Mai mulți actuali și foști politicieni din R. Moldova, care vor să atragă R. Moldova în RĂZBOI, ar putea ajunge în lista de SANCȚIUNI a UE, alături de Plahotniuc, Șor, Tauber sau Cavcaliuc. Maia Sandu EXPLICĂ de ce Platon nu e în listă
Mai mulți politicieni și foști politicieni din R. Moldova, dar și tot cei care vor să atragă republica noastră în războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina ar putea să se regăsească în lista de sancțiuni a Uniunii Europene, alături de Ilan Șor, Vlad Plahotniuc, Marina Tauber sau Gheorghe Cavcaliuc. Declarația a fost făcută astăzi de președinta Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Președinție.
Șefa statului a fost întrebată de ce controversatul Veaceslav Platon, care se ascunde de justiția moldovenească la Londra, nu s-a regăsit în lista de sancțiuni anunțată de UE.
„Această întrebare trebuie adresată UE (despre Platon .nr.). Dar această listă este una deschisă. În momentul în care apar probe suplimentare despre acțiunile curente ale unor persoane, care participă la unele acțiuni de destabilizare, care vor să atragă R. Moldova în război, aceste persoane riscă să ajungă în această listă. Este un proces curent, iar în momentul în care se adună probe, acestea sunt transmise instituțiilor europene, iar aceste instituții europene le examinează și iau decizii”, a precizat Maia Sandu.
În același timp, Veaceslav Platon este în lista de sancțiuni impuse de Canada. După luarea acestei decizii, Platon a lansat amenințări la adresa președintei Maia Sandu, dar și a premierului Canadei, Justin Trudeau.
Mai mult, controversatul om de afaceri a spus că se va implica în politică, pentru că doar așa poate să influențeze anumite procese în R. Moldova.
Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene a adoptat marți, 30 mai 2023, la Bruxelles, prima listă de persoane sancționate în baza noului regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a R. Moldova, regim creat la propunerea ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu.
Acordul politic privind crearea regimului de sancțiuni a fost obținut la reuniunea Consiliului Afaceri Externe din 24 aprilie 2023, procesul de adoptare a regimului fiind finalizat din punct de vedere procedural la 28 aprilie 2023.
O judecătoare a CSJ, eliberată din funcție, fără drept de a beneficia de indemnizația unică la concediere: Mariana Ursachi NU a promovat evaluarea externă
OFICIAL // Mai puțini pensionari și pensii mai mari în 2024: Câte persoane își încasează pensiile peste hotare
VIDEO // A murit Helmut Duckadam, legendarul portar al echipei Steaua București: Momentul în care a devenit „eroul de la Sevilla”