14:29:02 12.04.2024
Stiri

Serghei Lavrov, desființat de șeful diplomației UE, după ce a amenințat că R. Moldova poate fi „următoarea Ucraină”: „Altădată era un diplomat respectat… Această declarație îl discreditează din punct de vedere intelectual”

Actualitate 08.02.2023 10:25 Vizualizări1578 Autor: Ziarul National
Serghei Lavrov, desființat de șeful diplomației UE, după ce a amenințat că R. Moldova poate fi „următoarea Ucraină”: „Altădată era un diplomat respectat… Această declarație îl discreditează din punct de vedere intelectual” European Union, 2023


Uniunea Europeană nu ia în serios declarațiile-amenințări ale ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, potrivit cărora R. Moldova poate deveni „următoarea Ucraină” din cauza politicii promovate de președinta Maia Sandu.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, vicepreședinte al Comisiei Europene, a fost întrebat aseară la Bruxelles, în cadrul unei conferințe de presă comune cu prim-ministra Natalia Gavrilița, dacă UE se teme de un asemenea scenariu (ca R. Moldova să devină următorul stat atacat de Rusia n.r.) și cum se va acționa pentru a-l împiedica.

CITIȚI și Nicolae Negru, despre noile amenințări „cinice” ale Moscovei la adresa R. Moldova: „E o confirmare în plus că Rusia a devenit un pericol extraordinar, urgent pentru pacea și prosperitatea vecinilor săi, ale Europei întregi”

„(A zâmbit n.r.) E mare păcat că domnul Lavrov, care altădată era un diplomat respectat, se angajează pe această cale care îl discreditează din punct de vedere intelectual. Nu e nimic serios în aceste declarații”, s-a limitat să spună Borrell.

De partea cealaltă, Natalia Gavrilița a recunoscut că declarația lui Lavrov a provocat îngrijorare la Chișinău, în contextul războiului brutal început de Rusia în Ucraina.

„Aceste declarații făcute de ministrul Lavrov sunt îngrijorătoare și nu țin cont de independența, suveranitatea și integritatea R. Moldova. Ca și orice altă țară, R. Moldova are putere de decizie și dreptul de a-și determina soarta. Sunt cetățenii R. Moldova, care prin votul lor au decis modelului de dezvoltare al R. Moldova. Este vorba de modelul european. Această opinie a cetățenilor trebuie respectată. Noi vom face tot posibilul să lucrăm în beneficiul cetățenilor noștri, să implementăm voința politică a oamenilor din R. Moldova și, în același timp, vom face tot posibilul pentru a menține pacea și stabilitatea. Asemenea declarații nu țin cont de dreptul internațional și de dreptul R. Moldova la autodeterminare”, a punctat Gavrilița.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat recent, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossia 24, că Occidentul „a pus ochii” acum pe R. Moldova pentru a avea rolul „următoarei Ucraine”, în timp ce președinta Maia Sandu este „pregătită, practic, pentru aproape orice”. „Acest rol este pretins acum de R. Moldova. În primul rând, prin metode specifice și deloc democratice, Occidentul a pus în fruntea republicii un președinte care se avântă în NATO. Ea (Maia Sandu n.r.) are cetățenia Românei, ea este gata să se unească R. Moldova cu România. În general, este gata pentru orice”, a declarat Lavrov, în cadrul unei emisiuni moderate de propagandistul Dmitri Kiseliov.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

05.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica penală sau ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md