20:00:04 26.07.2021
 
Stiri

DOC // Șefa Comisiei parlamentare „Laundromat” prezintă noi DOCUMENTE, care ar demonstra că Platon este implicat în frauda bancară. „Din păcate, nu pot publica un document SECRET…”

Actualitate 16.06.2021 13:43 Vizualizări2297 Autor: Ziarul National
DOC // Șefa Comisiei parlamentare „Laundromat” prezintă noi DOCUMENTE, care ar demonstra că Platon este implicat în frauda bancară. „Din păcate, nu pot publica un document SECRET…”


Șefa Comisiei parlamentare „Laundromat”, deputatul PPDA, Inga Grigoriu, insistă că procurorii au trecut cu vederea faptul că una dintre companiile lui Veaceslav Platon figurează în „furtul miliardului”, iar în acest sens a prezentat unele documente semnate de responsabilii Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și Centrului Național Anticorupție. Parlamentara subliniază că procurorii l-au scos basma curată pe Platon, deși dânsul ar fi recunoscut că o companie implicată în spălările de bani și frauda bancară i-ar aparține.

„Veaceslav Platon a fost scos de sub orice acuzație în cazul fraudei bancare de către procurori. În acest context, vreau să reamintesc Procuraturii R. Moldova despre o companie înregistrată într-o zonă off-shore, denumită RONIDA Invest LLP. Această companie, fondată încă în 2008, anume pentru spălări de bani, apare atât în jaful bancar, în devalizarea de întreprinderi regionale, dar și în spălătoria rusească, denumită generic „Laundromat”. În 2016, numitul Veaceslav Platon a scris într-un autodenunț că această companie îi aparține. Cum, dlor procurori, să treceți cu vederea acest aspect? Doar omul a declarat ceva!”, a scris deputata pe Facebook.

De asemenea, Grigoriu a publicat și unele documente care ar demonstra că această companie ar fi fost implicată în frauda bancară.

„Din păcate, nu pot publica un document secret din anul 2010, în care o instituție națională atenționează Procuratura R. Moldova despre spălările de bani prin segmentul transnistrean și o bancă comercială autohtonă, în care RONIDA Invest LLP este prezentă ca una dintre destinațiile banilor originari din Federația Rusă. Însă voi cere desecretizarea acestuia.

Totodată, vă prezint răspunsurile publice obținute de la organele competente și de la Banca de Economii. Veți vedea cum este conturată etapa incipientă a fraudei bancare, demarată în 2010 prin credite neperformante, în urma căreia a avut de suferit o importantă întreprindere regională - S.A. „Moldcarton”. Așa confirmă și CNA. Compania RONIDA Invest LLP, de asemenea, este beneficiar și în aceste tranzacții. Tot RONIDA Invest LLP a fost beneficiară în cazul banilor spălați prin operațiunea Laundromat”, precizează Inga Grigoriu.

Deputata a mai adăugat că toate instituțiile statului cunoșteau ce se întâmplă, dar schemele continuau fără impedimente.

„Este mai mult decât clar că în acei ani o grupare criminală a pus stăpânire pe tot ce se putea în acest stat, încercând să îl devoreze ca lăcustele. Pe unii dintre ei Procuratura îi caută cu anii, pe alții îi eliberează, ca fiind curați ca lacrima”, a conchis Grigoriu, cu referire la Veaceslav Platon.

Amintim că omul de afaceri Veaceslav Platon a fost declarat nevinovat în dosarul privind frauda bancară în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Decizia a fost luată la finele săptămânii trecute de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Acest lucru s-a întâmplat după ce procurorii și-au retras toate acuzațiile în privința lui Platon.

În luna mai 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că „dosarul în privința cetățeanului Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate”, iar „acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenționat denaturate și interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzațiile în privința lui Șor”. „Prin urmare, cetățeanul Platon a fost absolut ilegal condamnat și, respectiv, ilegal își ispășește pedeapsa”, se menționa în declarația procurorului general.

Astfel, Procuratura Generală a inițiat procedura de revizuire a dosarului lui Veceaslav Platon, iar în urma analizării minuțioase a tuturor probelor și audierii repetate a martorilor, la data de 28 mai curent procurorii au renunțat la toate acuzațiile în privința omului de afaceri.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.07.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Jocul cifrelor și al...

23.07.2021 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica României în...

20.07.2021 15:37 Ziarul National George Damian // Adio, Basarabia! Ren...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că trebuie să fie viitorul prim-ministru al R. Moldova, după victoria PAS din alegerile parlamentare anticipate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md