19:14:58 28.05.2023
Stiri

Comisia „pre-vetting” a FINALIZAT evaluarea candidaților non-judecători la funcții în CSM. Doar TREI candidați din 12 au promovat testul de integritate, iar activitatea CSM-ului va rămâne în continuare BLOCATĂ

Actualitate 30.03.2023 10:48 Vizualizări777 Autor: Ziarul National
Comisia „pre-vetting” a FINALIZAT evaluarea candidaților non-judecători la funcții în CSM. Doar TREI candidați din 12 au promovat testul de integritate, iar activitatea CSM-ului va rămâne în continuare BLOCATĂ


Comisia „pre-vetting” a finalizat evaluarea grupului de candidați propuși de pe Parlament la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul non-judecătorilor și a emis ultima decizie în acest sens. Astfel, doar trei din cei 12 candidați propuși au promovat evaluarea.

Comisia a anunțat astăzi decizia în privința ultimului candidat non-judecător la CSM, Alexandru Rotari, care nu a promovat evaluarea integrității.

Citește și: VIDEO // Situație EXCEPȚIONALĂ în justiție! Președinta Maia Sandu, declarații după ședința Consiliului Suprem de Securitate: „CSM va fi funcțional în maximum 30 de zile, indiferent ce vor decide judecătorii”

Amintim că 12 candidați cu experiență profesională relevantă în drept au fost admiși la concurs printr-o decizie a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități.

Candidații au trecut prin procesul de verificare a integrității financiare și etice, iar în urma evaluării Comisia „pre-vetting” a emis trei decizii de promovare și nouă decizii de nepromovare a evaluării.

Citește și: VIDEO, UPDATE // PAUZĂ până după Paște: „Mai aprindem o lumânare...”. Judecătorii BLOCHEAZĂ alegerea noilor membri ai CSM după decizile Comisiei „pre-vetting”

Anterior, aceeași comisie a acceptat candidaturile a cinci judecători din cei 28 care au participat la concurs pentru funcția de membri al CSM, iar Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat procesul de desemnare a membrilor CSM din rândul magistraților.

Citește și: ȘAH-MAT judecătorilor, dar și celor care opun REZISTENȚĂ în CURĂȚAREA sistemului de justiție din R. Moldova. Parlamentul VOTEAZĂ nouă componență a CSM și anunță concurs pentru 20 de funcții de judecător la CSJ

Autoritățile au anunțat că CSM va deveni funcțional după ce Parlamentul va numi în această structură șase membri din rândul societății civile, pentru a debloca activitate acestei structuri. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat luni, 27 martie, că Parlamentul va vota în această săptămână primii membri ai CSM din rândul non-judecătorilor, pentru a demara curățenia în justiție. Totuși, cifra candidaților acceptați de Comisia „pre-vetting” este mai mică decât cea necesară pentru funcționarea CSM.

Noua componență a CSM urmează să fie formată din șase judecători, aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, și șase non-judecători, numiți de Parlament.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

22.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // O adunare istorică? ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md