04:25:53 27.05.2024
Stiri

VIDEO // Un fost PREMIER ar fi în „clubului select” al persoanelor cu DUBLĂ identitate. „Plahotniuc, Iaralov, Vaja Jhashi și… Ar putea să existe și alte persoane”

Anticorupție 07.02.2020 11:29 Vizualizări4947 Autor: Ziarul National
VIDEO // Un fost PREMIER ar fi în „clubului select” al persoanelor cu DUBLĂ identitate. „Plahotniuc, Iaralov, Vaja Jhashi și… Ar putea să existe și alte persoane” Captură


UPDATE // Fostul premier Chiril Gaburici a negat faptul că și-ar fi schimbat numele din acte. „Nu e adevărat. Eu sunt „Vasile” de când m-am născut și eu îmi iubesc părinții și mă mândresc cu ei și cu patronimicul meu. Este o aberație această declarație”, a declarat Gaburici pentru deschide.md.

****************

Fostul președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, deputatul Chiril Moțpan, susține că dânsul l-a informat încă din vară pe șeful statului, Igor Dodon, prezentându-i și documentele de rigoare, că Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov și Vaja Jhashi ar fi primit de la Agenția Servicii Publice documente cu o a doua identitate.

Mai mult, Moțpan afirmă că și fostul premier, Chiril Gaburici, ar avea documente cu dublă identitate, cel puțin în ceea ce privește patronimicul său – în loc de Vasile, acesta ar fi primit documente cu patronimicul Valeriu.

„Vreau să vă mai spun un nume, ca să punem punct pe acest subiect cu dubla identitate. Este o acțiune ce ține de competența instituțiilor de drept. Vreau ca acestea să se autosesizeze și să scoată în evidență persoanele care au participat la această infracțiune și dacă este o infracțiune. Am un document interesant. Vorbeam de patru persoane cu dublă identitate. O persoană și-ar fi schimbat doar patronimicul. Din informațiile operative de care dispun, acesta ar fi cetățeanul Gaburici Chiril Vasile. Chiril Gaburici, presupun că e vorba de fostul prim-ministru al R. Moldova. În 2015, Chiril Gaburici și-ar fi schimbat patronimicul „Vasile” în „Valeriu”. IDNP-ul este același, deci există o persoană cu două identități. De ce ar fi avut nevoie acesta de schimbarea respectivă? Fiindcă în 2011 a fost anunțat în căutare de Federația Rusă în baza unui dosar penal pentru trecerea ilegală a frontierei de stat și uz de fals în acte”, a declarat Moțpan, în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, Moțpan insistă că l-a informat pe Igor Dodon încă de la 1 iulie 2019 despre faptul că există trei persoane cu dublă identitate, doar că șeful statului nu a scos o vorbă despre asta până informațiile nu au ajuns în presă.

„La 1 iulie 2019, prin intermediul unei scrisori secrete, l-am informat pe Igor Dodon despre anumite ilegalități. L-am informat că Plahotniuc și Iaralov ar deține duble identități. Între 19 – 21 decembrie 2018, Agenția Servicii Publice ar fi eliberat cetățeanului Serghei Iaralov un pașaport pe numele Haikin. De asemenea, cu câteva zile mai înainte de eliberarea pașaportului pe numele Haikin, a fost eliberat un pașaport pe numele lui Vladimir Plahotniuc, dar cu numele Novak. Pentru perfectarea pașapoartelor respective au fost prezentate adeverințe de naștere cu numele acestor persoane. În această acțiune ar fi fost implicați doi angajați ai ASP, de la Departamentul de producere. Am prezentat informații și despre asta. Pe data de 14 iunie 2019, la ora 17.00, cetățeanul Serghei Iaralov și-ar fi perfectat un pașaport valabil pe 10 ani. Pe 17 iunie 2019 sistemul informațional al ASP a picat pentru câteva ore. Potrivit unor informații, acest fapt a facilitat ștergerea unor date importante din sistem”, a adăugat Moțpan.

Deputatul PPDA a prezentat și unele documente care ar demonstra că Vlad Plahotniuc și Vaja Jhashi ar deține duble identități. „Plahotniuc a obținut identitatea – Novak Vladislav Vladimir. Altă persoană cu numele Reznik Alexandru Mihail se presupune a fi Vaja Jhashi. Nu pot spune cu certitudine asta, dar a făcut-o deja Igor Dodon. El să-și asume urmările”, a punctat Moțpan.

Acesta nu a prezentat, însă, documente care ar demonstra că Serghei Iaralov ar avea identitatea Haikin. „Nu am putut obține un răspuns de la ASP despre Iaralov. Dacă este adevărat, atunci societatea trebuie să cunoască asta”, a conchis sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md