07:13:20 24.04.2024
Stiri

VIDEO // Minciunile lui Putin despre R. Moldova, DECONSPIRATE. Gazul „ieftin” livrat de „Gazprom” în R. Moldova, dar și dependența noastră de piața rusească, un FAKE cât Rusia de mare

Actualitate 15.12.2023 09:59 Vizualizări1959 Autor: Ziarul National
VIDEO // Minciunile lui Putin despre R. Moldova, DECONSPIRATE. Gazul „ieftin” livrat de „Gazprom” în R. Moldova, dar și dependența noastră de piața rusească, un FAKE cât Rusia de mare Associated Press


Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a spus ieri, în cadrul tradiționalei conferințe de presă de la sfârșit de an, mai multe minciuni despre R. Moldova, inclusiv despre faptul că am fi dependenți de gazul livrat de „Gazprom”, dar și de piața de desfacere din Federația Rusă. Expertul Andrei Curăraru de la Chișinău a demontat neadevărurile spuse de liderul rus la adresa R. Moldova.

„Vladimir Putin a mințit în direct atunci când a vorbit despre R. Moldova la tradiționala conferință „Linia directă cu Vladimir Putin”. El a spus că exporturile între statele Uniunii Economice Euroasiatice sunt în continuă creștere și s-a întrebat retoric ce se va întâmpla cu producătorii moldoveni, dacă nu vor mai avea acces pe piața rusă. Doar că exporturile din R. Moldova către UE sunt de 13 ori mai mari decât cele către Federația Rusă și sunt în continuă creștere, spre deosebire de cele în Rusia. Iar piața de acolo nu mai este una crucială pentru noi”, a precizat expertul.

CITIȚI și Un nou EMBARGO la importul fructelor și legumelor din R. Moldova impus de Federația Rusă din 4 decembrie. ANSA: „Embargoul rusesc nu are nicio legătură cu calitatea produselor din R. Moldova. Piața europeană apreciază produsele noastre”

Putin a mințit și referitor la gazele naturale atunci când a spus că Rusia livrează R. Moldova „gaz ieftin”, deși de un an noi nu mai cumpărăm gaz de la „Gazprom”, iar cel livrat în stânga Nistrului este mai scump decât ce oferă piețele europene, spune Curăraru.

Citește și: VIDEO // Putin, reacție ZEFLEMITOARE la adresa moldovenilor, după ce a impus un nou EMBARGO la fructe și legume: „Unde vor merge cu producția lor?”. Liderul de la Kremlin pretinde că Rusia aprovizionează și acum R. Moldova cu gaze

Acest lucru este confirmat și de către „Moldovagaz”, compania-fiică a „Gazprom”.

„În luna decembrie, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de „Gazprom” R. Moldova, ținând cont de puterea calorică, va fi de 831,04 dolari per mia de metri cubi. Întregul volum de gaz de la furnizorul rus va fi direcționat către „Tiraspoltransgaz”, a declarat recent șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

În același timp, gazul achiziționat de „Energocom” de pe piața europeană este vândut către „Moldovagaz”, în lunile octombrie - decembrie, cu circa 605 dolari per mia de metri cubi.

„Putin și-a finalizat tirada despre R. Moldova spunând că nu vede valoarea ei în Comunitatea Statelor Independente, iar aici sunt de acord. Este tot mai greu să vezi valoarea CSI pentru R. Moldova”, menționează Curăraru.

A manipulat Putin și când a vorbit despre războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. „Deși a afirmat că nu va avea loc al doilea val de mobilizare, a uitat să spună că, luna aceasta, tot el a adoptat un decret, care prevede creșterea numărului total de militari din cadrul Forțelor Armate ruse la 2,2 milioane, dintre care 1,32 de milioane de soldați, un fel de mobilizare voalată”, a conchis sursa citată.

Amintim că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a pomenit ieri, 14 decembrie, de mai multe ori R. Moldova și a avut o atitudine batjocoritoare la adresa agricultorilor moldoveni, după ce la începutul lunii decembrie Rusia a impus un nou embargo la importul fructelor și legumelor din R. Moldova. În cadrul conferinței sale de presă anuale, liderul rus a mai spus că R. Moldova nu ar valora nimic pentru CSI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md