20:46:31 28.03.2024
Stiri

Premierul Chicu se RĂSTEȘTE la deputați și vorbește despre DIZOLVAREA Parlamentului. „Guvernul nu este subalternul Parlamentului, dar puterea executivă în stat”

Actualitate 14.09.2020 10:33 Vizualizări1880 Autor: Ziarul National
Premierul Chicu se RĂSTEȘTE la deputați și vorbește despre DIZOLVAREA Parlamentului. „Guvernul nu este subalternul Parlamentului, dar puterea executivă în stat” Captură privesc.eu


Prim-ministrul Ion Chicu se declară de acord cu președintele Igor Dodon, potrivit căruia actualul Parlament trebuie dizolvat, și le transmite deputaților „populiști” că Guvernul „nu este subalternul” Parlamentului, ci puterea executivă în stat.

Premierul a afirmat astăzi, după ședința săptămânală tradițională cu participarea spicherului și a șefului statului, că unii parlamentari nu ar manifesta responsabilitate când solicită bani în plus pentru veterani sau agricultori. În speță, premierul s-a arătat nemulțumit de faptul că Parlamentul a cerut ca toți veteranii să fie scutiți de plata poliției de asigurare medicală, nu doar cei neangajați în câmpul muncii.

„Noi suntem indignați de comportamentul unor parlamentari, care au manifestat iresponsabilitate. Mă refer la proiectul privind suportul pentru veterani. Guvernul a ieșit în luna iunie cu un proiect de a scuti veteranii, care nu sunt angajați în câmpul muncii, de achitarea poliței de asigurare medicală. Tot în acel proiect sunt și majorări ale unor plăți sociale pentru urmașii sau soțiile veteranilor. Acest proiect a fost elaborat de Guvern, inclusiv după ce am discutat pe platforma Consiliului Național al Veteranilor. A fost înaintat în Parlament și, în Legislativ, iresponsabilitatea maximă a unor deputați a făcut ca această inițiativă nobilă să fie compromisă”, a precizat Chicu.

Oficialul nu a ezitat să treacă la etichetări. „A ieșit o populistă cu un amendament, prin care a anulat propunerea de a scuti de la plata poliței de asigurare veteranii care nu sunt angajați. Au decis să extindă această prevedere pentru toți veteranii. Populismul maxim a ajuns la aceea că vineri s-a votat împotriva logicii, împotriva bunului-simț și, de fapt, cei care prin populism vor să se prezinte societății ca mari suporteri ai veteranilor au făcut mai rău”, a precizat Ion Chicu.

De asemenea, prim-ministrul l-a numit „lobbyst” pe un alt deputat care a transmis revendicările agricultorilor afectați de secetă și care au protestat zile la rând în luna august. Mai mult, Ion Chicu a remarcat că roada obținută în acest an, în pofida condițiilor climaterice nefaste, acoperă necesarul de consum al R. Moldova și încă există potențial de export.

„Am discutat astăzi și despre situația din agricultură. S-au recoltat peste 630 de mii de tone de grâu. Necesitatea anuală a consumului local este de 350 de mii de tone. Este potențial de export. La porumb vom avea o roadă de 800 de mii de tone, cu un consum anual intern de 700 de mii de tone. Necesitățile interne sunt acoperite. La floarea-soarelui, conform datelor preliminare, avem 400 de mii de tone colectate. Consumul intern e comparativ cu această cantitate. În linii mari, roada obținută anul acesta permite acoperirea consumului intern.

Autoritățile evaluează acum cea de-a doua grupă de cereale. Aici urmează, în funcție de rezultate, să vedem cu ce suport putem veni. Am văzut deja mișcări din partea acelorași deputați din Parlament, mari promotori ai intereselor agricultorilor, care sunt gata să taie de la pensii și salarii doar ca să-și satisfacă intereselor lor înguste. Ei împart sute de milioane în stânga și dreapta, dar nu i-am văzut să vină cu vreo inițiativă de unde să se taie cheltuielile. Ei solicită să se taie de la drumuri, să rămână datorii pe anul viitor. Dar nu se poate de făcut asta, este și o condiționalitate a FMI. Când un lobbyst cu interese în agricultură vine cu propunerea să lăsăm pe cei care au construit drumuri fără bani, dar să dăm agricultorilor, pentru că el are interese acolo, este un lucru foarte grav”, a acuzat Ion Chicu.

Sursa citată recunoaște că situația bugetară a R. Moldova rămâne complicată. „Chiar cu rectificare făcută, noi avem multe surse de finanțare a deficitului sub risc. Și aici vorbim, iarăși, de acel credit rusesc de 4,16 miliarde de lei, care este inclus ca sursă de finanțare, dar nu avem încă semnat acordul. Mai sunt unele sume, inclusiv din privatizare... Și alte sume sunt sub semn de întrebare. Și aici vreau din nou să fac apel către deputați, către Parlament, să manifeste responsabilitate, pentru că Guvernul nu va accepta legi anticonstituționale. Atunci când vor fi asemenea cazuri, ne vom adresa la Curtea Constituțională. Amintesc unor deputați că Guvernul nu este subalternul Parlamentului. Guvernul este puterea executivă în stat, nu subalternul Parlamentului. Fiecare trebuie să respecte Constituția, indiferent dacă ești deputat, ești ministru sau altceva”, a conchis Ion Chicu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md