20:28:46 17.06.2024
Stiri

Maia Sandu explică, în PREMIERĂ, de ce nu a NEGOCIAT direct cu Putin un preț mai bun la GAZE: „Eu nu o să vând o bucată de țară doar ca să avem șase luni gaze mai ieftine”. Șefa statului l-a redus la TĂCERE și pe Dodon, „SLUJITORUL” Moscovei

Actualitate 13.07.2022 21:09 Vizualizări17764 Autor: Ziarul National
Maia Sandu explică, în PREMIERĂ, de ce nu a NEGOCIAT direct cu Putin un preț mai bun la GAZE: „Eu nu o să vând o bucată de țară doar ca să avem șase luni gaze mai ieftine”. Șefa statului l-a redus la TĂCERE și pe Dodon, „SLUJITORUL” Moscovei Facebook/Bună Seara


Președinta Maia Sandu susține că nu regretă nicio clipă faptul că nu a mers la Kremlin să negocieze cu Vladimir Putin un contract mai bun pentru furnizarea gazelor în R. Moldova, deoarece acest lucru ar fi presupus cedări nepermise.

„Nu-mi pare rău că nu am plecat la Moscova. Noi am obținut un contract pe care puteam să-l obținem. Eu nu o să mă apuc să vând o bucată de țară doar ca să avem jumătate de an gaze mai ieftine. R. Moldova e o țară independentă și trebuie să ținem la acest lucru. Da, este greu acum, este greu pentru toți, pentru că nu s-au dezvoltat alternative, pentru că nu s-a investit în proiecte energetice, pentru că nu a existat interes. A existat interesul pentru anumite scheme de corupție, inclusiv la achiziția de gaze și energie electrică. Proiectele implementate acum vor da rezultate peste trei-patru ani… Acum trebuie să ne descurcăm pornind de la situația în care suntem și asta o să facem. Dar eu nu o să vând o bucată de țară doar ca să obținem un contract pe termen scurt”, a explicat Maia Sandu în această seară, în cadrul emisiunii „Bună Seara”, prezentată de Mircea Surdu la postul public de televiziune.

Totodată, Maia Sandu l-a redus la tăcere pe socialistul Igor Dodon, care i-a reproşat de mai multe ori, din arest la domiciliu, că nu a mers să se întâlnească cu Putin.

„Cei care astăzi povestesc despre ce fel de contract ar fi semnat ei, de ce nu au semnat un contract pe termen lung, la fel ca și unele țări din Europa? De ce nu au făcut acest lucru, dacă ei au această capacitate și dacă tot au slujit Moscovei, în loc să slujească propriilor cetățeni, propriului popor în acești ani? De ce nu au asigurat un asemenea contract? Nu l-au asigurat pentru că nu s-a putut. Așa cum nu au putut ei să facă, așa nu e posibil nici pentru noi, deoarece nu sunt condiții comerciale. Prețul pe care îl vedem noi astăzi nu este de piață, e un preț speculativ. S-au creat aceste circumstanțe așa încât prețul la gaze să zboare în cosmos”, a explicat Maia Sandu.

Șefa statului a recunoscut că ne așteaptă o iarnă grea, dar a adăugat că trebuie să rezistăm. În acest sens, Guvernul caută soluții pentru a ajuta cât mai mult cetățenii.

„Toată lumea se pregătește pentru o iarnă grea și noi, de asemenea, trebuie să fim pregătiți. Asta înseamnă pe cât putem să ne izolăm locuințele, să reducem pierderile de căldură. Cum ne pregătim? Pe de o parte, Guvernul lucrează la un mecanism de compensații, iar în acest sens va fi un fond de susținere a cetățenilor care au nevoie de această susținere. Va fi o discuție în această săptămână cu statele UE, unde va fi prezentată necesitatea acestui fond, pentru că avem nevoie de bani suplimentari. De asemenea, în „Satul European” au fost alocate fonduri pentru eficiența energetică. Sigur că acest proces va dura. Avem și alte resurse pe care le-am identificat pentru eficiența energetică, dar proiectele durează. Între timp, Guvernul discută și cu alți furnizori de gaze, în situația în care Federația Rusă va decide să-i deconecteze pe toți, inclusiv R. Moldova”, a conchis Maia Sandu.
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md