00:53:02 05.12.2021
Stiri

R. Moldova NU trebuie să accepte să fie ÎNGENUNCHEATĂ de Rusia. Pretinsa datorie de 709 milioane de dolari trebuie CONTESTATĂ în arbitraj. „După asta vom vedea cine și cui îi este dator în realitate”

Actualitate 24.10.2021 14:59 Vizualizări7918 Autor: Ziarul National
R. Moldova NU trebuie să accepte să fie ÎNGENUNCHEATĂ de Rusia. Pretinsa datorie de 709 milioane de dolari trebuie CONTESTATĂ în arbitraj. „După asta vom vedea cine și cui îi este dator în realitate”


Autoritățile de la Chișinău nu ar trebui să recunoască controversata datorie de 709 milioane de dolari, pe care o pretinde Federația Rusă pentru furnizarea gazelor naturale, consideră expertul în energetică și fostul consilier prezidențial, Sergiu Tofilat.

În opinia lui Tofilat, Rusia a încerca în 2014 în așa fel să îngenuncheze Ucraina, dar a pierdut litigiul în instanțele de arbitraj internaționale.

„Politica de șantaj a Moscovei este predictibilă. Un scenariu similar au aplicat și în Ucraina. În aprilie 2014 „Gazprom” a majorat prețul gazului de la 268,5 la 485 de dolari, deci practic l-a dublat. La fel, „Gazprom” a solicitat achitarea pretinselor datorii la gaz de 2,2 miliarde de dolari. De ce? Pentru că poporul ucrainean a decis să iasă din orbita Moscovei și să aleagă calea democratizării”, a menționat Tofilat.

Citește și: Ex-premierul Ion Chicu JUSTIFICĂ pretinsa datorie de 709 MILIOANE de dolari a Chișinăului față de Federația Rusă și „Gazprom”. Maia Sandu, VINOVATA de serviciu

Astfel, R. Moldova trebuie să urmeze aceeași cale ca și ucrainenii.

„Naftogaz” Ucraina a refuzat achitarea datoriei şi a acţionat „Gazpromul” în arbitraj. Peste 3 ani, în decembrie 2017, „Naftogaz” a obținut câștig de cauză. Încă peste 2 ani, în decembrie 2019, „Gazprom” a achitat părţii ucrainene 2,9 miliarde dolari de dolari.

A venit momentul ca şi noi să ne lămurim cu datoria la gaz. Trebuie efectuat un control la „Moldovagaz” şi filialele sale începând cu 1998, de la momentul fondării. După asta vom vedea cine și cui îi este dator în realitate”, a conchis Tofilat.

De menționat că reprezentantul „Gazprom”, Serghei Kuprianov, a declarat sâmbătă că Rusia a oferit R. Moldova un contract corect de furnizare a gazelor, la prețul de piață (cel puțin 800 de dolari), dar partea moldovenească nu a acceptat. Astfel, dacă până la 1 decembrie curent Chișinăul nu va stinge datoria acumulată, plus penalitățile calculate, adică 709 milioane de dolari, atunci livrarea gazelor va fi sistată.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md