04:36:52 19.01.2020
 
Stiri

Reparațiile în școli și grădinițe, dar și procurarea alimentelor pentru copii, afectate de CORUPȚIE. Ce SCHEMĂ este aplicată în Chișinău

Anticorupție 14.09.2016 15:30 Vizualizări1171 Autor: Ziarul National
Reparațiile în școli și grădinițe, dar și procurarea alimentelor pentru copii, afectate de CORUPȚIE. Ce SCHEMĂ este aplicată în Chișinău


Mai multe grupuri de companii înrudite acționează în baza unor înțelegeri prealabile, atunci când aplică la concursurile de achiziții publice privind reparațiile în școlile și grădinițele din Chișinău, dar și procurările de produse pentru alimentarea copiilor.

Concluzia aparține reprezentanților Asociației „Expert-Grup”, care au analizat dosarele de achiziții publice pe aceste segmente în perioada anilor 2012 – 2016.

În cadrul analizei achizițiilor lucrărilor de reparații, experții au identificat un grup de zece companii cu anumite legături între ele, având, de exemplu, fondatori comuni sau adresă juridică comună, care câștigă un procent semnificativ din numărul contractelor de lucrări de reparație. Ele au participat în comun la rundele de achiziții, în care se văd clar elemente de mimare a competiției între ele - depunerea ofertelor fictive, refuzul contractului câștigat în favoarea companiei înrudite etc.

Raportul „Expert-Grup” mai scoate la iveală o divizare clară a cotelor de piață, în cazul procurărilor de servicii de alimentație, între principalii jucători, majoritatea fiind companii publice. Și asta în condițiile în care nu toate anunțurile privind licitațiile sunt publicate în Buletinul Achizițiilor Publice.

„Analiza dosarelor de achiziții au arătat că aceste companii pregătesc ofertele lor cu anumite erori simple pentru a fi descalificate, deci are loc o coordonare și mimare a competiției între ele”, a declarat Iurie Morcotâlo, autorul studiului.

La Direcția Educație, Tineret și Sport din sectorul Buiucani al capitalei, de exemplu, responsabilii trimit invitații de participare unor companii recent înregistrate, care ulterior și câștigă o parte din volumul contractelor.

Prezentă astăzi la prezentarea rezultatelor studiului, șefa Direcției Educație, Tineret și Sport a mun. Chișinău, Tatiana Tverdohleb, a promis că instituția va realiza recomandările experților pentru a înlătura lacunele depistate, chiar dacă, în opinia funcționarei, de achiziții ar trebui să se ocupe alte organe decât cele responsabile de educație.

Printre recomandările „Expert-Grup” se numără modernizarea și restructurarea sistemelor informaționale existente în domeniu, utilizarea instrumentarului de analiză a achizițiilor publice în baza unor indicatori de risc, dar și reformarea procesului de monitorizare a achizițiilor publice.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.01.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema lui Dodon în ...

15.01.2020 11:30 Ziarul National Victor Chirilă // Opriți-l pe șahmati...

13.01.2020 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Maia Sandu ar ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md