19:18:09 13.07.2024
Stiri

Alexandr Stoianoglo, încă 30 de zile sub control judiciar. Procurorul Furtună prezintă noi DETALII despre mersul anchetei în privința procurorului general suspendat: „Au fost examinate peste 5 000 de documente și înscrisuri de ciornă”

Actualitate 14.04.2022 17:46 Vizualizări3416 Autor: Ziarul National
Alexandr Stoianoglo, încă 30 de zile sub control judiciar. Procurorul Furtună prezintă noi DETALII despre mersul anchetei în privința procurorului general suspendat: „Au fost examinate peste 5 000 de documente și înscrisuri de ciornă”


Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorului desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), Victor Furtună, cu privire la prelungirea măsurii preventive sub formă de liberare provizorie sub control judiciar, aplicată în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Acuzatorul a solicitat 60 de zile, iar instanța a dispus prelungirea măsurii preventive pentru de 30 zile.

Victor Furtună susține că în ultima perioadă au fost efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală, au fost audiate 14 persoane în calitate de martori și a fost înaintată învinuirea la patru persoane.

Furtună mai spune că au fost examinate peste 5 000 de documente și înscrisuri de ciornă și au fost formulate către alte state trei cereri de asistență juridică internațională în materie penală.

În același timp, procurorul menționează că au fost efectuate patru percheziții în urma cărora au fost depistate și ridicate mai multe documente, înscrisuri de ciornă, calculatoare, telefoane mobile și alți purtători de informație electronică.

„Toate calculatoarele, telefoanele mobile și alți purtători de informație electronică ridicate în urma perchezițiilor au fost supuse expertizelor inginero-tehnice. La momentul actual, marea majoritate a rapoartelor de expertiză sunt întocmite, iar concluziile acestora în coroborare cu restul probelor acumulate în cadrul urmăririi penale sunt relevante pentru stabilirea adevărului pe caz”, se arată în comunicatul remis de Victor Furtună.

Alexandr Stoianoglo a fost reținut în octombrie anul trecut și plasat în arest la domiciliu. Pe 9 decembrie, el a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar. Până acum a fost finalizată urmărirea penală pe un capăt de acuzare – depășirea atribuțiilor de serviciu.

Lui Alexandr Stoianoglo i se încriminează că, la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163,9 mii de lei, deși în privința procurorului se efectua o urmărire penală, iar în asemenea cazuri se suspendă achitarea îndemnizației. Alexandr Stoianoglo mai este acuzat de corupere pasivă, darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent și favorizarea unui grup criminal organizat.

Procurorul general suspendat pledează nevinovat pe toate capetele de acuzare. El a depus două plângeri la CEDO.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md