22:12:30 24.06.2024
Stiri

VIDEO // Putin, OBSEDAT de R. Moldova. Liderul de la Kremlin ar fi gata să lase R. Moldova „să-și caute fericirea în altă parte”, deși insistă că suntem dependenți de gazul rusesc: „Important este că încă nu se pot lipsi de el”

Actualitate 16.10.2023 09:34 Vizualizări1834 Autor: Ziarul National
VIDEO // Putin, OBSEDAT de R. Moldova. Liderul de la Kremlin ar fi gata să lase R. Moldova „să-și caute fericirea în altă parte”, deși insistă că suntem dependenți de gazul rusesc: „Important este că încă nu se pot lipsi de el”


Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, insistă că R. Moldova continuă să fie dependentă de gazul livrat de „Gazprom”, deși Chișinăul nu a mai cumpărat niciun metru cub de la gigantul rus de aproape un an.

Mai mult, Putin susține că gazul ar fi livrat în condițiile puse de autoritățile de la Chișinău, iar Rusia nu a făcut decât să satisfacă toate „poftele” noastre.

Citește și: „Partenerul strategic” Federația Rusă nu renunță la planul său de a ÎNGENUNCHEA R. Moldova: A decis să REDUCĂ cu 56% livrările de gaze în luna decembrie

„Se pare că (moldovenii n.r.) nu s-a dezis de gazul rusesc. De atunci îl primesc în siguranță. Și de unde să mai facă rost? În plus, (R. Moldova n.r.) primește gazul la prețul care l-au propus celor de la „Gazprom”. Am răspuns nevoilor (R.) Moldova la stabilirea prețurilor. Nu o să intru în detalii acum, dar jumătate de an gazul este livrat cu un preț, iar cealaltă jumătate de an – cu altul. Nu contează. Important este că am făcut ceea ce ne-au cerut ei”, a declarat Putin la finele săptămânii trecute, în cadrul reuniunii restrânse a șefilor de state din Comunitatea Statelor Independente, care a avut loc la Bișkek, Kârgâzstan.

Citește și: R. Moldova NU mai stă la cheremul lui Putin. „Energocom” a cumpărat suficiente REZERVE de gaze naturale, pentru a trece cu bine de sezonul de încălzire 2023-2024: „Prețurile sunt de două ori mai mici decât oferta de la Gazprom”

Potrivit lui Putin, Chișinăul ar plăti regulat pentru gazele livrate de „Gazprom”, deși anterior au existat probleme.

„Plătesc. Au existat probleme de plată pentru o vreme, dar acum totul este în regulă. În principal, republica face rezerve de gaze cumpărate de la noi, în speță în depozitele din Ucraina. Dar asta nu contează. Important este că încă nu se pot lipsi de el. Într-un final, este alegerea lor. Dacă vor să nu mai procure, pot refuza, dacă vor – lasă-i să cumpere. Dacă vor, să rămână în cadrul CSI, iar dacă vor, atunci pot să-și caute fericirea în altă parte”, a conchis Putin.

Citește și: VIDEO // Putin MINTE de îngheață… GAZUL. Liderul de la Kremlin pretinde că „Gazprom” asigură R. Moldova cu gazele necesare „în condițiile puse de partea moldovenească”. „Le-am făcut pe plac… Ce fel de oameni sunt? Doar scarpină limba”

De menționat că malul drept al Nistrului a renunțat la gazele livrate de „Gazprom” de la finele anului trecut. Tot volumul livrat de „Gazprom”, în jur de 5,7 milioane de metri cubi zilnic, este direcționat către „Tiraspoltransgaz”. Acest lucru este recunoscut și de directorul „Moldovagaz”, compania-fiică „Gazprom”, Vadim Ceban.

Chișinăul s-a pomenit, în toamna anului 2022, cu o cantitate mai mică de gaze decât cea stipulată în contractul cu „Gazprom”, încheiat în toamna anului 2021 pe o perioadă de cinci ani. Drept urmare, autoritățile au găsit soluții alternative de a asigura consumul de gaze pentru malul drept al Nistrului, fără a apela la livrările de la „Gazprom”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md