13:27:39 21.07.2024
Stiri

VIDEO // Nicu Popescu: „Despre susținerea concretă a României cunoaște fiecare familie, indiferent de limba vorbită sau preferințele GEOPOLITICE. Absolut fiecare cetățean al R. Moldova beneficiază de SPRIJINUL și ajutorul României”

Actualitate 19.12.2022 20:54 Vizualizări1766 Autor: Ziarul National
VIDEO // Nicu Popescu: „Despre susținerea concretă a României cunoaște fiecare familie, indiferent de limba vorbită sau preferințele GEOPOLITICE. Absolut fiecare cetățean al R. Moldova beneficiază de SPRIJINUL și ajutorul României”


R. Moldova nu s-ar fi descurcat de una singură în acest an foarte complicat, dacă nu ar fi existat sprijinul fără precedent al României, a declarat în această seară ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său de la București, Bogdan Aurescu. Șeful diplomației de la Chișinău a afirmat cu tărie că absolut fiecare cetățean al R. Moldova, indiferent de limba vorbită, de preferințele politice și geopolitice, beneficiază direct de sprijinul generos al României.

„Este a 14-a întâlnire anul acesta, pe lângă zecile de apeluri telefonice și mesajele care ni le trimitem o dată la câteva zile, pentru a coordona acțiunile noastre pe întregul spectru de subiecte importante”, a menționat Nicu Popescu, cu referire la relația pe care o are cu Bogdan Aurescu.

Citește și: VIDEO // „R. Moldova, singurul stat din lume cu DOI MINIȘTRI de Externe”. Bogdan Aurescu a trecut în revistă REALIZĂRILE bilaterale din 2022, dar și PLANURILE pentru viitor: „Anul 2023 va fi DECISIV pentru R. Moldova”

Popescu a subliniat că anul 2022 a fost cel mai complicat pentru R. Moldova de la declararea independenței, iar acest lucru e din cauza războiului nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei.

„În același timp, 2022 a fost un an istoric pentru noi, deoarece am devenit stat candidat la UE. Împreună cu România am reușit să organizăm și prima ședință a legislativelor, să găzduim la Chișinău ședința comună a guvernelor noastre. Nu o să obosesc să spun că R. Moldova, în drumul spre aderare la UE, are doi ambasadori în fiecare capitală. Ambasadorii R. Moldova și cei ai României lucrează împreună pentru a promova interesele R. Moldova. În acest an am reușit să întărim comunitatea de limbă, istorie și cultură. Datorită acestor eforturi comune, relația cu România este cea mai apropiată și puternică din ultimele trei decenii. Despre susținerea concretă a României cunoaște fiecare familie din R. Moldova, indiferent de limba vorbită acasă sau preferințele politice sau geopolitice. Absolut fiecare cetățean beneficiază de sprijinul, ajutorul și de deschiderea României”, a punctat Nicu Popescu.

Citește și: Nivel-RECORD al comerțului dintre R. Moldova și România: Ministrul Bogdan Aurescu consideră necesară creșterea investițiilor românești în R. Moldova

Șeful diplomației de la Chișinău a menționat că România finanțează proiecte care au un impact pozitiv direct asupra cetățenilor noștri.

„Lista acestor proiecte este foarte lungă. Aceste proiecte includ și bursele studențești, care deschid noi oportunități pentru tinerii noștri. Au fost pregătiți sute de mii de profesioniști, iar unii dintre aceștia sunt angajați plenar în domeniul public. Este vorba de granturi, suport bugetar direct, peste 1 100 de grădinițe reparate, peste 200 de microbuze școlare donate în beneficiul elevilor.

E vorba de asistența acordată - motorină pentru agricultori, vaccin în perioada pandemiei, ajutor umanitar pentru gestionarea crizei refugiaților, sprijin pentru modernizarea satelor și înfrățirea localităților, eliminarea tarifelor la roaming, susținerea culturii. Ultima reușită e înscrierea cămășii cu altiță în patrimoniul UNESCO. Mai e vorba de construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, poduri care ne leagă și pe care planificăm să le construim în viitor. În domeniul energetic e vorba de acordarea curentului electric, gazelor naturale, stocarea gazelor în România. Am primit ajutor sub formă de păcură, combustibil, lemne de foc într-o perioadă în care toți cetățenii noștri văd clar că bombardamentele rusești asupra Ucrainei aduc întuneric și frig.

Am discutat cum războiul pornit de Rusia în Ucraina a provocat schimbări majore în R. Moldova, iar acest lucru a afectat și securitatea noastră. Astăzi am constat că suntem uniți în condamnarea acestui război. Suntem uniți în a păstra pacea, suntem uniți în protejarea cetățenilor noștri de efectele adverse ale războiului, suntem uniți în a duce republica noastră în UE. Apreciem rolul României, care alături de Germania și Franța, a fondat Platforma de sprijin pentru R. Moldova, în cadrul căreia partenerii noștri de dezvoltare din toată lumea ne-au oferit sprijin.

Acum 90 de ani, pe Prut erau 25 de poduri, iar acum - doar nouă. Lucrăm pentru deschiderea cât mai rapidă a podului de pontoane de la punctul de trecere Leova – Bumbăta. Am discutat despre avansarea construcției podului rutier Ungheni – Ungheni, a liniei electrice Bălți – Suceava și a liniei Vulcănești – Chișinău, care ne-ar permite să ancorăm R. Moldova mai bine în spațiul de infrastructură și spațiul energetic comun european.

Vreau să subliniez dedicația personală a ministrului Bogdan Aurescu pentru R. Moldova, pentru parcursul nostru european și pentru transformarea europeană a R. Moldova. Mulțumesc fiecărui cetățean al României pentru sprijinul oferit nouă pe calea reformelor, a consolidării rezilienței și pentru a consolida drumul nostru ireversibil de aderare la UE alături de România”, a conchis Nicu Popescu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md