15:40:42 25.06.2024
Stiri

R. Moldova așteaptă undă verde pentru începerea negocierilor de ADERARE la Uniunea Europeană. Nicu Popescu: „Suntem pe ultima sută de metri în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene”

Actualitate 12.10.2023 10:40 Vizualizări1160 Autor: Ziarul National
R. Moldova așteaptă undă verde pentru începerea negocierilor de ADERARE la Uniunea Europeană. Nicu Popescu: „Suntem pe ultima sută de metri în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene”


R. Moldova este pe ultima sută de metri în implementarea celor nouă recomandări ale Comisie Europene, lucru care va permite republicii noastre să aibă undă verde pentru demararea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Aceste asigurări au fost date ieri, 11 octombrie, la Bruxelles, de către vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, în cadrul unor întrevederi cu Olivér Várhelyi, comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, Gert Jan Koopman, directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri de Extindere a UE și Simon Mordue, consilier șef pentru Politică Externă din cadrul cabinetului președintelui Consiliului European.

„Suntem pe ultima sută de metri în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene, iar în acest an am reușit să avem progrese substanțiale la mai multe capitole. Comunicăm regulat cu partenerii noștri din UE pentru a-i ține la curent cu dezvoltările și evoluțiile noastre”, a precizat Nicu Popescu într-o postare pe Facebook.

Vicepremierul Popescu i-a informat pe oficialii europeni despre ultimele evoluții în procesul de implementare a celor nouă recomandări emise de Comisia Europeană și progresele substanțiale realizate de republica noastră în ultimul an.

„Accentul conversațiilor noastre s-a pus pe faptul că suntem în mijlocul unui amplu proces de autoevaluare pentru a asigura compatibilitatea legislației naționale cu cea europeană (self-screening). La fel, i-am informat pe interlocutorii mei despre elaborarea și punerea în consultări publice a Planului Național pentru Aderare la UE. Acest plan reflectă în mod clar obiectivul nostru național de a pregăti R. Moldova pentru aderarea la UE până în 2030. Am subliniat angajamentul și hotărârea noastră față de agenda de reforme și implementarea continuă a recomandărilor Comisiei Europene. Ne concentrăm pe eforturile de a avansa în procesul de aderare și ne bazăm pe sprijinul instituțiilor europene și al statelor membre pentru a iniția negocierile cu UE până la sfârșitul acestui an”, a punctat Nicu Popescu.

Amintim că Parlamentul European a votat joi, 5 octombrie, o rezoluție prin care solicită începerea, până la sfârșitul anului curent, a negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană. Rezoluția a fost votată cu largă majoritate: 448 de voturi „pentru”, 45 „împotrivă” și 43 de abțineri.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md