01:52:51 15.06.2024
Stiri

DECIS // Pașapoartele BIOMETRICE vor costa cu 200 de lei mai puțin. ASP va economisi circa 350 de MILIOANE de lei, după ce a fost deconspirată SCHEMA care ar fi fost pusă la cale de fosta conduce a instituției

Actualitate 13.05.2022 18:59 Vizualizări2686 Autor: Ziarul National
DECIS // Pașapoartele BIOMETRICE vor costa cu 200 de lei mai puțin. ASP va economisi circa 350 de MILIOANE de lei, după ce a fost deconspirată SCHEMA care ar fi fost pusă la cale de fosta conduce a instituției


Agenția Servicii Publice (ASP) va face o economie de circa 350 de milioane de lei, după ce toamna trecută a anulat o licitație, inițiată de fosta conducere a instituției, de procurare a 2 000 000 de blanchete pentru pașapoarte, contra sumei de 500 de milioane de lei. Astfel, cetățenii R. Moldova vor scoate cu 200 de lei mai puțin pentru ca să-și perfecteze un pașaport biometric.

Compania „Polska Wytwornia Papierow Wartosciowych”, controlată de Trezoreria Poloniei, a fost desemnată câștigătoare a licitației de procurare a blanchetelor utilizate la perfectarea actelor, anunțată repetat de către ASP.

Citește și: SURSE Anticorupție: Plahotniuc, Andronachi și Vîlcu, beneficiari efectivi ai achizițiilor păguboase de la ASP

La sediul ASP a fost semnat astăzi, 13 mai, contractul de achiziție, cu o valabilitate de trei ani, în baza căruia vor fi procurate circa 3 000 000 de blanchete: 1,5 milioane sunt blanchete de pașapoarte, 1 000 000 - blanchete pentru buletine de identitate, circa 500 000 - blanchete de tip card ID1 (permise de conducere, certificate de înmatriculare).

Citește și: Percheziții la un alt ex-șef al ASP, dar în același dosar care vizează schema de la pașapoarte, cu prejudicii de peste jumătate de MILION de lei

La licitația pentru achiziționarea blanchetelor pentru documente au participat companii din nouă țări. Compania „Polska Wytwornia Papierow Wartosciowych” S.A., specializată în producerea hârtiilor de valoare, a oferit cel mai mic preț de circa 130,5 milioane de lei (fără TVA) pentru 3 000 000 de blanchete.

Citește și: Procurorii s-au apucat de SCHEMA de la pașapoarte privind lovitura de jumătate de MILIARD de lei ce urma a fi aplicată cetățenilor R. Moldova: ASP ar fi favorizat un agent economic concret

„Achiziția repetată pe care am anunțat-o la începutul acestui an a inclus două loturi. Primul lot prevedea achiziționarea de blanchete pentru acte de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare și lotul doi - achiziționarea de echipamente și produs program specializat de personalizare a actelor de identitate, permiselor de conducere și certificatelor de înmatriculare.

Citește și: SCHEMA de la pașapoarte // Ultimul DOCUMENT semnat de ex-directorul ASP: „A transferat unei firme din Bulgaria, cu doi angajați, peste un MILION de euro. Până acum au fost plătite 140 de milioane de euro. Dosarul cu nereguli are 600 de pagini”

În rezultatul licitației, am obținut un preț total pentru ambele loturi de 150 719 369 de lei, ceea ce este cu circa 350 de milioane de lei mai puțin decât prima achiziție, ce includea doar un singur lot de circa 2 000 000 de blanchete. Astfel, astăzi putem anticipa o scădere a prețului pentru perfectarea pașapoartelor cu circa 200 de lei per pașaport”, a declarat în cadrul evenimentului directorul ASP, Mircea Eșanu.

Citește și: DOC // Guvernarea interimară este acuzată că e pe cale să dea un TUN de jumătate de MILIARD de lei în plină pandemie: „Au decis ca ÎMPĂRȚEALA să fie făcută până la învestirea unui GUVERN nou”. Urmează să intervină și SIS

Câștigătoare pe cel de-al doilea lot a fost desemnată compania franceză SELP, contractul cu care urmează a fi semnat săptămâna viitoare.

Amintim că licitația inițiată în aprilie 2021 de fosta conducere a agenției, în frunte cu Vladislav Zara, a fost anulată în urma unei verificări efectuate de Corpul de control al prim-ministrului, care a depistat mai multe nereguli legate de această achiziție. Foștii conducători ai ASP desemnase câștigătoare o companie, care a anunțat un preț de jumătate de miliard de lei pentru un lot de doar 2 000 000 de blanchete. Pe 3 mai curent, procurorii au reținut 13 persoane după 60 de percheziții efectuate în cadrul unei cauze penale care vizează această schemă, printre acestea numărându-se și predecesorul lui Zara, Serghei Railean.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md