16:18:37 25.02.2024
Stiri

Stoianoglo este OBLIGAT să ofere explicații, după ce SIS a CONFIRMAT că firma lui Platon este implicată în „laundromat” și în „furtul miliardului”: „Fie prezintă dovezi că informația SIS-ului este falsă, eronată, fie își dă DEMISIA”

Actualitate 28.06.2021 13:59 Vizualizări15375 Autor: Ziarul National
Stoianoglo este OBLIGAT să ofere explicații, după ce SIS a CONFIRMAT că firma lui Platon este implicată în „laundromat” și în „furtul miliardului”: „Fie prezintă dovezi că informația SIS-ului este falsă, eronată, fie își dă DEMISIA” cotidianul.md


Procurorul general Alexandr Stoianoglo nu avea cum să nu știe că beneficiarul efectiv al firmei „RONIDA Invest LLP”, implicată în perioada 2010 – 2013 atât în schema de spălare a banilor rusești, dar și în „furtul miliardului”, este controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

Astfel, după Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a confirmat acest lucru, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, este obligat fie„să prezinte dovezi că informația trimisă Comisiei parlamentare „Laundromat” este falsă, eronată, fie își dă demisia”, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru.

Citește și: DOC // O firmă care îi aparține lui Veaceslav Platon a fost implicată în „JAFUL SECOLULUI” și în spălătoria rusească. Acest lucru este confirmat de SIS, după ce Procuratura Generală l-a scos basma curată pe Platon

„Din scrisoarea semnată de directorul SIS rezultă că „organele de urmărire penală” au fost informate despre faptul că Veaceslav Platon este beneficiarul unei companii off-shore, implicată în spălarea miliardelor rusești și frauda bancară din cadrul Băncii de Economii a Moldovei. Prin urmare a fost la curent și procurorul general, Alexandru Stoianoglo, care, odată cu venirea sa în post, s-a dedicat plenar reabilitării și spălării imaginii lui Platon. În cazul de față, Stoianoglo fie prezintă dovezi că informația trimisă la Comisia parlamentară „laundromat” de către SIS este falsă, eronată, fie își dă demisia”, a precizat editorialistul nostru.

Potrivit lui Nicolae Negru, acțiunile lui Stoianoglo de până acum au ridicat mari semne de întrebare privind independența sa și a Procuraturii Generale.

„Presa a dezvăluit despre relația financiară a soției lui Stoianoglo cu Platon. Fără clarificările de rigoare, aflarea lui Stoianoglo în funcție va compromite definitiv instituția pe care o conduce și care, trebuie să o spunem, a fost compromisă suficient până acum. Societatea e în drept să-i ceară socoteală procurorului general.

Mai ales ONG-urile, partidele, politicienii care s-au angajat în fața alegătorilor să dezoligarhizeze R. Moldova ar trebui să demonstreze principialitate și consecvență. Impresia e că Procuratura Generală a scăpat de un oligarh-„coordonator” – Plahotniuc și s-a ales cu altul – Platon”, a conchis Nicolae Negru.

Citește și: O nouă VICTORIE pentru Veaceslav Platon în JUSTIȚIA din R. Moldova. Acesta a fost declarat NEVINOVAT în dosarul fraudei bancare. Deputat: „Domnilor PROCURORI, Platon a scris într-un autodenunț că o companie a sa figurează în jaful bancar…”

De menționat că președinta Comisiei de anchetă „laundromat”, Inga Grigoriu, a prezentat astăzi un document semnat de actualul director al SIS, Alexandr Esaulenco, în care arată că Veaceslav Platon e beneficiarul efectiv al firmei „RONIDA Invest LLP”, implicată în perioada 2010 – 2013 atât în schema de spălarea a banilor „laundromat”, cât și în tranzacții suspecte cu semne de deghizare a provenienței mijlocalor bănești contractate în calitate de credite bancare de către ÎCS „Lidiana Lux” SRL de la BEM.

Citește și: DOC // Șefa Comisiei parlamentare „Laundromat” prezintă noi DOCUMENTE, care ar demonstra că Platon este implicat în frauda bancară. „Din păcate, nu pot publica un document SECRET…”

Amintim că omul de afaceri Veaceslav Platon a fost declarat nevinovat în dosarul privind frauda bancară în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare, după ce procurorii și-au retras toate acuzațiile în privința lui Platon. În luna mai 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că „dosarul în privința cetățeanului Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate”, iar „acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenționat denaturate și interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzațiile în privința lui Șor”. Astfel, Procuratura Generală a inițiat procedura de revizuire a dosarului lui Veceaslav Platon, iar în urma analizării minuțioase a tuturor probelor și audierii repetate a martorilor, la data de 28 mai curent procurorii au renunțat la toate acuzațiile în privința omului de afaceri.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md