22:15:50 19.04.2024
Stiri

Probleme serioase pentru Dodon, care a fost citat de Procuratura Generală. Acesta urmează să fie audiat și recunoscut în calitate de BĂNUIT într-un dosar PENAL. Ce i se incriminează fostului președinte al R. Moldova

Actualitate 21.12.2021 10:02 Vizualizări4427 Autor: Ziarul National
Probleme serioase pentru Dodon, care a fost citat de Procuratura Generală. Acesta urmează să fie audiat și recunoscut în calitate de BĂNUIT într-un dosar PENAL. Ce i se incriminează fostului președinte al R. Moldova


Președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, a fost citat la Procuratura Generală pentru a fi audiat și recunoscut în calitate de bănuit într-un dosar penal, scrie Deschide.MD.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, a confirmat informația și a declarat că ar fi vorba despre dosarul „Energocom”. Astfel, Igor Dodon este așteptat la Procuratura Generală pe data de 27 decembrie curent, la ora 9:00.

În același dosar este vizat și fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, căruia la fel i-a fost trimisă o citație pentru a fi audiat și recunoscut ca bănuit.

Citește și: Procurorii, pe urmele lui Dodon și Greceanîi? Cauză PENALĂ în privința unei SCHEME din 2008 privind importul de energie electrică din Ucraina. O firmă-CĂPUȘĂ a câștigat „din nimic” circa 12 milioane de dolari

Amintim că Procuratura Generală a anunțat în luna septembrie curent că a pornit urmărirea penală pe faptul încheierii, în anul 2008, când Guvernul era condus de socialista Zinaida Greceanîi, iar Ministerul Economiei - de Igor Dodon, a contractului de furnizare pentru R. Moldova a energiei electrice din Ucraina.

Până la încheierea respectivului contract cu partea ucraineană, R. Moldova plătea 40 de dolari pentru megawatt-ul de energie electrică, iar după semnarea documentului – 53 de dolari. Această diferență a fost pusă pe seama consumatorilor din R. Moldova, iar prejudiciul estimat se ridică la circa 12 milioane de dolari.

Procurorii au stabilit, în cadrul urmăririi penale, că, la începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA „Energocom”, întreprindere responsabilă de asigurarea R. Moldova cu energie electrică, prin înțelegere prealabilă și de comun acord cu responsabilii Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, precum și alte persoane, inclusiv din afara republicii, ar fi implementat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11 927 173 de dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

Despre această schemă a vorbit public fostul consilier prezidențial în domeniul energeticii, Sergiu Tofilat, care l-a acuzat pe Igor Dodon de negocierea unui asemenea contract păgubos pentru consumatorii din R. Moldova.

Potrivit lui Tofilat, procurorii au vrut să mușamalizeze dosarul respectiv și doar grație faptului că a acționat în judecată Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) dosarul a fost redeschis.

„După trei ani și jumătate de când am depus la Procuratură plângerea privind schema de import al energiei electrice din Ucraina aplicată în 2008 și după ce ne-am judecat cu Procuratura, oamenii legii au fost obligați să reia urmărirea penală. Se cunoștea despre implicarea lui Dodon în această schemă în urma unei investigații jurnalistice. Noi am acumulat material probatoriu și am dus lucrul până la capăt. Cum funcționa această schemă? Până în aprilie 2008, R. Moldova procura energie electrică din Ucraina de la furnizor - Ukrinterenergo, fără intermediar. Energia era cumpărată la prețul de 40 de dolari per megawatt. În aprilie 2008, Guvernul R. Moldova trimite o delegație ca să negocieze un nou contract de import al energiei. Conducătorul delegației era Igor Dodon, ministru al Economiei pe atunci, și Alexadr Gusev, director la „Energocom”. Gusev a semnat contractul, după ce Dodon a încheiat negocierile”, a dezvăluit Tofilat.

Citește și: Dodon, autorul primei SCHEME cu firme-căpușe la importul de energie electrică? Procuratura verifică legalitatea încheierii, în anul 2008, a contractului de furnizare a energiei electrice cu Ucraina

Între timp, a mai spus Tofilat, au apărut informații noi de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB).

„Am aflat lucruri despre care nu se cunoaște. La Președinție au venit informații de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB). Scrisoarea este cu parafă secretă și Președinția nu are voie să o publice. Potrivit SPCSB, jumătate din banii câștigați pe spatele nostru de intermediarul „Energopartner” au ajuns la un offshore al lui Plahotniuc – „Borg Traders Corporation”. A fost și un transfer direct de la „Energoparner” către „Borg Traders”. Din primul transfer a fost cumpărat un ceas elvețian de 50 de mii de dolari. Având aceste materiale, Procuratura a înțeles că nu va putea mușamaliza cazul și, în luna mai curent, procurorul general a dispus reluarea urmăririi penale”, declara Tofilat într-o conferință despășurată la începutul lunii iunie curent.

Citește și: VIDEO // Probleme mari pentru Dodon. Un fost consilier PREZIDENȚIAL prezintă PROBE noi despre schema privind importul de energie electrică din Ucraina: „Prejudiciul este de 14,5 milioane de dolari, iar 50% au ajuns la un offshore al lui Plahotniuc”

În opinia lui Tofilat, tabloul este clar. „Noi avem stabilit prejudiciul de 14,5 milioane de dolari, avem și mărturiile lui Dodon... La o emisiune el a spus că a negociat personal acest contract. Avem și confirmarea de la SPCSB că jumătate din bani au ajuns la un offshore controlat de Plahotniuc. Sunt elemente suficiente ca aceste persoane să fie trase la răspundere. Noi vrem să ajutăm procuratura și avem toată deschiderea”, afirma Tofilat cu cinci luni în urmă.

De partea cealaltă, ex-președintele Igor Dodon, care în 2008, în calitate de prim-vicepremier, ministru al Economiei, a fost desemnat să negocieze un nou contract privind importul energiei electrice din Ucraina, consideră că dosarul pornit de Procuratura Generală pe faptul delapidării a circa 12 milioane de dolari ar fi o „fumigenă”. Socialistul spune că nu are nimic cu acel contract și că în perioada respectivă era copreședinte la mai multe comisii interguvernamentale, unde se discutau zeci de chestiuni, inclusiv despre energia electrică.

„Este o fumigenă. Nu avem nimic cu asta. În perioada 2008-2009, eu eram copreședinte al unor comisii interguvernamentale cu zeci de țări, e vorba de Ucraina, Rusia, România, China, Turcia, SUA, Elveția etc. La fiecare ședință a acestor comisii se puneau pe ordinea de zi 20 și mai multe chestiuni. Desigur că acolo sunt și întrebări despre energia electrică. Asta nu înseamnă că acel copreședinte, ministrul Economiei, prim-vicepremierul, participă în procesul de negocieri sau semnează ceva”, a declarat ieri-seara Dodon, în cadrul unei emisiuni televizate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md