Guvernul va rămâne în continuare fără PATRU miniștri: „Nu mai are rost să numim ÎNLOCUITORI”
Premierul Pavel Filip susține că actuala majoritate parlamentară nu va mai desemna conducători în fruntea Ministerul Apărării, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor, precum și la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.
Întrebat în Parlament de ce întârzie atât de mult numirea noilor miniștri, Filip a spus că „nu e o întrebare simplă”. „De ceva timp, aceste funcții rămân vacante. Dar vă întreb dacă mai are sens să venim cu numiri, dacă în curând vom veni în Parlament cu reforma Guvernului? În opinia mea. nu are rost acum să numim acești conducători, deoarece vom avea o nouă structură a Guvernului”, a menționat Filip, care prezintă astăzi raportul de activitate a Guvernului în Legislativ.
De asemenea, prim-ministrul recunoaște că relațiile cu președintele Igor Dodon, cel care semnează decretele de numire a miniștrilor, nu sunt dintre cele mai bune, dar nu-și face griji că șeful statului va împiedica aprobarea noii structuri a Guvernului.
„Există Constituția care trebuie să fie respectată”, a spus oficialul.
Amintim că cele patru ministere au rămas fără conducători din diverse motive. Ministerul Apărării a rămas fără ministru după ce Anatol Șalaru a fost demis printr-un decret prezidențial. Ministerul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor a rămas fără conducător după ce Vasile Botnari a fost numit în funcția de director general al „Moldova-Gaz”. În cazul Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, precum și al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare e vorba de cercetarea penală a miniștrilor Iurie Chirinciuc și Eduard Grama. Ultimul și-a anunțat demisia, după ce a fost reținut într-un dosar de corupție, iar Iurie Chirinciuc este, de asemenea, în arest.
Premierul slovac, Robert Fico, își dorește ca R. Moldova să încheie rapid negocierile și să adere la UE: „A fi membru al UE este cel mai bun lucru care i se poate întâmpla unui stat din acest spațiu”
Ion Basoc va primi 2,6 milioane de lei, iar Oleg Crețul - două milioane, pentru medaliile obținute la Jocurile Paralimpice de la Paris: Sportivii, întâmpinați ca niște eroi la aeroport
Exporturile de struguri din R. Moldova, de aproape două ori și jumătate mai mari pe piața UE în acest an