11:40:10 08.10.2024
Stiri

VIDEO // Limba ROMÂNĂ s-a auzit tare la conferința lui Nicu Popescu și Serghei Lavrov. Șeful diplomației moldovenești a solicitat RETRAGEREA armamentului și trupelor rusești din Transnistria și anularea RESTRICȚIILOR de export

Actualitate 17.11.2021 13:57 Vizualizări25934 Autor: Ziarul National
VIDEO // Limba ROMÂNĂ s-a auzit tare la conferința lui Nicu Popescu și Serghei Lavrov. Șeful diplomației moldovenești a solicitat RETRAGEREA armamentului și trupelor rusești din Transnistria și anularea RESTRICȚIILOR de export


Nicu Popescu și Serghei Lavrov au semnat astăzi la Moscova declarația comună a miniștrilor de Externe din R. Moldova și Federația Rusă, cu ocazia celei de-a 20-a aniversări de la semnarea Tratatului de prietenie și cooperare între R. Moldova și Federația Rusă. Totodată, cei doi oficiali au semnat și planul consultărilor între Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE) și Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Federației Ruse pentru anii 2022 – 2023. Semnarea acestor documente a fost anunțată la Moscova și în limba română.

Cei doi oficiali au afirmat, în cadrul unei conferințe comune de presă, că părțile optează pentru un dialog „constructiv și pragmatic”, în interesele R. Moldova și ale Federației Ruse.

„Am convenit să promovăm și pe viitor parteneriatul dintre cele două țări în diferite domenii, în conformitate cu acele declarații făcute de noul președinte al R. Moldova, doamna Maia Sandu – relații pragmatice de colaborare, în interesul popoarelor noastre. Noi am auzit astăzi de la colegii noștri că va fi păstrat echilibrul în privința integrării în Uniunea Euroasiatică și Uniunea Europeană. Noi am confirmat respectul nostru față neutralitatea R. Moldova, așa cum e stipulat în Constituția R. Moldova. Am salutat dorința autorităților de la Chișinău de a construi relații pragmatice. Ne întâlnim cu două zile înainte de cea de-a 20 aniversare de la semnarea Acordului de prietenie și colaborare dintre cele două state și am ajuns la concluzia că acest document își păstrează menirea sa. Am discutat despre comerț și colaborarea economică dintre cele două părți. Am constatat că, după căderea de anul trecut, se atestă o creștere a schimbului de mărfuri”, a precizat Lavrov.

De asemenea, șeful diplomației ruse a menționat că s-a discutat despre cooperarea în ceea ce privește luarea unor măsuri pentru stoparea pandemiei COVID-19: „Suntem pregătiți să acordăm susținere prietenilor noștri moldoveni, inclusiv livrarea vaccinurilor rusești”.

Lavrov a mai adăugat că Rusia va continua să fie mediator și garant în reglementarea problemei transnistrene. „Mizăm că în viitorul apropiat va avea loc o întâlnire oficială în cadrul formatului 5+2. Deja de doi ani nu au mai fost întâlniri în acest format. Am simțit că R. Moldova este interesată de reluarea discuțiilor în acest format”, a punctat sursa citată.

De partea cealaltă, vicepremierul Nicu Popescu a declarat că dezvoltarea relațiilor bilaterale cu Federația Rusă reprezintă una dintre prioritățile autorităților R. Moldova.

„Rusia este partenerul nostru tradițional și în cadrul consultațiilor de astăzi am convenit să continuăm dialogul și să ținem cont de interesele părților. Am avut negocieri constructive și am abordat în detaliu agenda relațiilor bilaterale. În unele chestiuni urmează să mai discutăm, pentru ca să identificăm soluții comune. În cadrul întrevederii, am convenit să reluăm, la capacitate maximă, relațiile comerciale dintre R. Moldova și Federația Rusă. Am ajuns la concluzia că în acesta sferă există un potențial mare, care nu este valorificat la ora actuală. Am solicitat ca autoritățile ruse să elimine barierele și restricțiilor din comerțul reciproc, precum taxele de import aplicate față de unele categorii de produse. Din punctul nostru de vedere, este important să se revină la regimul de comerț liber în cadrul CSI. Considerăm că actualele restricții nu sunt nici în interesul Federației Ruse, nici al R. Moldova. Noul contract de livrare a gazelor demonstrează că putem găsi un numitor comun în chestiuni importante”, a punctat Popescu.

Ministrul de Externe de la Chișinău a ținut să sublinieze că R. Moldova insistă ca Federația Rusă să-și retragă armamentul din depozitele de la Cobasna, dar și Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), staționat fără acceptul Chişinăului în regiunea separatistă transnistreană a R. Moldova.

„Am remarcat importanța rolului Federației Ruse, care, împreună cu alți mediatori, ne ajută să ne mișcăm în direcția soluționării problemei transnistrene. Mizăm pe susținerea acordată de Federația Rusă în identificarea unei soluții politice pentru reglementarea problemei transnistrene, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova, în granițele recunoscute la nivel internațional. În cadrul discuțiilor, am remarcat că e necesar de a continua dialogul în ceea ce privește retragerea și utilizarea armamentului, care reprezintă un adevărat risc pentru cetățenii din regiunea transnistreană. Acest armament se află în depozitele de la Cobasna. Avem un interes comun să eliminăm această zonă de risc.

Ce ține de trupele GOTR în regiunea transnistreană, poziția noastră rămâne neschimbată. Prezența acestor trupe contravine statului de neutralitate a R. Moldova, care este stipulat în Constituția R. Moldova. Evacuarea armatei ruse rămâne o prioritate a politicii noastre externe”, a conchis Nicu Popescu.

La finalul conferinței comune, Nicu Popescu l-a invitat pe omologul său rus să întreprindă o vizită în R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.10.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile din 20 oct...

04.10.2024 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // Klimenko, evoluția u...

30.09.2024 09:46 Nicolae Negru Nicolae Negru // Logica rezistenței

Meteo in Moldova

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md