14:08:32 12.04.2024
Stiri

Discursul SINCER al unei judecătoare, care pretinde la funcția de membră a CSM: „Interesul meu primordial nu este ca să fiu aleasă, dar să avem un sistem judecătoresc PUTERNIC, am interesul ca societatea să ne privească ca fiind persoane DEMNE”

Actualitate 17.03.2023 13:31 Vizualizări2642 Autor: Ziarul National
Discursul SINCER al unei judecătoare, care pretinde la funcția de membră a CSM: „Interesul meu primordial nu este ca să fiu aleasă, dar să avem un sistem judecătoresc PUTERNIC, am interesul ca societatea să ne privească ca fiind persoane DEMNE”


Membrii Adunării Generale a Judecătorilor (AGJ), întruniți astăzi în ședință după o perioadă de patru ani, nu au decis, deocamdată, dacă astăzi vor fi aleși noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), selectați de Comisia „pre-vetting”. Printre candidații selectați de Comisia „pre-vetting” este și judecătoarea Lilia Mitrofan, care a ținut un discurs în fața ADJ.

„Am ținut neapărat să vorbesc în fața AGJ. Nu știu dacă vor avea loc sau nu alegerile (membrilor CSM selectați de Comisia „pre-vetting”). Eu sunt o persoană interesată și ați spus că am interes să fiu aleasă. Nu am acest interes. Eu am interesul să avem un sistem puternic și unit, un sistem viabil cu mecanisme pentru a putea activa în continuare. Am interesul ca mandatul judecătorilor noștri să fie prelungit, ca ei să poată activa și astfel să fie luată din sarcina celorlalți judecători. Am interesul să fie numiți judecătorii, am interes ca, în viitor, societatea să ne privească ca una dintre cele trei puteri ale statului. Totodată, judecătorul, ca exponent al puterii judecătorești, să fie privit ca o persoană demnă”, a menționat Lilia Mitrofan.

Citește și: LIVE, UPDATE // O judecătoare a încercat să BLOCHEZE alegerea noilor membri ai CSM. Adunarea Generală a Judecătorilor este DELIBERATIVĂ – 330 de magistrați participă la ședință. Urmează să fie aleși candidații pentru funcțiile de membri ai CSM

Lilia Mitrofan susține că a vizitat aproape toate instanțele din R. Moldova și a discutat despre problemele cu care se confruntă judecătorii.

„În calitate de candidat la funcția de membru al CSM, am ales să merg în toate instanțele, acolo unde am reușit să discut despre problemele cu care se confruntă sistemul judecătoresc. Am ascultat doleanțele judecătorilor. Ceea ce văd eu e că sistemul judecătoresc este într-un colaps absolut. Este vorba de volumul mare de lucru, lipsa independenței, lipsa garanțiilor sociale.

Colegii din teritoriu mi-au spus că sunt interesați de felul în care vor evolua lucrurile, cum vom activa în continuare. De aceste lucruri depind problemele noastre existențiale. Și anume: vom asigura noi calitatea actului justiției sau nu? Cu regret, nu știu dacă astăzi vom putea adopta soluții pentru tot ce se întâmplă, dar eu propun anumite mecanisme concrete ce țin de comunicarea internă și externă cu societatea, ce țin de executarea hotărârilor Curții Constituționale și apărarea drepturilor noastre, ce țin de unificarea sistemului și repartizarea judecătorilor prin instanțele de judecată, precum și procedurii alternative de soluționarea litigiilor”, a adăugat Mitrofan.

Amintim că doar cinci din 28 de judecători, care au candidat pentru funcția de membru al CSM din rândul magistraților, au trecut cu bine de evaluarea Comisiei „pre-vetting”. Menționăm că noua componență a CSM va fi formată din șase judecători, aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, și șase non-judecători, numiți de Parlament.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

05.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica penală sau ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md