12:47:03 22.04.2024
Stiri

TĂRĂGĂNARE // Peste 50 de instituții de învățământ ar putea fi reorganizate în noul an școlar

Social 16.08.2015 10:04 Vizualizări4523 Autor: Stela Mihailovici
TĂRĂGĂNARE // Peste 50 de instituții de învățământ ar putea fi reorganizate în noul an școlar


Reformă // Cel puțin 40 de licee și școli ar putea fi reorganizate începând cu 1 septembrie, iar alte 15 instituții riscă să fie lichidate

Deși au rămas zile numărate până să înceapă noul an școlar, sute de elevi nu știu încă unde vor merge la școală, iar zeci de profesori sunt îngrijorați că vor rămâne fără lucru.

Mingea din terenul consilierilor raionali

Alegerile locale din această vară au dat peste cap planurile direcțiilor raionale de învățământ, care au înaintat consiliilor solicitări de reorganizare a școlilor, însă noii consilieri nu au reușit încă să se întrunească în ședințe pentru a vota propunerile. Reprezentanții Ministerului Educației strâng din umeri și afirmă că așteaptă cât mai repede răspunsuri din teritoriu pentru a aproba lista finală a instituțiilor supuse reorganizării.

Cea mai incertă situație se atestă în raionul Cahul. Aici urmează să se decidă soarta a opt instituții de învățământ. Un liceu se propune a fi transformat în gimnaziu, iar șapte gimnazii ar putea fi reorganizate în școli primare-grădinițe. Decizia va fi luată de consilierii locali, dar nu se știe când se vor întruni aceștia în ședință. Lista școlilor cu probleme nu poate fi făcută publică, până nu va exista o decizie a consilierilor, a precizat șeful Direcției învățământ din Cahul, Valeriu Baban.

Ministerul Educației - în afara jocului

Am încercat să aflăm la Ministerul Educației care instituții de învățământ vor fi reorganizate la 1 septembrie. „Noi nu avem un plan de optimizare. Prerogativa aparține consiliilor raionale. Am o listă preliminară, dar nu e publică până nu va fi decizia Consiliului executiv”, ne-a răspuns Valentina Chicu, șefa Direcției învățământ preuniversitar din cadrul ministerului.

Pentru a afla careva date despre școlile care au ajuns în „lista neagră”, am fost nevoiți să telefonăm la fiecare direcție raională de educație. Reprezentanții a cinci direcții - din Edineț, Ștefan Vodă, Strășeni, Telenești și Ungheni - ne-au spus că nu planifică nicio reorganizare în acest an în școli. La Sângerei există câteva instituții care necesită a fi reformate, dar asta „se va întâmpla pe parcursul anului”, ne-au asigurat autoritățile locale.

La Glodeni, Briceni și Leova chestiunile au fost puse la punct, iar restul raioanelor sunt în așteptarea deciziilor consilierilor.

Liceele rusești fuzionează

Noii consilieri ai raionului Briceni au fost unicii care s-au grăbit să adopte decizia care vizează reforma școlară. În ședința din 31 iulie, aceștia au decis să transforme gimnaziile din Băcăuți, Mihăileni și Bulboaca în școli primare-grădinițe, iar liceul nr.1 din Briceni va fuziona cu liceul nr. 3 din oraș.

„Ambele instituții sunt rusești și elevii nu vor avea probleme. Toți profesorii vor avea ore, în afară de cei pensionați. Clădirea Liceului „Șevcenko” va fi conservată și ulterior îi vom găsi o altă destinație. S-a propus deschiderea unui centru de creație și amenajarea unui laborator pentru elevii tehnicieni”, a precizat Vitalie Știrbu, șeful Direcţiei învăţământ, tineret şi sport din Briceni. Elevii claselor gimnaziale care învățau la Băcăuți și Mihăileni vor fi transportați la școala din Halahora de Sus, aflată la cinci kilometri depărtare, iar cei din Bulboaca vor parcurge doi kilometri până la Trebisăuți.

Elevii vor fi transportați cu două microbuze școlare noi care au fost donate anul trecut de Guvernul României. Autoritățile raionale au fost obligate să reorganizeze gimnaziile pentru că acestea aveau un deficit bugetar de peste 350 de mii de lei. Fără locuri de muncă ar putea rămâne doar opt profesori de limbă rusă și ucraineană.

Părinții refuză reforma

Liceul „Constantin Spătaru” din orașul Leova îl va absoarbe pe Liceul rus „Lev Tolstoi”. O decizie în acest sens a fost adoptată încă în luna aprilie de fosta echipă a Consiliului raional. Reorganizarea este mai mult o formalitate, deoarece până acum liceele activau în aceeași clădire.

În raionul alăturat, Hâncești, situația este mai problematică. De trei ani, Direcția raională de învățământ propune reorganizarea gimnaziului din satul Sofia, dar părinții celor 91 de elevi se opun.

„Ne vom întâlni din nou cu părinții și vom discuta. Sper să-i convingem că elevii au nevoie de studii de calitate. Aici au rămas cinci cadre didactice. Un profesor de clase primare predă limba română, iar cel de matematică este pensionar. În acest an, absolvenții gimnaziului Sofia au avut o medie la examenul de matematică de 4,06”, descrie situația șefa Direcției educație Hâncești, Valentina Tonu.

„Dacă părinții vor lăsa orgoliul la o parte, elevii vor fi transferați la gimnaziul din Negrea, care este printre cele mai bune din raion”, adaugă doamna Tonu. Consilierii din Hâncești vor avea o ședință săptămâna viitoare în care vor dezbate acest subiect.

Școală cu nouă elevi

La Glodeni, trei licee urmează a fi transformate în gimnazii, iar școala primară din Butești va fi lichidată. Cei nouă micuți școlari vor fi duși la gimnaziul din Camenca.

„Datele demografice arată că, peste doi ani, în Butești vor fi 17 elevi în clasa I-a, iar în anii următori și mai mulți și am putea să redeschidem școala”, punctează șeful Direcției învățământ din raion, Tudor Casautan. Până atunci urmează a fi păstrată clădirea instituției. Autoritățile au planificat resurse financiare pentru a plăti doi paznici.

„Nu vrem ca patrimoniul să fie distrus așa cum s-a întâmplat în alte cazuri”, adaugă domnul Tudor, făcând referire la școala din satul Tomești, Glodeni.

Clădire în paragină

În această localitate, școala primară a fost închisă în 2010, iar acum din clădire au rămas doar pereții și acoperișul spart. Sătenii au distrus ușa și geamurile, au furat cărămizile din care erau construite sobele în interior, au scos până și prizele din pereți, riscând să fie electrocutați.

Primarul satului motivează că nu au fost bani în buget pentru a asigura paza clădirii. „Ne trebuiau 30 de mii de lei pe an pentru salariile paznicilor. Noi am scris trei demersuri la Ministerul Educației să ne permită să schimbăm destinația clădirii și nu am avut niciun răspuns. Zilele trecute am mai scris unul, dar acum nu știu dacă mai putem face ceva. Clădirea e avariată serios și ar trebui demolată”, a declarat primarul Ion Prodan.

Anterior, s-a propus ca imobilul să fie reparat și familiile nevoiașe din sat, care nu au locuințe, să primească câte o cameră în fosta școală, dar visul s-a năruit.

Optimizarea rețelei școlare în ultimii zece ani

Anul

Instituții reorganizate

Instituții lichidate

2005

1

3

2006

1

3

2007

2

5

2008

11

8

2009

8

12

2010

9

14

2011

14

24

2012

61

57

2013

33

21

2014

33

14

Total

173

161


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md