11:49:03 25.09.2023
Stiri

VIDEO // Semnal de ALARMĂ pentru Chișinău. Vladimir Putin a pus ochii pe REZERVELE de gaz ale R. Moldova, care sunt depozitate în Ucraina: „Nu e clar de ce R. Moldova a făcut rezerve de gaze și le ține în Ucraina. Trebuie să ne lămurim cu asta”

Actualitate 07.12.2022 19:49 Vizualizări5502 Autor: Ziarul National
VIDEO // Semnal de ALARMĂ pentru Chișinău. Vladimir Putin a pus ochii pe REZERVELE de gaz ale R. Moldova, care sunt depozitate în Ucraina: „Nu e clar de ce R. Moldova a făcut rezerve de gaze și le ține în Ucraina. Trebuie să ne lămurim cu asta”


Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, este nemulțumit de faptul că autoritățile de la Chișinău au făcut rezerve de gaze, pe care le depozitează în Ucraina. Președintele Rusiei a declarat astăzi, în cadrul unei ședințe cu factori de decizie ruși, că Ministerul Energeticii de la Moscova ar trebui să clarifice această chestiune.

Potrivit lui Putin, R. Moldova, inclusiv raioanele de est ale republicii (Transnistria), se confruntă cu probleme serioase din cauza livrărilor reduse de gaze, iar acest lucru se răsfrânge negativ asupra economiei și sferei sociale.

„În ceea ce privește situația socio-economică, acolo (Transnistria) nu este deloc ușor, inclusiv în ceea ce privește aprovizionarea cu resurse energetice. Cu toate că noi furnizăm acolo, de mulți ani, gaz gratuit. În ultima perioadă, pentru că gazul trece prin R. Moldova, acolo au apărut probleme. R. Moldova are probleme foarte serioase. Noi vedem acest lucru în sfera economică și socială din R. Moldova”, a spus Putin.

Unul dintre participanții la ședință au încercat să-l convingă pe Putin de faptul că Chișinăul ar bloca livrările de gaze în Transnistria. Asta în condițiile în care Chișinăul a cedat Transnistriei, pe 3 decembrie curent, tot volumul de gaz livrat de „Gazprom” sau câte 5,7 milioane de metri cubi pe zi.

Liderul rus, însă, l-a contrazis.

„Nu este chiar așa, nu blochează nimeni nimic. Dacă ar bloca livrările, atunci gazele nu ar mai ajunge la o parte din stațiile termoelectrice din Ucraina. Nu este vorba că ei blochează livrările, problema e că nu beneficiază de volumele necesare. Dar eu nu înțeleg de ce o parte din gaze, ei spun că sunt gaze moldovenești, dar e vorba de volume primite de la noi, le păstrează pe teritoriul Ucrainei. Trebuie să ne lămurim cu această problemă și voi cere Ministerului Energiei să fie mai atent la această chestiune”, a punctat Putin.

De menționat că R. Moldova a cumpărat peste 230 de milioane de metri cubi de gaze cu banii jos, pe care le-a depozitat în Ucraina și România. Acest volum ar fi suficient pentru consumul în două luni de iarnă. Astfel, Chișinăul a cedat Transnistriei întreg volumul de 5,7 milioane de metri cubi de gaze livrat zilnic de „Gazprom”, în schimbul energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan.

În așa fel, volumul de gaz livrat în Transnistria nu va mai fi plătit de Chișinău, fiind responsabilitatea așa-ziselor autorități de la Tiraspol. Totuși, autoritățile separatiste nu au plătit gazele livrate de „Gazprom” în ultimii 30 de ani, iar datoriile ar fi ajuns la peste opt miliarde de dolari.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Miticu Mitica 07.12.2022 22:57

Voalat ne spune ca daca nu facem dupa cum canta ei arunca in aer depozitele de gaz din Ucraina. Adica ei cer clar ca RM sa plateasca gazele folosite de Transnistria si nu doar acestea ultimele ci toate de la inceputul inceputurilor. De la inceputul inceputurilor NU TREBUIE SA SE STOCHEZE NIMIC PE TERITORIUL UNEI TARI AFLATE IN RAZBOI PT CA NU PUTEM AVEA CONTROL ACOLO. In urgenta putem importa putina energie mai ieftina , dar cu un back-up la ceva existent si consolidat din alta parte. Din alta parte nu se poate decat din România. Gazele nu pot fi stocate decat in siguranta pe teritoriul unei tari NATO, adica iar vine vorba despre România. Oricat am incerca sa reechilibram pozitia României in RM si dependenta fata de ea NU SE POATE. Nu avem nici o conditie care sa ne poata permite asta. Pozitia noastra geografica si contextul razboiului NU PERMIT. Iar cand nu este razboi in Ucraina, antanta Rusia - Ucraina se face istoric in detrimentul Moldovei. Asta este istorie dovedita. Nu trebuie sa ai mari studii sa iti cunosti istoria. ACUM DE URGENTA TREBUIESC TRANSFERATE STOCURILE DE GAZE DIN UCRAINA CATRE ROMANIA. Nu ne-am saturat oare sa fim santajati de moscova din toate pozitiile ? Moscova duce lipsa mare de lichiditati in urma razboiului si va mai trimite o racheta care sa traverseze spatiul nostru aerian, va mai santaja cu gaz, cu transnistria, cu gagauzia, cu Orheiul, cu Balti samd pana ce ne va stoarce de bani ca pe o lamaie. NIMIC NU TREBUIE FACUT IN AFARA SPATIULUI NATO ADICA IN ROMANIA. SI DIN PACATE REPET NU AVEM DE ALES. ORICUM AM INTOARCE SITUATIA PE TOATE FETELE, NU AVEM ALTA OPTIUNE.

Tarnacop 08.12.2022 08:12

Inca o dovada a esentei imperialiste regimului de la Moskova. Cam ce atitudine ar avea fascistul si mutantul moral Putin unde-si tine rezervele de gaze, deja platite - procurate Moldova ? Semnal clar ca trebue sa ne debarasam de dependenta fata de Rusia cu orice pret, si de pus la punct agentura ei- Chicu, Ceban, Tirdea, Valah & K.

Miticu Mitica 08.12.2022 08:25

Atunci gazele stocate pe teritoriul Ucrainei in fata amenintarii cu atac cu rachete rusesti a depozitelor este EXTREM DE MARE pentru un santaj al Moscovei asupra guvernarii pro-europene. Da Rusia am vazut este capabila sa lase pe intuneric toata Ucraina fara nici o discriminare asupra cetatenilor ei ce ar fi putut fi "soietici" rusofoni sau rusofili. Atunci cand va considera ca ii aduce un avantaj Rusia va lasa in frig si pe intuneric si RM. Si chiar nu este nevoie de rachete sa arunce depozitele din Ucraina in aer. Se poate si un sabotaj, asta ca sa arunce vina pe un "accident". Deci URGENTA ESTE sa consumam si transferam in România sau Bulgaria depozitele din Ucraina. Bulgaria despre care nimeni nu vorbeste are o groaza de cetateni in Ucraina si RM in regiunea Bolgrad (adica orasul Bolgar). Bulgarii sunt la baza un trib turcic si au plecat de pe teritoriul actual al FR din Tatarstan (Bolgar) si Volgograd (B-ul citit in chirilic da V) Bolgograd = Volgograd. Asadar Bulgarii de astazi slavizati nu traiesc doar in Bulgaria ci si in RM, Ucraina si FR. De altfel sunt mult mai numlerosi cei ce traiesc in afara Bulgariei decat in Bulgaria. Ei au fost crestinati odata cu slavizarea lor. In Bulgaria cand au fost crestinati li s-a aplicat de forta terminatia la nulmele de familie "ov". Si astazi pastreaza urmele mahomedanismului in numele lor in ciuda slavizarii. De exemplu au nume de gen MOHAMEDov, ISLAMov, AHMEDov etc ... IDEEA GENERALA este sa ne mutam gazele din Ucraina sau sa le cosumam URGENT.

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile locale, mi...

22.09.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre discursul Mai...

20.09.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Proiectul de țară – i...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md