05:55:19 03.12.2021
Stiri

Criza gazelor, o mare OPORTUNITATE: „Kremlinul vrea să pedepsească guvernarea, pentru că nu pupă mâna Rusiei. O să plătim un pic mai puțin pentru gaze, dar FACTURA mai periculoasă va veni din altă parte. Ajunge cât am fost SUBJUGAȚI”

Actualitate 18.10.2021 11:43 Vizualizări8371 Autor: Ziarul National
Criza gazelor, o mare OPORTUNITATE: „Kremlinul vrea să pedepsească guvernarea, pentru că nu pupă mâna Rusiei. O să plătim un pic mai puțin pentru gaze, dar FACTURA mai periculoasă va veni din altă parte. Ajunge cât am fost SUBJUGAȚI”


R. Moldova nu ar trebui să cedeze presiunilor și șantajului exercitat de Rusia în ceea ce privește semnarea noului contract de furnizare a gazelor naturale, deoarece va plăti ulterior costuri mult mai mari și mult prea periculoase pentru independența și integritatea sa, consideră fostul consilier prezidențial în domeniul energetic, Sergiu Tofilat.

Acesta a amintit că prorusul Victor Ianukovici a acceptat în 2010 „o reducere” cu 30% a prețului la gazele naturale furnizate de Rusia, în schimbul staționării flotei rusești pe teritoriul Ucrainei pentru 25 de ani.

„Ce s-a întâmplat în 2014? Rusia a început agresiunea împotriva Ucrainei și le-a luat ucrainenilor Crimeea și o parte din estul Ucrainei. Foarte scumpă a fost această reducere de 30%. De aceea, trebuie să ținem minte că Federația Rusă, autoritățile de la Kremlin niciodată nu dau nimic pe gratis. Care e soluția? Nu trebuie să cedăm presiunilor. Da, o să plătești un pic mai puțin pentru gaze, dar factura o să vină din altă parte și va fi mult mai scumpă și mai periculoasă. De aceea, independența R. Moldova valorează mult mai mult și noi avem pârghii de negociere cu Gazprom”, a declarat astăzi Tofilat, în cadrul unei emisiuni la „Radio Moldova”.

Potrivit sursei citate, autoritățile trebuie să caute surse energetice alternative, iar în acest sens negocierile sunt în toi.

„Trebuie să ne facem temele pentru acasă, să găsim sursele alternative de gaz și să spunem: băieți, noi condițiile voastre abuzive nu le acceptăm. Da, o să fie greu, o să plătim mai scump, dar independența costă. Trebuie să-i punem la respect. Ajunge cât am fost subjugați. Noi avem cel puțin patru puncte de intrare de unde putem aduce gaz. Este gaz în Ucraina, se discută cu autoritățile române, este gaz pe piața UE. Președinția și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale se ocupă de asta. Ne facem temele pentru acasă, ca să ajungem la următoarele discuții cu „Gazprom”. Față de 2019 stăm mult mai bine, dar avem de lucru. Cert este că în orice criză trebuie să vedem și oportunități. Vom ști ce să facem în viitor, ca să nu ne pomenim cu aceeași situație”, a conchis Tofilat.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

26.11.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // România și nevoia de...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md