10:23:49 20.04.2024
Stiri

R. Moldova trebuie să scape imediat de DEPENDENȚA față de Centrala de la Cuciurgan, prin care este finanțat SEPARATISMUL de la Tiraspol: „Prioritatea nr. 1 pentru următorii 3-4 ani trebuie să fie interconectarea cu sistemul energetic din România”

Actualitate 04.11.2021 12:59 Vizualizări4884 Autor: Ziarul National
R. Moldova trebuie să scape imediat de DEPENDENȚA față de Centrala de la Cuciurgan, prin care este finanțat SEPARATISMUL de la Tiraspol: „Prioritatea nr. 1 pentru următorii 3-4 ani trebuie să fie interconectarea cu sistemul energetic din România”


R. Moldova nu poate începe, deocamdată, discuțiile cu Rusia privind datoria totală la gaze, inclusiv a regiunii transnistrene, până nu se va interconecta cu sistemul energetic din România, consideră expertul în energetică Sergiu Tofilat, în contextul discuțiilor potrivit cărora datoria Transnistriei de circa 7,5 miliarde de dolari ar putea deveni un subiect în arbitrajul internațional.

Potrivit lui Tofilat, până la arbitraj trebuie de avut o discuție cu cei de la „Gazprom”.

„Trebuie să le spunem că nu au decât să-și asume datoria malului stâng. Dar, dacă vorbim de soluționarea problemei cu datoria totală la gaz, înainte de a începe a o rezolva, în primul rând trebuie stopată acumularea datoriilor. Dacă noi astăzi rezolvăm această problemă, atunci mâine o să se înceapă a acumula datorii noi. Cum de făcut? Unica soluție este ca R. Moldova să nu mai depindă de Centrala de la Cuciurgan, să construim linii de interconectare cu România, altă cale nu există. Orice discuție legată de rezolvarea problemei cu datoria la gaz a malului stâng nu-și are rostul atâta timp cât noi continuăm să depindem de Centrala de la Cuciurgan”, a precizat expertul într-un interviu pentru „Europa Liberă”.

De asemenea, Tofilat consideră că Rusia cunoaște foarte bine că Transnistria nu va plăti pentru gazele furnizate și din acest motiv sunt șanse mici ca ei să se adreseze într-un arbitraj internațional pentru recuperarea datoriei.

„Evident că e vorba de o datorie politică și nu una comercială. Ce am în vedere? Când o companie livrează marfă sau prestează servicii la altă companie și nu primește banii, ce se întâmplă? O acționează în judecată, pune sechestru pe oficiu, utilaj, alt patrimoniu, adică încearcă să-și recupereze datoria. „Gazprom” are de recuperat datoria malului stâng peste 7 miliarde de dolari, iar tot patrimoniul „Moldovagaz” e puțin peste 700 de milioane, unde „Gazprom” și așa are 50 la sută. Deci, chiar dacă să admitem că mâine „Gazprom” vinde tot patrimoniul „Moldovagaz”, ei maximum pot recupera 10 la sută din datorie. Întrebare: dar de ce continui să livrezi gaz, dacă tu știi că niciodată n-ai să-ți recuperezi banii? Înseamnă că nu-i interesul economic de a obține profit, ci-i interesul de a finanța un regim separatist. Iată asta-i tot. Are toate șansele „Gazprom” să piardă acest arbitraj”, este convins Tofilat.

Astfel, Chișinăul ar trebui să demonstreze că nu poate tolera această situație și să întreprindă pași concreți.

„Prioritatea nr. 1 pentru următorii 3-4 ani trebuie să fie interconectarea cu sistemul energetic din România. Plus la asta, mai e nevoie de o linie suplimentară de interconectare cu Ucraina în partea de sud. Dar eu cred că nu se va ajunge în arbitraj, fiindcă Moscova ar fi prima interesată ca lucrurile să se rezolve pe cale amiabilă. Vă dați seama cât va avea de suferit „Gazprom”, dacă se va afla că ei finanțează un regim separatist și va fi emisă și o decizie de arbitraj? Eu cred că înțelegerea va fi pe cale amiabilă, dacă noi o să ne pregătim bine și o să avem argumente-beton în discuția aceasta”.

Expertul în energetică le-a răspuns și celor care afirmă că gazoductul Iași-Chișinău a fost construit degeaba, în condițiile în care R. Moldova are un contract pe cinci ani cu „Gazprom”.

„Rolul gazoductului Iași-Ungheni nu este obligatoriu ca prin el să vină gaz. Am să vă aduc un exemplu: în Lituania când, în 2014, au dat în exploatare terminalul de gaz natural lichefiat, el n-a fost folosit, dar el a dat posibilitate Țărilor Baltice să nu mai depindă de „Gazprom” și, în consecință, ei au reușit să negocieze un preț la gaz cu peste 30% mai ieftin. Deci, deja această investiție se recuperează. În octombrie am avut prețul de 790 de dolari, iar acum, în noiembrie, prețul va fi de 450 de dolari. Deja dă efecte și gazoductul Iași-Ungheni și, mai ales, modernizarea gazoductului transbalcanic în regim revers. Iată acestea au fost două chestii esențiale care s-au făcut și care ne permit nouă astăzi să luăm gaz din alte surse”, a conchis Tofilat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md