, doi de la Curțile de Apel și doi de la Curtea Supremă de Justiție. Dacă Țurcan și-ar păstra mandatul, ar fi trei magistrați de la CSJ.

Surse din cadrul CSM au dezvăluit pentru Ziarul NAȚIONAL că Țurcan intenționează să renunțe la mandat și să plece la Curtea Supremă de Justiție.

Un alt judecător de la Curtea de Apel Chișinău, Nicolae Craiu, urmează să ocupe o altă funcție vacantă de la CSJ. Presa a scris anterior că magistratul este cumnatul membrului CSM, Gheorghe Avornic, și ar putea fi promovat din interes.

Precizăm că cei doi judecători au obținut punctaje maxime după verificarea Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor din cadrul CSM. La concursul pentru completarea locurilor vacante de la CSJ s-au încris șase judecători, iar Anatolie Țurcan și Nicolae Craiu au acumulat cele mai multe puncte – 90 și, respectiv, 85 de puncte.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md