16:44:09 19.05.2024
Stiri

Ministra Sănătății declară RĂZBOI „campionilor mitei” din cadrul Institutului Oncologic: „Pacienții trebuie să știe că orice serviciu oferit de Institutul Oncologic este GRATUIT, indiferent dacă au sau nu polița medicală”

Actualitate 23.02.2022 13:12 Vizualizări1845 Autor: Ziarul National
Ministra Sănătății declară RĂZBOI „campionilor mitei” din cadrul Institutului Oncologic: „Pacienții trebuie să știe că orice serviciu oferit de Institutul Oncologic este GRATUIT, indiferent dacă au sau nu polița medicală”


Ministerul Sănătății nu va efectua nicio anchetă internă în privința șefului de secție de la Institutul Oncologic, care ar fi perceput de la doi pacienți 2 000 de euro și, respectiv, 50 000 de lei, pentru ca aceștia să beneficieze de servicii medicale. Ministra Ala Nemerenco susține că lucrurile sunt cât se poate de limpezi în privința medicului respectiv. Mai mult, aceasta a subliniat că pacienții trebuie să știe că toate serviciile medicale la Institutul Oncologic sunt gratuite.

Citește și: Cancer tratat cu MITĂ la Institutul Oncologic din Chișinău: Un șef de secție, REȚINUT în timp ce primea 2 000 de euro de la un pacient. Despre cine e vorba

„Nu are rost să efectuăm anchete interne, atunci când avem deja concluzia Centrului Național Anticorupție. Sunt lucruri deja demonstrate. E un subiect alarmant, dureros și vom încerca să reducem acest efect al mitei, al plăților ilegale, mulțumirilor pentru medici etc. În ultima perioadă, personalul medical a beneficiat de mai multe majorări de salariu. Colegii care încă nu au înțeles le comunic că noi vom coopera cu structurile statului, pentru ca să curmăm acest fenomen. Pacienții trebuie să aibă acces gratuit la acele servicii pe care îl permite programul unic de asigurări obligatorii de asistență medicală. Niciun cadru medical nu este în drept să ceară sau să condiționeze pacienții ca să plătească. Vom lupta. E un fenomen care poate fi eradicat doar dacă depunem eforturi împreună – Ministerul Sănătății, mass-media, pacienții și partea sănătoasă a sistemului medical, care nu e implicată în aceste scheme”, a declarat astăzi ministra Ala Nemerenco, după ședința Guvernului R. Moldova.

Citește și: Detalii despre MEDICUL de la Institutul Oncologic, care s-ar fi îmbogățit pe DUREREA pacienților, dar și despre așa-zisul rating al „campionilor” privind MITA percepută în sistemul medical

Potrivit sursei citate, pacienții vor fi informați suplimentar despre accesibilitatea la serviciile medicale. „Cu cât mai mult vor cunoaște pacienții, cu atât mai puțin vor cădea în aceste mreje. E important ca pacientul să cunoască faptul că, atunci când merge la Institutul Oncologic, orice serviciu este gratuit. Institutul Oncologic nu oferă servicii cu plată absolut pentru nimeni. Nici pentru cei care dețin poliță de asigurare, nici pentru cei care nu dețin poliță, deoarece pentru ei se fac transferuri bugetare în cadrul programelor naționale”, a subliniat Nemerenco.

Totodată, ministra a recunoscut că sunt o multitudine de factori, care creează premise pentru perceperea mitei. În primul rând este vorba de numărul mic al echipamentelor medicale.

Citește și: Încă un DENUNȚ pe numele șefului de secție de la Institutul Oncologic, cercetat penal pentru că a estorca 2 000 de euro de la un pacient. Acesta ar fi cerut 50 000 de lei de la un alt pacient, care ar fi FILMAT totul

„Vom încerca să aducem cât mai multe echipamente și acest lucru trebuie să se întâmple cât mai rapid. Știm cu toții că se creează rânduri de așteptare pentru a trece o tomografie computerizată, o rezonanță magnetică. Accesibilitate la echipamente de înaltă performanță va duce la dispariția acestor rânduri și, astfel, vor dispărea și situațiile când pacienții sunt condiționați să ofere careva plăți”.

De asemenea, ministra a explicat de ce a spus că Institutul Oncologic e campion la capitolul luării de mită.

„Nu este concluzia mea, ci a CNA. Această instituție verifică anonim integritatea medicilor în toate instituțiile medicale. Rapoartele pe anii trecuți arată că cele mai multe cazuri sunt la această instituție. Cunoaște toată societatea că Institutul Oncologic are niște modele mai inacceptabile. Va trebui să lucrăm împreună. Am fost deja acolo, am avut o întrevedere cu colectivul. După această reținere vom mai merge acolo și vom lucra până vom extirpa totalmente… Medicii de acolo sunt recunoscuți că aplică cele mai bune tactici chirurgicale în tratamentul cancerului. Mita, plățile neoficiale sunt ceva asemănător cu un cancer. Vom aplica aceste metode în această instituție”, a conchis Ala Nemerenco.


Stiri relevante
Top stiri
19.05.2024 10:33 495 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md