23:40:20 17.06.2024
Stiri

Maia Sandu îi RĂSPUNDE lui Putin, care pretinde că Rusia asigură cu gaze R. Moldova: „Nu mai suntem dependenți de „Gazprom”, Rusia nu ne mai poate ȘANTAJA”. R. Moldova NU va plăti rușilor datoria inventată de peste 700 de milioane de dolari

Actualitate 12.10.2023 12:37 Vizualizări2867 Autor: Ziarul National
Maia Sandu îi RĂSPUNDE lui Putin, care pretinde că Rusia asigură cu gaze R. Moldova: „Nu mai suntem dependenți de „Gazprom”, Rusia nu ne mai poate ȘANTAJA”. R. Moldova NU va plăti rușilor datoria inventată de peste 700 de milioane de dolari


Președinta Maia Sandu infirmă declarațiile liderului rus, Vladimir Putin, potrivit cărora „Gazprom” asigură în continuare R. Moldova cu gaze naturale. „R. Moldova este pentru prima dată independentă de „Gazprom” pe partea de furnizare a gazelor naturale și iarna aceasta nu va duce lipsă de gaze naturale”, a declarat Maia Sandu aseară, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit șefei statului, Rusia nu mai poate acum să amenințe R. Moldova cu închiderea robinetului la gaze, așa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani.

„Acum, dacă Rusiei nu îi place ce spune prim-ministrul sau ce face cineva aici în R. Moldova, nu poate să zică: am închis robinetul la gaze. Acesta era un instrument major de șantaj și aceasta explică de ce până acum nu s-a rezolvat această problemă. Pentru că de fiecare dată Federația Rusă găsea oameni în instituțiile R. Moldova pe care să îi corupă și, respectiv, să nu poată fi făcută această diversificare. Noi am reușit să cumpărăm gaze, să acumulăm stocuri pentru o anumită perioadă. Prețurile anul acesta sunt mai mici, dar rămân mari în continuare. Totuși, avem aceste rezerve. Cumpărăm pe piață în fiecare zi. Am dezvoltat mecanismele prin care să cumpărăm aceste gaze pe piață”, a precizat Sandu.

Citește și: VIDEO // Putin MINTE de îngheață… GAZUL. Liderul de la Kremlin pretinde că „Gazprom” asigură R. Moldova cu gazele necesare „în condițiile puse de partea moldovenească”. „Le-am făcut pe plac… Ce fel de oameni sunt? Doar scarpină limba”

De asemenea, președinta a spus că R. Moldova nu va plăti pretinsa datorie de peste 700 de milioane de dolari, pe care o vrea Vladimir Putin și „Gazprom”.

„Repet, Federația Rusă nu ne mai poate șantaja, nu poate să ne spună: trebuie să acceptați o datorie inexistentă de 700 - 800 milioane de dolari, pentru ca să nu se repete situația din 2021. Atunci Rusia a decis peste noapte că nu mai continuă contractul de furnizare a gazelor cu R. Moldova. Ei știau că noi atunci nu aveam de unde cumpăra din altă parte, nu aveam nici mecanismele, dar nici sursele de unde să cumpărăm. Noi nu am semnat un angajament pe această datorie, am semnat doar să facem auditul acestei datorii. S-a dovedit că datoria „Moldovagaz” nu este de aproape 800 de milioane de dolari, era doar 9 milioane de dolari. Ca să vedeți cum funcționa șantajul”, a punctat Maia Sandu.

Dacă în ceea ce privește gazele R. Moldova și-a asigurat independența față de „Gazprom”, atunci în domeniul energiei electrice mai sunt probleme, în condițiile în care aceasta este livrată de Centrala de la Cuciurgan, care este controlată de separatiștii de la Tiraspol.

R. Moldova e în proces de implementare a unui proiect, care o va conecta cu piața românească pe linie de tensiune înaltă.

„Și astăzi suntem conectați de piața europeană prin Ucraina și de fiecare dată când Rusia bombardează rețeaua de energie electrică a Ucrainei, de fiecare dată avem și noi probleme. O conectare directă cu România ne-ar salva. Întrebarea este: cum s-a putut să nu să se construiască în 30 de ani o linie de tensiune înaltă, care să conecteze R. Moldova cu România? Nu am o altă explicație: acest lucru s-a făcut intenționat, pentru a ține R. Moldova dependentă de Rusia”, a conchis Maia Sandu.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat săptămâna trecută că Federația Rusă asigură R. Moldova cu volumele necesare de gaze, în condițiile în care malul drept al Nistrului nu a mai primit niciun metru cub de gaz de la finele anului 2022, atunci când „Gazprom” a redus, unilateral, livrările prevăzute în contract cu aproape 60%. Președintele rus a făcut această declarație pe 5 octombrie, în cadrul clubului de discuții „Valdai”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md