08:27:53 02.10.2023
Stiri

Interceptări în dosarele privind MITA cerută de angajații ASP la eliberarea permiselor de conducere: „Văi, îi ment și și-a luat concediu pentru că nu putea fura nică…”. Șase persoane au fost reținute la Edineț și Dondușeni

Actualitate 11.04.2023 12:51 Vizualizări4323 Autor: Ziarul National
Interceptări în dosarele privind MITA cerută de angajații ASP la eliberarea permiselor de conducere: „Văi, îi ment și și-a luat concediu pentru că nu putea fura nică…”. Șase persoane au fost reținute la Edineț și Dondușeni


Șase persoane au fost reținute în urma perchezițiilor desfășurate ieri de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), în cadrul mai multor cauze penale pornite pe fapte de corupție comise de angajați ai Agenției Servicii Publice (ASP). Bănuiții ar fi implementat, în nordul republicii, o schemă prin care pretindeau ilegal bani de la persoanele care aplicau pentru obținerea permiselor de conducere. CNA a publicat și interceptări incendiare privind felul în care se negocia mita percepută de angajații ASP.

Potrivit probatoriului administrat de CNA și procurori, începând cu luna august 2022 și până în prezent, șeful Secției Înmatricularea Transportului și Calificarea Conducătorilor Auto Edineț, personal, dar și în comun cu alți angajați din cadrul instituției, inclusiv prin intermediul tatălui său, ar fi extorcat de la candidații la obținerea permiselor de conducere auto, care nu au susținut proba practică a examenului de calificare, sume cuprinse între 500 și 1 000 de euro. Banii erau percepuți pentru favorizarea candidaților la examene, prin aplicarea calificativului „admis”, cu ulterioara eliberare a permisului de conducere.

În procesul documentării, au fost deschise alte cinci dosare penale pentru corupere pasivă pe faptul că șeful SÎTCCA Edineț, împreună cu tatăl său, având înțelegere prealabilă cu mai multe persoane din raionul Edineț, Briceni și Dondușeni, ar fi acceptat și primit de la acestea mijloace bănești în sume ce variau de la 350 până la 1 000 de euro pentru favorizarea candidaților la probele practice.

Pe data de 10 aprilie curent, a fost transmisă, sub controlul CNA, suma de 400 de euro șefului filialei Dondușeni a ÎS „Centrul de pregătire a specialiștilor pentru Armata Națională”, care a fost reținut pentru 72 de ore.

Astăzi, acțiunile de urmărire penală au continuat prin efectuarea a 13 percheziții la oficiul SÎTCCA Edineț, oficiul filialei Dondușeni a ÎS „Centrul de pregătire a specialiștilor pentru Armata Națională”, în automobilele și domiciliile persoanelor bănuite de comiterea actelor de corupție.

În cadrul perchezițiilor, au fost ridicarte 400 de euro livrați sub controlul CNA, înscrisuri de ciornă cu date de identitate și numere de contact ale candidaților, copii ale buletinelor de identitate, 24 de mii de euro, 95 de mii de lei, telefoane mobile și tehnică de calcul.

Pe un termen de 72 de ore au fost reținuți șeful Secției Înmatricularea Transportului și Calificare a Conducătorilor Auto Edineț și tatăl acestuia, directorul filialei Donduşeni al ÎS „Centrul pentru pregătirea specialiştilor Armatei Naţionale, un instructor auto, un agent economic și un angajat al unei benzinării.

Citește și: Stenograme INCENDIARE despre schemă de CORUPȚIE de la ASP. Responsabili de eliberarea permiselor de conducere colectau lunar până la 20 000 de euro. „Apetiturile îs mari, b**a, dar...”


Amintim că, pe 28 martie curent, o schemă de corupție la eliberarea permiselor de conducere a fost documentată de ofițerii Direcției generale teritoriale Nord a CNA și procurorii anticorupție. Atunci, șase angajați ai Agenției Servicii Publice (ASP) din oficiile Bălți și Chișinău au fost reținuți pentru punerea în aplicare a unui sistem de colectare ilicită a mijloacelor financiare de la candidații pentru obținerea permisului de conducere, sumele pretinse pentru un permis variind între 400 și 1 200 de euro.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

25.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile locale, mi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md