Tudor Deliu: „R. Moldova este CONDUSĂ, în primul rând, de Dodon și niște emisari străini. Cunoaștem că RUȘII niciodată nu pot să ofere nimic fără să câștige”
Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, este îngrijorat de faptul că R. Moldova a ajuns să fie condusă de Igor Dodon și emisarii ruși, care nu oferă niciodată pe gratis nimic. Acesta mai spune că în fruntea R. Moldova au ajuns practic aceeași actori politici.
„Nu aș fi de acord că au ajuns alți actori politici, deoarece o mare parte din ei au fost și în Parlamentul trecut – mă refer la fracțiunea PSRM – și din cei din Blocul „ACUM” sunt unii reprezentanți care au fost deputați și în Legislativul precedent. Dar cred că cei din Blocul „ACUM” nu au avut o altă ieșire din situație decât să facă, așa cum au zis ei, parteneriat de scurtă durată, pentru a-și îndeplini promisiunile electorale. Pentru a onora obligațiunile în fața alegătorilor era necesar de făcut acest pas...”, crede Deliu.
Totuși, chiar dacă Blocul „ACUM” deține Guvernu, Deliu spune că președintele Igor Dodon ar conduce R. Moldova, împreună cu partenerii săi din Rusia.
„O conduce, în primul rând, dl Dodon și niște emisari străini care au îndesit-o cu vizitele în R. Moldova. Mă refer la emisarii ruși. Eu sunt departe de gândul că guvernarea nu ar trebui să se întâlnească cu autoritățile altor state, dar același Kozak, care nu ne-a pășit pragul casei atâta timp, văd că în ultimele trei săptămâni de trei ori a fost la Chișinău și vedem care sunt consecințele venirii dlui la Chișinău. Mă îngrijorează rolul Rusiei, deoarece cunoaștem faptul că rușii niciodată nu pot să ofere nimic pentru a nu câștiga”, spune Deliu pentru Europa Liberă.
Politicianul este de acord că UE, SUA și Rusia a contribuit la transferul pașnic de putere de la PD la „ACUM” – PSRM, doar că Federația Rusă are cele mai mari beneficii.
„Se vehiculează ideea că a fost o înțelegere între Rusia, SUA și UE. Eu nu aș accepta această părere. Sunt sigur că în această triadă de putere, ca să zic așa, cred că partea sau colacul cel mai mare i-a revenit Federației Ruse, deoarece cunoaștem prerogativele care au fost date dlui Dodon, care astăzi, practic, ține mâna pe pulsul securității R. Moldova.
Respectiv, spune foarte mult ceea ce s-a întâmplat la APCE (Andrei Năstase și Vlad Bătrîncea au votat pentru admiterea Rusiei la APCE n.r.). Pentru mine asta este o palmă foarte puternică dată pentru R. Moldova. Eu vorbesc nu numai ca cetățean, eu vorbesc și ca persoană care am stat pe baricade din ‘89, cel care am luptat în Transnistria, cel care am făcut astfel ca colegii noștri, când am fost în Parlament membri ai Adunării Parlamentare, să-i impunem să voteze excluderea Rusiei din APCE pentru faptele criminale pe care le face cu referire la alte state. Anexarea Crimeii, Georgia, Karabahul și multe, multe, multe altele. Și ceea ce s-a întâmplat la APCE pentru mine a fost o umilință”, a adăugat liderul PLDM.
Doi soți, un procuror și șeful unui post vamal, cercetați pentru îmbogățire ilicită. Aceștia ar deține mai multe mașini de lux și o casă estimată la 12 mil de lei
Dumitru Alaiba, despre contrastul dintre UE și Rusia în relația cu R. Moldova: În 2023, exporturile noastre către Rusia abia au însumat 144 de milioane de dolari, în timp ce exporturile către UE au atins un nivel impresionant de 2,6 miliarde dolari
Douăzeci și șase de mii de buletine de vot care urmau să ajungă la trei secții de votare din Rusia au fost distruse. CEC: „S-a constatat imposibilitatea asigurării procesului de vot”