Discursul SINCER al unei judecătoare, care pretinde la funcția de membră a CSM: „Interesul meu primordial nu este ca să fiu aleasă, dar să avem un sistem judecătoresc PUTERNIC, am interesul ca societatea să ne privească ca fiind persoane DEMNE”
Membrii Adunării Generale a Judecătorilor (AGJ), întruniți astăzi în ședință după o perioadă de patru ani, nu au decis, deocamdată, dacă astăzi vor fi aleși noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), selectați de Comisia „pre-vetting”. Printre candidații selectați de Comisia „pre-vetting” este și judecătoarea Lilia Mitrofan, care a ținut un discurs în fața ADJ.
„Am ținut neapărat să vorbesc în fața AGJ. Nu știu dacă vor avea loc sau nu alegerile (membrilor CSM selectați de Comisia „pre-vetting”). Eu sunt o persoană interesată și ați spus că am interes să fiu aleasă. Nu am acest interes. Eu am interesul să avem un sistem puternic și unit, un sistem viabil cu mecanisme pentru a putea activa în continuare. Am interesul ca mandatul judecătorilor noștri să fie prelungit, ca ei să poată activa și astfel să fie luată din sarcina celorlalți judecători. Am interesul să fie numiți judecătorii, am interes ca, în viitor, societatea să ne privească ca una dintre cele trei puteri ale statului. Totodată, judecătorul, ca exponent al puterii judecătorești, să fie privit ca o persoană demnă”, a menționat Lilia Mitrofan.
Lilia Mitrofan susține că a vizitat aproape toate instanțele din R. Moldova și a discutat despre problemele cu care se confruntă judecătorii.
„În calitate de candidat la funcția de membru al CSM, am ales să merg în toate instanțele, acolo unde am reușit să discut despre problemele cu care se confruntă sistemul judecătoresc. Am ascultat doleanțele judecătorilor. Ceea ce văd eu e că sistemul judecătoresc este într-un colaps absolut. Este vorba de volumul mare de lucru, lipsa independenței, lipsa garanțiilor sociale.
Colegii din teritoriu mi-au spus că sunt interesați de felul în care vor evolua lucrurile, cum vom activa în continuare. De aceste lucruri depind problemele noastre existențiale. Și anume: vom asigura noi calitatea actului justiției sau nu? Cu regret, nu știu dacă astăzi vom putea adopta soluții pentru tot ce se întâmplă, dar eu propun anumite mecanisme concrete ce țin de comunicarea internă și externă cu societatea, ce țin de executarea hotărârilor Curții Constituționale și apărarea drepturilor noastre, ce țin de unificarea sistemului și repartizarea judecătorilor prin instanțele de judecată, precum și procedurii alternative de soluționarea litigiilor”, a adăugat Mitrofan.
Amintim că doar cinci din 28 de judecători, care au candidat pentru funcția de membru al CSM din rândul magistraților, au trecut cu bine de evaluarea Comisiei „pre-vetting”. Menționăm că noua componență a CSM va fi formată din șase judecători, aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, și șase non-judecători, numiți de Parlament.
SECURITATE ENERGETICĂ // Monopol fiscal pentru SA „Energocom” și ÎS „Moldelectrica”: „Reducem posibilitatea apariției unor amenințări hibride. Statul trebuie să dispună de aceste instrumente pentru a proteja interesele cetățenilor și ale economiei”
ACORD // Universitatea de Stat din Moldova, programe comune cu Universitatea Națională „V. N. Karazin” din Ucraina: Studenții și cadrele didactice vor putea studia și activa un semestru în cealaltă universitate și vor primi diplome comune
„Moldovenii nu vor plăti în acest sezon tarife mai scumpe la gaze și electricitate!”. Premierul Dorin Recean demontează falsurile promovate „ca la comandă” înaintea campaniei electorale