12:43:53 04.12.2023
Stiri

Un polițist de frontieră și-a irosit CARIERA pentru o mită de 50 de euro. „Omul legii” a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare și trebuie să plătească o amendă de 300 000 de lei

Actualitate 15.03.2023 12:59 Vizualizări3178 Autor: Ziarul National
Un polițist de frontieră și-a irosit CARIERA pentru o mită de 50 de euro. „Omul legii” a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare și trebuie să plătească o amendă de 300 000 de lei


Un angajat al sectorului Poliției de Frontieră „Aeroportul Internațional Chișinău” a fost condamnat pentru corupere pasivă, după ce în iunie 2021 a pretins și primit 50 de euro pentru a nu verifica autenticitatea unui test Covid pretins a fi fals.

La 10 martie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința într-o cauză penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție ce viza acțiunile unui subofițer superior al Sectorului Poliției de Frontieră „Aeroportul Internațional Chișinău” care a pretins și primit prin estorcare suma de 50 de euro pentru a nu verifica autenticitatea unui test Covid pretins a fi fals.

Cauza penală a fost pornită la 23 iunie 2021, în urma autosesizării organului de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție, potrivit căruia, inculpatul, cunoscând că victima nu a respectat regimul de autoizolare, a pretins și primit prin estorcare 50 de euro, pentru a nu verifica autenticitatea testului Covid.

Astfel, polițistul de frontieră a permis trecerea frontierei de stat de către acea persoană, fără atragerea la răspundere contravențională a acesteia.

CITIȚI și VIDEO // Cum împărțeau MITA polițiștii de frontieră de la Aeroport: „Știi ceva? 50 de euro și să vă dea Dumnezeu sănătate”

Inculpatul nu și-a recunoscut vina.

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 10 martie 2023, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, fiindu-i aplicată o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 5 ani cu suspendare și cu amendă de 300 000 de lei.

Totodată, polițistul nu va mai avea dreptul să ocupe funcții publice cu statut special în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și organele subordonate acestuia pe un termen de 7 ani.

Citește și: Alți patru polițiști de frontieră, care toamna trecută cereau între 50 - 100 de euro de la pasagerii Aeroportului Chișinău, pentru că dețineau teste COVID false, pe banca acuzaților: „Știi ceva? 50 de euro și să vă dea Dumnezeu sănătate”

Sentința este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Amintim că, pe data de 29 septembrie 2021, CNA și procurorii anticorupție au descins cu percheziții la mai mulți angajați ai Sectorului de Poliție de Frontieră „Aeroportul Internațional Chișinău”, aceștia fiind bănuiți că, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi creat și implementat o schemă de obținere ilicită a mijloacelor bănești de la pasagerii care plecau din țară și în privința cărora apăreau suspiciuni de deținere a testelor COVID-19 false.

Astfel, polițiștii implicați în serviciu ar fi acceptat și primit sistematic de la cetățenii care traversau frontiera R. Moldova pe sensul „ieșire” sume cuprinse între 50 și 100 de euro. De asemenea, unii angajați ai IGPF ar fi extorcat bani de la cetățeni moldoveni și străini, care intenționau să traverseze frontiera de stat a R. Moldova prin Aeroportul Internațional Chișinău, pe sensul „ieșire”, pentru a nu le întocmi procese-verbale cu privire la încălcarea regulilor de izolare.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md