01:54:34 26.06.2024
Stiri

ASP va ANULA plata de 250 de lei pentru obținerea certificatului de căsătorie și va opera reduceri la mai multe servicii. Perfectarea PAȘAPOARTELOR va costa mai puțin: „Aceste ieftiniri vor fi resimțite imediat de cetățeni”

Actualitate 03.09.2021 14:39 Vizualizări21389 Autor: Ziarul National
ASP va ANULA plata de 250 de lei pentru obținerea certificatului de căsătorie și va opera reduceri la mai multe servicii. Perfectarea PAȘAPOARTELOR va costa mai puțin: „Aceste ieftiniri vor fi resimțite imediat de cetățeni”


Prețul pașapoartelor, dar și al altor acte de identitate urmează să se micșoreze simțitor, după ce Agenția Servicii Publice (ASP) va desemna, în urma unei licitații internaționale transparente, un nou furnizor de blanchete. Declarația a fost făcută astăzi, în cadrul unui briefing de presă, de către noul director al ASP, Mircea Eșanu.

Potrivit lui Eșanu, fosta conducere a ASP a încercat să împiedice deliberat participarea unor producători mari internaționali la licitația de circa 500 de milioane de lei privind achiziția blanchetelor pentru actele de identitate.

„În cadrul verificărilor efectuate, a fost identificat clar că anumiți producători mari, specializați în tipare de securitate, nu au fost admiși sau nu au avut posibilitatea să participe la această licitație. Nu a fost acceptată semnătura digitală internațională, dar nici garanțiile bancare internaționale. Asta în pofida faptului că era vorba de o licitație internațională. Astfel, au fost suficiente motive pentru a anula licitația organizată de fosta conducere a instituției”, a declarat Eșanu.

Citește și: SCHEMA de la pașapoarte // Ultimul DOCUMENT semnat de ex-directorul ASP: „A transferat unei firme din Bulgaria, cu doi angajați, peste un MILION de euro. Până acum au fost plătite 140 de milioane de euro. Dosarul cu nereguli are 600 de pagini”

Acesta a subliniat că, în termeni restrânși, ASP va iniția o nouă licitație pentru procurarea blanchetelor destinate actelor de identitate: „Avem certitudinea că aceste ieftiniri vor fi imediat simțite de cetățeni odată cu desemnarea unui nou furnizor de blanchete pentru actele de identitate”.

Sursa citată a mai adăugat că ASP este în plin proces de revizuire a listei celor 265 de servicii pe care instituția le oferă cetățenilor.

„În termeni cât mai scurți vom reveni la tarifele de până la scumpirea operată de Guvernul Chicu. Cel puțin pentru serviciile la termen ordinar. Obținerea certificatului de căsătorie era gratuit, iar acum costă 250 de lei. Astfel, acest serviciu va fi din nou gratuit, dacă se solicită în termeni ordinari. Prima înmatriculare a automobilului este acum 600 de lei, iar în urma revizuirii prețurilor va reveni la 400 de lei. De asemenea, avem 31 de servicii care pot fi livrate electronic. Vom ieftini aceste servicii tocmai pentru ca să ușurăm și să ridicăm povara financiară de pe cetățeni”, a conchis Mircea Eșanu.

De menționat că ASP a anulat ieri licitația de circa jumătate de miliard de lei privind achiziția blanchetelor pentru actele de identitate, permise de conducere și certificate de înmatriculare, organizată în aprilie 2021 de fosta conducere a ASP, în frunte cu Vladislav Zara, după ce corpul de control al prim-ministrului a depistat mai multe nereguli.

Mai mult, Corpul de control al premierului a stabilit că 13,6 euro din prețul fiecărui pațaport perfectat în R. Moldova erau achitate unei firme obscure.

„La momentul actual, ASP are un contract cu o companie din Lituania prin care din prețul fiecărui pașaport se achită o plată de royalty de 13,6 euro. Este vorba de o sumă totală de peste 140 de milioane de euro plătită de ASP din 2014 și până acum. Aceste plăți nu se duc actualmente în Lituania, ci merg la o companie din Bulgaria, care are doar doi angajați. Acest lucru se face cu acordul fostei conduceri a ASP. Ultima decizie semnată de fostul director al ASP. În ultima sa zi de muncă, a fost autorizat un transfer de peste un milion de euro către această companie. Actualmente, contractul existent este prelungit automat, fără organizarea unui nou tender. Am suficiente motive să consider că această schemă este una de corupție și de delapidare, făcută în detrimentul cetățenilor și în folosul unui grup restrâns de persoane”, a precizat astăzi premierul Natalia Gavrilița.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md