21:22:48 22.03.2023
Stiri

VIDEO, UPDATE // PAUZĂ până după Paște: „Mai aprindem o lumânare...”. Judecătorii BLOCHEAZĂ alegerea noilor membri ai CSM după decizile Comisiei „pre-vetting”

Actualitate 17.03.2023 15:15 Vizualizări3093 Autor: Ziarul National
VIDEO, UPDATE // PAUZĂ până după Paște: „Mai aprindem o lumânare...”. Judecătorii BLOCHEAZĂ alegerea noilor membri ai CSM după decizile Comisiei „pre-vetting”


Adunarea Generală a Judecătorilor a fost întreruptă până pe 28 aprilie curent. Singura decizie luată astăzi a fost crearea unei comisii care să elaboreze o declarație despre situația din sistemul judecătoresc, în viziunea magistraților

UPDATE 15.30 //
Magistrații din R. Moldova admit că situația din justiție e „catastrofală”, dar în același timp au întrerupt astăzi Adunarea Generală a Judecătorilor pentru mai bine de o lună, în cadrul căreia urmau să fie aleși noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Propun întreruperea AGJ până după Paște. Să ne mai ducem la biserică, să mai aprindem câte o lumânare... Propun să reluăm AGJ pe 28 aprilie”, a spus Anatolie Țurcan, președintele ședinței.

Acesta speră că, până atunci, Curtea Supremă de Justiție va examina contestațiile depuse de judecătorii care nu au promocat evaluarea Comisiei „pre-vetting”.

CITIȚI și Maia Sandu solicită Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție: Instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justițieiUPDATE // Judecătorii au decis ca Adunarea Generală a Judecătorilor să adopte o declarație despre starea lucrurilor în justiție și cu soluții vizavi de remedierea lucrurilor.

Această declarație urmează să fie supusă votului la următoarea ședință a AGJ.

„Eu propun formarea unui grup de lucru, care să adune toate propunerile și să înceapă lucrul într-un tempou rapid, ținând cont de situația catastrofală din justiție”, a spus președintele ședinței, Anatolie Țurcan.UPDATE // Judecătorul Anatolie Țurcan a propus ca Adunarea Generală a Judecătorilor să ia o pauză pe un termen nedefinit. Această pauză va împiedica alegerea noilor membri ai CSM, selectați de Comisia „pre-vetting”.

Amintim că judecătorul Țurcan se numără printre magistrații care s-au înscris în cursa pentru un loc în CSM, dar nu au promovat evaluarea Comisiei „pre-vetting”.UPDATE //
Judecătoarea Victoria Sanduța (foto) a încercat să scoată de pe ordinea de zi chestiunea privind alegerea celor patru membri ai CSM, plus un supleant, din rândul magistraților care au trecut evaluarea comisiei speciale.

Sanduța s-a ridicat în picioare și îi convingea insistent pe colegii săi că acest punct trebuie scos de pe ordinea de zi, atât timp cât nu există finalitate în ceea ce privește contestațiile judecătorilor care nu au trecut „pre-vetting”-ul.

În cele din urmă, Adunarea Generală a Judecătorilor a votat ordinea de zi, în care se regăsește și punctul privind alegerea membrilor CSM aleși de Comisia „pre-vetting”.

Acest lucru ar face CSM-ul funcțional și, astfel, vor începe să fie rezolvate problemele din sistemul judecătoresc, spunea ieri ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

UPDATE // Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, salută faptul că judecătorii nu au boicotat Adunarea Generală a Judecătorilor.

„O zi importantă azi - prima Adunare Generală a Judecătorilor după o pauză de 4 ani. Mă bucur că judecătorii s-au prezentat la Adunarea Generală a Judecătorilor din Moldova, și sper mult să dea dovadă de participare activă și înțelepciune la luare deciziilor. Întreaga societate așteaptă soluționarea problemelor din justiție și ca lucrurile să intre treptat la normalitate”, a precizat ministra Justiției.
UPDATE //
Judecătorul Curții Supreme de Justiție, Anatolie Țurcan, a fost ales președintele ședinței. Magistratul a menționat că Adunarea Generală a Judecătorilor se întrunește după aproximativ patru ani.

„În coridor noi ne felicitam că această ședință este deliberativă”, a spus Țurcan.

Judecătorul Țurcan se numără printre magistrații care s-au înscris în cursa pentru un loc în CSM, dar nu au promovat evaluarea Comisiei „pre-vetting”.Magistrații din R. Moldova participă astăzi la Adunarea Generală a Judecătorilor (AGJ), în cadrul căreia urmează să fie aleși candidații la funcțiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Deși existau temeri că judecătorii vor boicota Adunarea Generală, având în vedere zecile de demisii din sistem din ultima perioadă, la ședința de astăzi participă 330 de magistrați din totalul de 425 de judecători câți activează în sistem.

Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a anunțat că ședința este deliberativă.

„În R. Moldova sunt 425 de judecători. 18 dintre aceștia sunt suspendați din diferite motive, iar la 28 le-a expirat împuternicirile. La ședința de astăzi s-au înscris 330 de magistrați. Astfel, ședința este deliberativă, în condițiile în care majoritatea simplă e de 205”, a menționat Musteață.
Potrivit agendei, astăzi urmează să fie aleși primii membri ai CSM. Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat ieri că vrea să evite situația în care să fie nevoită să convoace o nouă AGJ, conform modificărilor operate de Parlament.

Adunarea Generală a Judecătorilor, un eveniment mult așteptat, este importantă pentru viitorul reformei justiției. La această AGJ va fi pusă în discuție selectarea membrilor candidați, care au trecut exercițiul de „pre-vetting” pentru funcția de membri ai CSM.

„Este extrem de important ca judecătorii să-și asume această responsabilitate și decență, să participe activ la această adunare și să purceadă la alegerile respective, deoarece avem nevoie de un CSM funcțional, care să demareze rezolvarea problemelor din sistemul judecătoresc”, a declarat ieri ministra Justiției.

„Situația de astăzi din sistemul de justiției este creată și din cauză că organele de autoadministrare nu au fost eficiente. Conflictele interne din sistemul judecătoresc nu trebuie rezolvate din contul interesului public. Fac apel la toți judecătorii să-și asume această responsabilitate de a participa și selecta membrii pentru CSM. Ulterior, cu un nou CSM, vor fi soluționate mai multe probleme din sistemul judecătoresc”, a precizat Veronica Mihailov-Moraru.

Amintim că doar cinci din 28 de judecători, care au candidat pentru funcția de membru al CSM din rândul magistraților, au trecut cu bine de evaluarea Comisiei „pre-vetting”.

Menționăm că noua componență a CSM va fi formată din șase judecători, aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, și șase non-judecători, numiți de Parlament.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Maria 17.03.2023 19:05

Rușine și dizmat în justiție!!! Vorbesc că au probleme in sistem,nu s-au întrunit la adunarea generală de patru ani și i-au decizia să întrerupă ședința. Au salarii mari, condiții bune de muncă, dacă nu le place pot pleca să tragă sapa,cred că le-ar prinde bine, le-ar veni mintea la loc. Luați în sistem tineri magistrați care vor să muncească cinstit și nu sunt corupți.

ion 17.03.2023 20:55

Astia nu se vor mai reforma.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md