23:01:42 17.02.2020
 
Stiri

Reacția avocaților lui Vlad Filat pe marginea votului negativ de la APCE privind „deținuții politici” din R. Moldova: „Catalogarea unipersonală și selectivă de către Mihai Popșoi și Doina Gherman descurajează judecătorii”

Anticorupție 07.10.2019 17:01 Vizualizări1338 Autor: Ziarul National
Reacția avocaților lui Vlad Filat pe marginea votului negativ de la APCE privind „deținuții politici” din R. Moldova: „Catalogarea unipersonală și selectivă de către Mihai Popșoi și Doina Gherman descurajează judecătorii”


Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat, pe 3 octombrie curent, Rezoluția privind funcționarea instituțiilor democratice în Republica Moldova, prin care cheamă autoritățile din Republica Moldova, printre altele, să facă tot posibilul ca să înceteze toate dosarele penale existente motivate politic împotriva activiștilor politici și avocaților lor, dosare pornite de regimul precedent în rezultatul ingerinței politice în justiție și organele de drept.

Șefa delegației R. Moldova la APCE, deputata Blocului „ACUM”, Doina Gherman a votat împotriva acestui amendament, ulterior argumentându-și votul prin faptul că „Platon și Filat nu sunt deținuți politic”. Aceeași poziție a avut-o și vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi.

Avocații premierului Vlad Filat cataloghează aceste afirmații ca fiind „regretabile” și greșesc atunci când spun că fostul premier nu ar fi deținut politic.

„Avocații domnului Vlad Filat cataloghează comentariile respective drept atitudini personale izolate, neinformate, în contradicție totală cu numeroasele constatări ale organizațiilor, forurilor, și ONG-urilor internaționale de referință, care au catalogat procesul penal și condamnarea domnului Vlad Filat drept unul motivat politic, exemplu de justiție selectivă, înfăptuită de organe de drept și instanțe de judecată controlate politic de vechiul regim. Unul din capetele de cerere formulate de domnul Vlad Filat la CtEDO se referă anume la faptul că procesul său penal a fost unul motivat politic”, se arată într-o declarație a apărătorilor lui Vlad Filat.

Constatările potrivit cărora regimul precedent și-a subordonat justiția și instituțiile de drept pentru a persecuta, intimida și reduce la tăcere pe oricare dintre oponenții incomozi se regăsesc și în Declarația Parlamentului Republicii Moldova cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova.

CITIȚI și Doina Gherman, despre votul negativ la APCE: Filat și Platon nu sunt deținuți politici

„Ca să-și întărească credibilitatea în privința celor declarate, actuala guvernare trebuie să elaboreze un act normativ care să stabilească criterii clare, certe și previzibile pentru identificarea cazurilor politice instrumentate de guvernarea precedentă, să instituie mecanisme pentru revizuirea acestora, cu atragerea la răspundere a celor responsabili pentru a nu perpetua impunitatea. Or, victime politice nu sunt doar acei care s-au regăsit în rândurile actualei guvernări și care au fost persecutați în perioada când aceasta era în opoziție. Numărul victimelor dosarelor politice este cu mult mai mare, începând cu primari, consilieri, președinți de raioane, deputați, agenți economici, politicieni, avocați sau formatori de opinie, persecutați pe criterii politice.

De asemenea, declarațiile recente ale unor judecători care au mărturisit presiunile la care au fost supuși în legătură cu dosarele penale politice examinate, inclusiv dosarul domnului Filat, urmează a fi tratate cu maximă seriozitate pentru a pune capăt practicii de ingerință a politicului în actul justiției.

Catalogarea unipersonală și selectivă de către unii exponenți politici privind care cauze penale să fie considerate mai mult sau mai puțin politice discreditează intențiile expuse în Declarația privind caracterul captiv al statului și descurajează judecătorii și reprezentanții organelor de drept să denunțe presiunile la care au fost supuși de guvernarea precedentă”, cităm din aceeași declarație.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

14.02.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul Ciocoi, primu...

10.02.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Candidatul comun al ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md