12:28:34 22.04.2024
Stiri

DOC // „Un pas CURAJOS pentru R. Moldova”! Guvernul a aprobat REFORMA învățământului superior, cu anumite concesii: Două universități scapă de comasare

Actualitate 13.07.2022 16:43 Vizualizări2633 Autor: Ziarul National
DOC // „Un pas CURAJOS pentru R. Moldova”! Guvernul a aprobat REFORMA învățământului superior, cu anumite concesii: Două universități scapă de comasare


Guvernul a aprobat astăzi decizia cu privire la reorganizarea prin fuziune a unor instituții din domeniile educației, cercetării și inovării, care prevede absorbția a trei universități și a 19 instituții de cercetare.

În comparație cu proiectul prezentat inițial, decizia de astăzi a Guvernului nu vizează Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport ce urma a fi absorbită de Unuversitatea de Stat, dar și Universitatea de Stat „Grigorii Țamblac” din Taraclia care urma să fuzioneze cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Totuși, Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Afacerilor Interne urmează să prezinte Guvernului, în termen de șase luni, propuneri pentru fuzionarea Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI cu Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.

„Astăzi punem bazele pentru Moldova viitorului. (...) Este un pas curajos pentru R. Moldova”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, în cadrul ședinței de Guvern.

Potrivit ministrului, reforma învățământului superior va „crește radical” calitatea studiilor, R. Moldova va oferi „o educație mai bună” pentru copii, iar universitățile vor fi mult mai bine dotate și conectate la tehnologiile moderne.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a adăugat că orice reforme întâmpină rezistență, amintind despre cea de acum câțiva ani care a vizat introducerea camerelor video la examenele de Bacalaureat, și a precizat că „aceiași studenți vor învăța de la aceiași profesori în aceleași aule”.

„Singurii care își vor pierde fotoliile vor fi rectorii, care pot ocupa o altă funcție în noile instituții”, a detaliat ministrul Anatolie Topală.

Unicul membru al Guvernului care a votat împotriva reformei a fost bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, acuzând autoritățile că, în așa mod, „vor să economisească resurse”.

„Nu poate fi vorba despre economii, în condițiile în care oferim și mai mulți bani pentru educație”, a punctat ministrul Topală.

Aceeași sursă a precizat că universitățile vor fi cele care vor decide asupra eventualității schimbării denumirilor, după absorbția celor trei instituții de învățămât superior.

Principalele prevederi ale reformei învățământului superior:

Instituția Publică Universitatea de Stat din Moldova (persoană juridică absorbantă) se reorganizează prin fuziunea (absorbția) următoarelor instituții publice (persoane juridice absorbite):

1) Instituția Publică Academia de Administrare Publică;

2) Instituția Publică Biblioteca Științifică (Institut) „Andrei Lupan”;

3) Instituția Publică Institutul de Matematică și Informatică „Vladimir Andrunachievici”;

4) Instituția Publică Institutul de Fizică Aplicată;

5) Instituția Publică Institutul de Chimie;

6) Instituția Publică Institutul de Ecologie și Geografie;

7) Instituția Publică Institutul de Zoologie;

8) Instituția Publică Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice;

9) Instituția Publică Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie;

10) Instituția Publică Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hasdeu”;

11) Instituția Publică Institutul de Istorie;

12) Instituția Publică Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor;

13) Instituția Publică Institutul de Geologie și Seismologie;

14) Instituția Publică Grădina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru”.

Instituția Publică Universitatea Tehnică a Moldovei (persoană juridică absorbantă) se reorganizează prin fuziunea (absorbția) următoarelor instituții publice (persoane juridice absorbite):

1) Instituția Publică Universitatea Agrară de Stat din Moldova;

2) Instituția Publică Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „D. Ghițu”;

3) Instituția Publică Institutul de Energetică;

4) Instituția Publică Institutul de Microbiologie și Biotehnologie.

Instituția Publică Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (persoană juridică absorbantă) se reorganizează prin fuziunea (absorbția) următoarelor instituții publice (persoane juridice absorbite):

1) Instituția Publică Universitatea de Stat din Tiraspol;

2) Instituția Publică Institutul de Științe ale Educației;

3) Instituția Publică Institutul de Formare Continuă.

Instituția Publică Academia de Studii Economice din Moldova (persoană juridică absorbantă) se reorganizează prin fuziunea (absorbția) Instituției Publice Institutul Național de Cercetări Economice (persoană juridică absorbită).

Personalul salariat din instituțiile publice absorbite va fi transferat, cu respectarea prevederilor legislației muncii, la instituțiile publice absorbante, asigurându-se integrarea acestora în cadrul instituțiilor respective.

Și studenții înmatriculați conform programelor de studii superioare de licență, master și doctorat ale instituțiilor de învățământ superior absorbite vor fi transferați în cadrul instituțiilor de învățământ superior absorbante, la aceleași programe de studii superioare și cu aceleași taxe de studii, stabilite anterior.

Transferul studenților de la instituțiile de învățământ superior absorbite se va realiza până la 25 august 2022.

Prin aceeași decizie, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) și Institutul Patrimoniului Cultural au primit un statut aparte și urmează să fie transferate în subordinea Ministerului Culturii.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md