Liderul PLDM îl contrazice pe Dodon: „Război sau catastrofă, dar ALEGERILE LOCALE trebuie să aibă loc”. Argumentele aduse de Tudor Deliu
Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, îl contrazice pe șeful statului, Igor Dodon, care a afirmat că, cel mai probabil, alegerile locale ar putea avea loc în anul 2020. Acesta afirmă că, până acum, nu s-a pripit să-și dea cu părerea vizavi de acest subiect, care trebuie abordat prin prisma prevederilor legale.
„În mijloacele de informare în masă, cât și în discursurile unor politicieni, problema alegerilor locale apare în prim-plan. E și firesc, deoarece în curând expiră mandatul de patru ani al aleșilor locali prevăzut de legislație. Ciudată este modalitatea în care este tratat acest subiect. Se creează impresia că fiecare încearcă să se dea cu părerea reieșind din interesele de partid sau de grup. Am să încerc să mă expun asupra acestui subiect doar prin prisma prevederilor legale și, respectiv, să nu vin cu concluzii pripite, așa cum o fac unii”, spune Deliu, citat de un comunicat de presă al formațiunii pe care o conduce.
Sursa citată, citând din Codul electoral, spune că „data alegerilor locale generale sau anticipate se stabileşte prin hotărârea Parlamentului, cu cel puţin 60 de zile înainte de alegeri”.
„În situația când Parlamentul nu este funcțional, mă refer la lipsa organelor de conducere a Parlamentului și a comisiilor permanente, acest lucru este imposibil de realizat. Prelungirea mandatului consiliului local și a primarului se face prin lege organică și doar în caz de război sau catastrofă. Cine va adopta această lege organică și dacă există circumstanțe pentru a fi adoptată?
Cred că circumstanțe nu există, cert însă este faptul că R. Moldova se află într-o catastrofă, iar autoritățile statului de mult le-au declarat război cetățenilor, inclusiv prin tergiversarea stabilirii alegerilor locale. Război sau catastrofă, dar alegerile locale trebuie să aibă loc. Și nu la anul, cum gândește Dodon, ci în conformitate cu prevederile locale”, a punctat Deliu.
Criptomoneda, folosită la greu de Federația Rusă pentru a corupe și a deturna alegerile din R. Moldova: Autoritățile de la Chișinău dau asigurări că întreprind măsuri pentru a-și spori capacitățile și a putea investiga fluxul de monedă virtuală
Autoritățile R. Moldova iau în calcul reglementarea rețelelor de socializare, inclusiv TikTok, „pentru a nu ne trezi când un stat străin le folosește pentru denaturarea unui scrutin electoral”
Până la 2 000 de lei pentru un vot: Amenzi de nouă milioane de lei și sechestre pe bunuri în valoare de 57,7 milioane de lei, aplicate de CNA în dosarele de corupție electorală. Poliția a documentat 140 000 de persoane