06:04:33 17.04.2024
Stiri

DOC // Președinta Maia Sandu a ANULAT decretul lui Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit președinte al Curții de Apel Chișinău: „CSM a încălcat procedurile”

Actualitate 28.05.2021 15:39 Vizualizări3219 Autor: Ziarul National
DOC // Președinta Maia Sandu a ANULAT decretul lui Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit președinte al Curții de Apel Chișinău: „CSM a încălcat procedurile”


Președinta Maia Sandu anulat astăzi decretul fostului șef de stat Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, în iulie 2020.

Maia Sandu invocă încălcări de procedură și conflicte de interese admis de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în ceea ce privește avansarea lui Clima la Curtea de Apel Chișinău.

Mai exact, șefa statului susține că Vladislav Clima era, la momentul votului în CSM, judecător într-o cauză ce-l viza pe fostul judecător Mihail Ciugureanu, tatăl membrului CSM Carolina Ciugureanu-Mihăiluța care l-a susținut pe Clima, iar un alt membru al Consiliului, Elena Belei, era conducătorul științific al doctorandului Clima.

„Consiliul Superior al Magistraturii a încălcat procedurile legale și a admis un conflict de interese inadmisibil atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție. CSM trebuie să reexamineze decizia luată și să se asigure că următoarele decizii de numire în funcție vor respecta în totalitate prevederile legale, iar persoanele propuse vor întruni criteriile de integritate. Oamenii cer de la judecători să le facă dreptate și să pedepsească hoții. Curățarea sistemului este primul pas spre o justiție independentă și dreaptă”, și-a argumentat decizia Maia Sandu.

Șeful statului a cerut CSM să desfășoare un nou concurs pentru ocuparea funcției de președinte al Curții de Apel Chișinău.

Menționăm că Vladislav Clima, care activează din anul 2006 în sistem, a fost unul dintre magistrații care în anul 2018 au menținut decizia primei instanțe, prin care alegerile locale din municipiul Chișinău nu au fost validate.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md