VIDEO // Semnal de ALARMĂ pentru Chișinău. Vladimir Putin a pus ochii pe REZERVELE de gaz ale R. Moldova, care sunt depozitate în Ucraina: „Nu e clar de ce R. Moldova a făcut rezerve de gaze și le ține în Ucraina. Trebuie să ne lămurim cu asta”
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, este nemulțumit de faptul că autoritățile de la Chișinău au făcut rezerve de gaze, pe care le depozitează în Ucraina. Președintele Rusiei a declarat astăzi, în cadrul unei ședințe cu factori de decizie ruși, că Ministerul Energeticii de la Moscova ar trebui să clarifice această chestiune.
Potrivit lui Putin, R. Moldova, inclusiv raioanele de est ale republicii (Transnistria), se confruntă cu probleme serioase din cauza livrărilor reduse de gaze, iar acest lucru se răsfrânge negativ asupra economiei și sferei sociale.
„În ceea ce privește situația socio-economică, acolo (Transnistria) nu este deloc ușor, inclusiv în ceea ce privește aprovizionarea cu resurse energetice. Cu toate că noi furnizăm acolo, de mulți ani, gaz gratuit. În ultima perioadă, pentru că gazul trece prin R. Moldova, acolo au apărut probleme. R. Moldova are probleme foarte serioase. Noi vedem acest lucru în sfera economică și socială din R. Moldova”, a spus Putin.
Unul dintre participanții la ședință au încercat să-l convingă pe Putin de faptul că Chișinăul ar bloca livrările de gaze în Transnistria. Asta în condițiile în care Chișinăul a cedat Transnistriei, pe 3 decembrie curent, tot volumul de gaz livrat de „Gazprom” sau câte 5,7 milioane de metri cubi pe zi.
Liderul rus, însă, l-a contrazis.
„Nu este chiar așa, nu blochează nimeni nimic. Dacă ar bloca livrările, atunci gazele nu ar mai ajunge la o parte din stațiile termoelectrice din Ucraina. Nu este vorba că ei blochează livrările, problema e că nu beneficiază de volumele necesare. Dar eu nu înțeleg de ce o parte din gaze, ei spun că sunt gaze moldovenești, dar e vorba de volume primite de la noi, le păstrează pe teritoriul Ucrainei. Trebuie să ne lămurim cu această problemă și voi cere Ministerului Energiei să fie mai atent la această chestiune”, a punctat Putin.
De menționat că R. Moldova a cumpărat peste 230 de milioane de metri cubi de gaze cu banii jos, pe care le-a depozitat în Ucraina și România. Acest volum ar fi suficient pentru consumul în două luni de iarnă. Astfel, Chișinăul a cedat Transnistriei întreg volumul de 5,7 milioane de metri cubi de gaze livrat zilnic de „Gazprom”, în schimbul energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan.
În așa fel, volumul de gaz livrat în Transnistria nu va mai fi plătit de Chișinău, fiind responsabilitatea așa-ziselor autorități de la Tiraspol. Totuși, autoritățile separatiste nu au plătit gazele livrate de „Gazprom” în ultimii 30 de ani, iar datoriile ar fi ajuns la peste opt miliarde de dolari.
PRIMUL producător de OUĂ din R. Moldova care a primit acceptul să exporte pe piața Uniunii Europene: Găinile, crescute într-un sat din nordul R. Moldova
FOTO // Alți 18 cetățeni ai Republicii Moldova evacuați din Liban au ajuns acasă în siguranță
Ar fi putut fi prevenită invazia Rusiei în Ucraina? Răspunsul lui Jens Stoltenberg, dat în ultimul interviu acordat ca șef al NATO