21:53:02 15.12.2019
 
Stiri

Majoritatea parlamentară a RESPINS inițiativa: Vicepremierul pentru Reintegrare NU va fi audiat în Parlament. „Creăm premise de finanțare a regimului secesionist”

Politică 26.04.2018 16:00 Vizualizări1428 Autor: Ziarul National
Majoritatea parlamentară a RESPINS inițiativa: Vicepremierul pentru Reintegrare NU va fi audiat în Parlament. „Creăm premise de finanțare a regimului secesionist”

Majoritatea parlamentară a respins inițiativa deputaților liberal-democrați și liberali, care au cerut audierea vicepremierului pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, în problema ce ține de admiterea automobilelor înmatriculate în regiunea transnistreană în circulația internațională.

În opinia liderului fracțiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu, decizia comună a Chișinăului și Tiraspolului intră în contradicție cu prevederile constituționale și poate reprezenta o nouă posibilitate de finanțare a regimului separatiste transnistrene.

„Semnarea acestei decizii comune, pe lângă caracterul contradictoriu din punct de vedere constituțional, comportă o serie de probleme subsecvente cum ar fi: aspectele financiare ale procesului de emitere a certificatelor de înregistrare și a plăcuțelor. În Transnistria sunt sute de mii de vehicule. Unde vor fi vărsate fondurile pentru executarea serviciului de reînregistrare? Astfel spus, iarăși creăm premise de finanțare a regimului secesionist similare sistemului energetic. Activitatea comună, precum și bazele informaționale interoperabile sunt supuse unor riscuri iminente sub aspectul încălcării legislației privind protecția datelor cu caracter personal ale cetățenilor R. Moldova. La 1 aprilie 2017 au intrat în vigoare noile prevederi care interzic conducerea mijloacelor de transport transnistrene de către cetățenii R. Moldova care nu au domiciliul în stânga Nistrului. Cum se va răsfrânge această interdicție asupra numerelor neutre”, și-a argumentat Deliu chemarea Cristinei Lesnic în Parlament.

Comuniștii și socialiștii nu au susținut cererea lui Deliu și au precizat că și cetățenii din stânga Nistrului sunt cetățeni ai R. Moldova.

Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, este convins că semnarea acestui protocol reprezintă un progres în procesul de negocieri, iar unele partide „încearcă să facă campanie electorală”.

„În ultima perioadă s-a obținut progrese în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol. Se referă și la partea cu libera circulație. Consider că Executivul trebuie să meargă înainte și să nu aducem aceste chestiuni în Parlament, să politizăm subiectul, și să facem campanie electorală”, a punctat democratul.

Amintim că reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului au semnat marți o decizie protocolară potrivit căreia posesorii de mașini din regiunea transnistreană vor primi plăcuțe neutre și vor fi admiși în traficul internațional de la 1 septembrie 2018. Acestea vor fi cu numere de înmatriculare formate din trei litere și trei cifre, și un pașaport tehnic în conformitate cu cerințele Convenției de la Viena. Decizia vizează doar persoanele fizice.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Kiril 26.04.2018 16:25

Parlamentul trebuie sa faca treaba si nu sa se ocupe cu asa chestii,trebuie de muncit da nu de ocupat cu nebunii!

Spencer 26.04.2018 17:03

Să-nțeleg că PLDM-ul iar simulează activitea politică prin astfel de chemări idioate?

Vasile 26.04.2018 17:13

Audiere? Da ce parca ceea ce au facut e o crimă? Băi PLDM-iștilor, acestea sunt premise de reintregirea teritoriului nostru pe care rușii îl mențin în regim separatist hibrid.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.12.2019 12:34 Ziarul National Victor Chirilă // „Politica externă e...

13.12.2019 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Eu, Filimon Boghiu…”

09.12.2019 13:40 Ziarul National Victor Chirilă // Lașitate, inconsecv...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md