22:56:53 17.06.2024
Stiri

Oamenii legii au SECHESTRAT bunuri de circa 86 de MILIOANE de lei de la un fost FUNCȚIONAR PUBLIC

Actualitate 27.02.2023 09:49 Vizualizări2172 Autor: Ziarul National
Oamenii legii au SECHESTRAT bunuri de circa 86 de MILIOANE de lei de la un fost FUNCȚIONAR PUBLIC


Bunuri de peste 86 de milioane de lei au fost indisponibilizate pe parcursul săptămânii trecute de către Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), în baza solicitărilor procurorilor. Este vorba despre dosarul achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte, iar sechestrele vizează bunurile persoanei cercetate în această cauză.

Printre acestea se numără 56 de bunuri: șapte capitaluri sociale, două încăperi locative și una nelocativă, 15 mijloace de transport, șase terenuri agricole și cinci pentru construcții, două construcții locative și 15 nelocativă, dar și trei conturi bancare.

Citește și: SCHEMA de la pașapoarte // Ultimul DOCUMENT semnat de ex-directorul ASP: „A transferat unei firme din Bulgaria, cu doi angajați, peste un MILION de euro. Până acum au fost plătite 140 de milioane de euro. Dosarul cu nereguli are 600 de pagini”

Amintim că licitația de circa jumătate de miliard de lei privind achiziția blanchetelor pentru actele de identitate, permise de conducere și certificate de înmatriculare, organizată în aprilie 2021 de fosta conducere a Agenției Servicii Publice (ASP), în frunte cu Vladislav Zara, a fost anulată după ce Corpul de control al prim-ministrului Natalia Gavrilița a depistat mai multe nereguli.

Ulterior, Procuratura Generală a dat curs sesizării depuse de către prim-ministrul Natalia Gavrilița cu privire la acțiunile pretins ilegale ale factorilor de decizie ai Î.S. CRIS Registru și Agenției Servicii Publice, care au lansat, pe ultima sută de metri a fostei guvernări, o licitație de circa jumătate de miliard de lei, bani publici, pentru a cumpăra blanchete destinate pașapoartelor la prețuri ridicate.

Citește și: Procurorii s-au apucat de SCHEMA de la pașapoarte privind lovitura de jumătate de MILIARD de lei ce urma a fi aplicată cetățenilor R. Moldova: ASP ar fi favorizat un agent economic concret

Procuratura Generală susține că a pornit o urmărire penală pentru abuz de serviciu.

„Potrivit investigațiilor preliminare, au fost stabilite bănuieli rezonabile că factorii de decizie din cadrul ASP au încheiat contracte de prestări servicii și acorduri adiționale frauduloase, fără petrecerea procedurii de achiziții publice, în scopul favorizării unui agent economic concret. Prin urmare, sunt investigate circumstanțele în care aceștia sunt suspectați că au majorat nejustificat cantitatea și suma contractului pentru achiziționarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare, fapt ce a prejudiciat interesele statului. La momentul actual, în cadrul cauzei penale, sunt efectuate acțiuni de urmărire penală pentru asigurarea investigării complete, obiective și sub toate aspectele a circumstanțelor acestui caz”, cităm din comunicatul PG.

Citește și: VIDEO // Șeful ASP reclamă presiuni de la Președinție pentru anularea licitației de jumătate de miliard de lei privind achiziționarea de blanchete pentru buletinele de identitate și pașapoarte: „Nu există temei juridic”

„Achiziția dubioasă de aproape 500 de milioane de lei, anunțată în aprilie de fosta conducerea a ASP, a fost oprită. Sunt foarte multe nereguli legate de această achiziție. Aceasta a fost inițiată imediat după ce Curtea Constituțională a decis dizolvarea Parlamentului, cu toate că în planurile de achiziție anuale ale instituției nu era planificată. A fost organizată în grabă, cu multiple încălcări ale legii. Stocurile existente de blanchete erau suficiente pentru cel puțin un an înainte. Decalajul enorm al ofertelor primite arată că ceva nu e în regulă fie cu caietul de sarcini, fie cu unele companii participante la acest proces. Cea mai scumpă ofertă era de 480 de milioane de lei, iar cea mai mică – 168 de milioane de lei”, a declarat anterior premierul Natalia Gavrilița.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md