Un polițist de frontieră și-a irosit CARIERA pentru o mită de 50 de euro. „Omul legii” a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare și trebuie să plătească o amendă de 300 000 de lei
Un angajat al sectorului Poliției de Frontieră „Aeroportul Internațional Chișinău” a fost condamnat pentru corupere pasivă, după ce în iunie 2021 a pretins și primit 50 de euro pentru a nu verifica autenticitatea unui test Covid pretins a fi fals.
La 10 martie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința într-o cauză penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție ce viza acțiunile unui subofițer superior al Sectorului Poliției de Frontieră „Aeroportul Internațional Chișinău” care a pretins și primit prin estorcare suma de 50 de euro pentru a nu verifica autenticitatea unui test Covid pretins a fi fals.
Cauza penală a fost pornită la 23 iunie 2021, în urma autosesizării organului de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție, potrivit căruia, inculpatul, cunoscând că victima nu a respectat regimul de autoizolare, a pretins și primit prin estorcare 50 de euro, pentru a nu verifica autenticitatea testului Covid.
Astfel, polițistul de frontieră a permis trecerea frontierei de stat de către acea persoană, fără atragerea la răspundere contravențională a acesteia.
Inculpatul nu și-a recunoscut vina.
Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 10 martie 2023, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, fiindu-i aplicată o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 5 ani cu suspendare și cu amendă de 300 000 de lei.
Totodată, polițistul nu va mai avea dreptul să ocupe funcții publice cu statut special în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și organele subordonate acestuia pe un termen de 7 ani.
Sentința este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.
Amintim că, pe data de 29 septembrie 2021, CNA și procurorii anticorupție au descins cu percheziții la mai mulți angajați ai Sectorului de Poliție de Frontieră „Aeroportul Internațional Chișinău”, aceștia fiind bănuiți că, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi creat și implementat o schemă de obținere ilicită a mijloacelor bănești de la pasagerii care plecau din țară și în privința cărora apăreau suspiciuni de deținere a testelor COVID-19 false.
Astfel, polițiștii implicați în serviciu ar fi acceptat și primit sistematic de la cetățenii care traversau frontiera R. Moldova pe sensul „ieșire” sume cuprinse între 50 și 100 de euro. De asemenea, unii angajați ai IGPF ar fi extorcat bani de la cetățeni moldoveni și străini, care intenționau să traverseze frontiera de stat a R. Moldova prin Aeroportul Internațional Chișinău, pe sensul „ieșire”, pentru a nu le întocmi procese-verbale cu privire la încălcarea regulilor de izolare.
O primărie din raionul Orhei a rămas fără mașină după ce fiul minor al primarului a urcat la volan fără a deține permis de conducere
ACTUALIZARE // Performanță ISTORICĂ pentru R. Moldova la Jocurile Paralimpice. Judocanul Ion Basoc a cucerit medalia de ARGINT, iar Oleg Crețul - bronzul. Cei doi vor primi MILIOANE de lei din partea Guvernului
Argint, bronz și mențiune de onoare pentru R. Moldova la Olimpiada Internațională de Informatică