06:15:49 17.04.2024
Stiri

Cele două membre ale CSM care ar fi admis conflict de interese atunci când l-au votat pe Clima în fruntea Curții de Apel Chișinău, o acuză pe Maia Sandu că „nu s-a documentat”

Actualitate 03.06.2021 13:30 Vizualizări2421 Autor: Ziarul National
Cele două membre ale CSM care ar fi admis conflict de interese atunci când l-au votat pe Clima în fruntea Curții de Apel Chișinău, o acuză pe Maia Sandu că „nu s-a documentat”
Elena Belei


Carolina Ciugureanu-Mihailuță și Elena Belei, membre ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), califică drept „eronate și total lipsite de substrat factologic” informațiile din partea de motivare a decretului semnat de președinta Maia Sandu privind revocarea decretului din 2 septembrie 2020 de numire lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău (CAC).

Maia Sandu a invocat încălcări de procedură și conflicte de interese admis de cele două membre ale CSM în ceea ce privește avansarea lui Clima la Curtea de Apel Chișinău. Mai exact, șefa statului susține că Vladislav Clima era, la momentul votului în CSM, judecător într-o cauză ce-l viza pe fostul judecător Mihail Ciugureanu, tatăl membrului CSM Carolina Ciugureanu-Mihailuță care l-a susținut pe Clima, iar un alt membru al Consiliului, Elena Belei, era conducătorul științific al doctorandului Clima.

Cei doi membri ai CSM resping acuzațiile prin intermediul unei declarații făcute publice astăzi, în care arată, printre altele, că pe 28 iulie 2020, când CSM a decis câștigătorul la funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, nu exista nicio certitudine în privința componenței completului de judecată în cauza în care era vizat fostul judecător Ciugureanu.

„La momentul desemnării lui Vladislav Clima în calitate de membru al completului de judecată, aspectul conflictului de interese a intrat în terenul dumnealui. Vladislav Clima a declarat abținere de la examinarea cauzei respective, abținere respinsă de judecătorii Curții de Apel Chișinău, pe motivul neconstatării conflictului de interese. Mai mult, CSM, invocând prezența conflictului de interese, a solicitat recuzarea lui Vladislav Clima, solicitare respinsă de asemenea, pe același motiv”, cităm din declarația menționată.

Totodată, Elena Belei susține că, pe 28 iulie 2020, când a avut loc concursul public, doctorandul Vladislav Clima nu avea conducător științific. Procedura de confirmare a Elenei Belei în calitate de coordonator științific al doctorandului Clima Vladislav a fost demarată în data de 24 septembrie 2020.

„Regretăm faptul că în lupta politico-electorală, actorii implicați nu se documentează cu diligență în privința unor circumstanțe lansate în spațiul public și se lasă manipulați de către cei rău intenționați”, se mai arată în declarația semnată de Carolina Ciugureanu-Mihailuță și Elena Belei, care resping pretinsul conflict de interese invocat de șeful statului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md