11:55:02 05.02.2023
Stiri

OPINIE // „Victoria lui Andrei Năstase se datorează parțial votului de BOICOT împotriva lui Ceban, ceea ce a caracterizat caracterul crucial al votului geopolitic”

Politică 04.06.2018 11:00 Vizualizări1885 Autor: Ziarul National
OPINIE // „Victoria lui Andrei Năstase se datorează parțial votului de BOICOT împotriva lui Ceban, ceea ce a caracterizat caracterul crucial al votului geopolitic” facebook/Andrei Năstase


„Victoria lui Andrei Năstase reprezintă un eveniment important pentru forțele pro-UE din opoziția extraparlamentară și un semnal pozitiv pentru electorat înainte de alegerile parlamentare de la finele lui 2018, dar această voctorie se datorează parțial votului de boicot împotriva lui Ion Ceban, ceea ce a caracterizat caracterul crucial al votului geopolitic”, consideră analistul politic Dionis Cenușă, care a făcut o scurtă analiză a votului de ieri.

„Conform așteptărilor, participarea în turul II a fost puțin mai numeroasă, dar numai cu aproximativ 21 mii de voturi comparativ cu primul tur (circa 248 de mii față de peste 225 de mii). Așadar, în realitate, Andrei Năstase și Ion Ceban mai degrabă au împărțit voturile celor care au participat în primul tur decât au mobilizat categorii largi și noi de votanți în turul 2. Astfel, cota participării în turul II a fost de 39,2% sau cu circa 4% mai mult decât în primul tur - 35,53%.

Socialistul Ion Ceban a primit cu 25 213 mai multe voturi decât în primul tur (91 575), iar Andrei Năstase cu 57 629 mai multe voturi (71 803). Candidatul Platformei „DA” a beneficiat de votanții care și-au dat voturile pentru forțele unioniste (10 163 voturi), PL (8 078) și alte forțe, care s-au pronunțat deschis în favoarea lui Năstase. Voturile anterior exprimate pentru Silvia Radu (39 460) au fost împărțite între Năstase și Ceban.

Socialistul Ion Ceban a depășit pragul de 100 de mii de votanți, dar fără a primi sprijin deschis din partea altor forțe politice, deși fiind favorizat în presa asociată cu PD”, scrie acesta.

Analistul consideră că Năstase trebuie acum să se concentreze pe problemele existente la Primăria Chișinău, pentru că toți vor fi cu ochii pe el. „Declarațiile liderului Platformei „DA” confirmă faptul că Andrei Năstase vede victoria în capitală ca parte din strategia electorală pentru alegerile parlamentare din 2018. În loc de anunțarea planurilor electorale ulterioare, Năstase trebuie să se concentreze pe trasarea primilor pași pentru afacerile Primăriei, a căror neglijare poate avea costuri politice majore pentru Platforma „DA” și partenerii săi politici. Greșelile și ezitările lui Năstase în funcția de primar al Chișinăului vor fi contabilizate și folosite ca critici de către Ion Ceban și socialiști, pregătindu-se pentru alegerile locale din 2019”, spune Cenușă

Victoria lui Andrei Năstase aduce speranță în rândurile votanților proeuropeni, dar acesta și aliații lui trebuie să demonstreze că sunt capabili să îmbunătățească, radical și în timp scurt, administrarea capitalei, crede analistul.

„Preluarea Chișinăului este doar un început, iar modul în care va fi gestionat contează la fel de mult sau chiar mai mult. De aceea, Năstase trebuie să găsească în mod urgent cele mai bune și integre cadre cu care să impresioneze locuitorii Chișinăului, dar și restul țării. Preluarea Chișinăului reprezintă atât o provocare, cât și o oportunitate politică imensă pentru forțele pro-UE din opoziția extra-parlamentară. Astfel, cetățenii vor avea posibilitea să compare calitatea guvernării locale în Chișinău în frunte cu Andrei Năstase cu calitatea guvernării la nivel național, asigurată de către PD. Rezultatul alegerilor parlamentare de la finele lui 2018 vor fi influențate de performanțele lui Năstase în Chișinău și acest lucru este știut atât de către democrați cât și de socialiști”, a conchis Dionis Cenușă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.02.2023 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fiindcă Putin se tem...

01.02.2023 09:13 Cazimir Țino Cazimir Țino // Republica Moldova înt...

30.01.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Strategia reintegrării

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md