10:06:19 19.11.2018
 
Stiri

Prima întâlnire Trump - Putin: La ce ne putem aştepta de la summitul care poate schimba lumea

Actualitate 05.07.2017 12:01 Vizualizări2097 Autor: Ziarul National
Prima întâlnire Trump - Putin: La ce ne putem aştepta de la summitul care poate schimba lumea Sursa: ziare.com

Liderii celor mai mari economii ale lumii se vor reuni, vineri şi sâmbătă, cu ocazia summitului G20 de la Hamburg, în cea mai aşteptată întâlnire la nivel înalt din acest an. Schimbările climatice şi întrevederea Donald Trump - Vladimir Putin sunt subiectele către care se îndreaptă aproape toate privirile.

„Ce ar trebui să aşteptăm de la întâlnirea dintre preşedintele Trump şi preşedintele Putin?”, întreabă Gerald F. Seib, de la Wall Street Journal.

„Nu este clar dacă aceasta va fi o întâlnire mare, formală şi lungă sau una scurtă, informală şi concisă. Însă sunt patru lucruri pe care să le urmărim. Primul este atmosfera generală. Va fi important, pentru că preşedintele Trump vrea cu siguranţă relaţii îmbunătăţite între Statele Unite şi Rusia.

Dar, în acelaşi timp, trebuie să nu pară prea prietenos, pentru că întâlnirea are loc în mijlocul anchetei privitoare la modul în care campania sa a avut legături sau a avut de câştigat în urma interferenţei Rusiei în alegerile din 2016. Aşa că trebuie să arate că poate să aibă o relaţie de prietenie cu preşedintele Putin, fără a-i face pe oameni să pară că este puţin prea prietenos şi să alimenteze suspiciunile legate de ce s-a întâmplat în anul 2016”, susţine Seib.

Potrivit acestuia, celelalte subiecte importante de urmărit la întâlnirea Trump - Putin sunt sancţiunile impuse Rusiei, situaţia din Siria şi chestiunea Ucrainei.

Deci, ce va urma întâlnirii dintre Trump şi Putin?

CNN nota, vineri, că nu trebuie să ne aşteptăm la prea multe de la prima întâlnire dintre preşedinţii Trump şi Putin şi că „o întâlnire nu va rezolva toate chestiunile SUA – Rusia”.

„În Siria, piloţii ruşi şi americani s-ar putea afla într-o confruntare directă. În Ucraina, luptele şi decesele continuă”, notează CNN. Televiziunea americană îl citează pe Andrei Kortunov, de la Consiliul Rus pentru Afaceri Internaţionale, care spune că nu are mari aşteptări de la întâlnire: „Cred că orice altceva decât un eşec complet ar fi un succes”.

Trei zile mai târziu, luni, CNN scria despre „Trump, Putin şi întâlnirea care ar putea schimba lumea”. În acest articol se atrage atenţia asupra mai multor subiecte: posibilitatea unor relaţii mai bune între SUA şi Rusia, cine deţine controlul între cei doi, mult-discutatul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi angajamentul Statelor Unite faţă de NATO.

Fortune citează Associated Press, scriind că „Trump va fi sub presiune pentru a fi de partea agenţiilor de informaţii şi să îl preseze pe Putin pe tema amestecului în alegeri, ceva la care a fost ezitant până acum”.

Soarta lumii poate sta în întâlnirea dintre Trump şi Putin

Norman Solomon scrie, într-un editorial pentru Huffington Post, cu titlul „Întâlnirea Trump - Putin şi soarta Pământului”, despre încărcătura uriaşă a acestui eveniment.

„Orice mod onest de a o spune va suna extrem de înspăimântător: Trăim într-o lume în care o persoană poate decide să înceapă un război nuclear - ucigând rapid câteva sute de milioane de oameni şi condamnând mulţi alţii la morţi lente şi dureroase”, scrie Solomon.

„Indiferent ce credeţi despre Donald Trump sau Vladimir Putin, ei ţin întreaga lume în mâinile lor cu un buton nuclear. (...) Acest moment în istoria umanităţii nu este despre Trump. Nu este despre Putin. Nu este despre dispreţuirea vreunuia dintre cei doi, a ambilor sau a niciunuia. Miza în dinamica dintre ei este viaţa pe planetă.

(...) Un război între cele două superputeri nucleare ale lumii ar putea extermina oamenii la o scară gigantică, aruncând Pământul într-o «iarnă nucleară» cataclismică”, mai scrie autorul.

Multe aşteptări de la o întâlnire esenţială a marilor puteri

Un alt subiect către care vor fi aţintite multe priviri este reprezentat de discuţiile pe tema schimbărilor climatice după retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris, notează Internaţional Business Times.

De altfel, cancelarul german Angela Merkel a şi promis că Acordul de la Paris va fi un subiect cheie pe agenda summitului G20. Liberul-schimb şi migraţia sunt alte două puncte cheie ale întâlnirii, toate părând desemnate să iște un conflict cu Donald Trump, scrie The Guardian.

Însă Angela Merkel a spus că nu se aşteaptă ca liderii G20 să cadă de acord asupra tuturor chestiunilor aduse în discuţie la summit sau ca Statele Unite să renunţe la poziţiile susţinute, ca rezultat al evenimentului de două zile care va avea loc la Hamburg, scrie şi agenţia Reuters.

Sursa: ziare.com

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.11.2018 09:11 Nicolae Negru Mai ușor cu pianul trădării de patrie...

16.11.2018 12:00 Ziarul National Victor Chirilă // Cine e de vină că R...

16.11.2018 09:21 Nicolae Negru Plahotniuc crede că Europa e proastă?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md