21:17:59 18.04.2024
Stiri

Ion Chicu știe deja cine este potențialul viitor PREMIER al R. Moldova

Actualitate 15.06.2020 11:00 Vizualizări4825 Autor: Ziarul National
Ion Chicu știe deja cine este potențialul viitor PREMIER al R. Moldova


Prim-ministrul Ion Chicu susține că autoritățile de la Chișinău au îndeplinit toate condiționalitățile pentru ca UE să deblocheze tranșa a doua, în valoare de 30 de milioane de euro, a asistenței macrofinanciare. De partea cealaltă, vicepreședintele Platformei „DA”, Igor Munteanu, declară că actuala guvernare mai are de lucru asupra a opt condiționalități. Aducerea în discuție a acestor observații l-au iritat pe Ion Chicu.

„R. Moldova a îndeplinit toate condiționalitățile. Săptămâna trecută a fost adoptată Legea cu privire la organizațiile noncomerciale. Legea a fost votată cu câteva amendamente, care au diminuat riscurile de care vorbeam anterior”, a spus astăzi premierul Chicu, după ședința cu participarea șefului statului și a președintelui Parlamentului.

Citește și: Negocieri AVANSATE privind ÎNVESTIREA unui NOU guvern. Pentru PD ar fi fost rezervate două portofolii: „Am înțeles că împărțiți guvernul, cine sunt miniștrii... O doamnă va fi ministrul Agriculturii...”

Ion Chicu i-a acuzat pe unii politicieni că ar vrea să blocheze ajutorul financiar oferit de UE, la fel cum s-a întâmplat și cu creditul rusesc de 4,2 miliarde de lei.

Citește și: Ion Chicu este de acord ca R. Moldova să rămână fără cele 30 de MILIOANE de euro, doar să nu fie votată legea ONG-urilor: „Cum zice RUSUL: Ne za kokie denghi. Sper că deputații, care țin la STATALITATEA noastră, nu vor vota”

„Am văzut un vicepreședinte de partid, viitor prim-ministru cum crede el, cum a ieșit duminică cu învinuiri că R. Moldova nu a îndeplinit condiționalitățile... Astfel, ei continuă să blocheze mai departe finanțarea R. Moldova, așa cum au făcut și cu creditul rusesc. Lozinca lor este: cu cât mai rău, cu atât mai ușor e să accezi la putere. Noi am îndeplinit condiționalitățile și așteptăm ca UE să transfere 30 de milioane de euro. Colegii au avansat și în negocierile privind cele 100 de milioane din asistența macrofinanciară, care a fost anunțată acum câteva luni. Acolo tot sunt condiționalități care trebuie discutate, agreate. Sperăm că va fi deblocată aceasta asistență, la fel ca și altă asistență din partea UE, care a fost anunțată de mai demult, dar încă nu a venit”, a punctat Chicu.

CITIȚI și Europarlamentarul Mureșan: „Guvernul R. Moldova riscă să PIARDĂ cea de-a treia tranșă din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. În luna iulie expiră termenul”

De menționat că vicepreședintele Platformei „DA”, Igor Munteanu, spune că R. Moldova nu a îndeplinit pe deplin cele opt condiții stabilite în ședința Comitetului de Asociere UE-R.Moldova din 15 februarie 2020 pentru obținerea tranșei a doua din asistența macroeconomică.

Acesta a enumerat cele opt condiționalități care nu ar fi fost îndeplinite:

1.Crearea echipei comune de investigație a fraudei bancare, Deși s-au alocat resurse, echipa comună de investigație cu experții letoni și Agenția UE Eurojust încă nu a fost formată. Indicator neîndeplinit.

2. Aderarea la Rețeaua Anticorupție pt Europa de Est și Asia Centrală a OECD. Procedurile au fost finalizate, aderarea nu este încheiată. Indicator parțial îndeplinit.

3.Adoptarea legii privind sancțiunile pt infracțiunile legate de spălarea banilor. Legea a fost adoptată în lectură finală la 21 mai, 2020. Indicator îndeplinit în totalitate.

4. Moratoriul asupra programului „Cetățeni contra investiții”. Moratoriul a fost extins până la 1 septembrie 2020, însă legea nu a fost abrogată. Indicator parțial îndeplinit.

5. Strategia de reformare a justiției (PdA). Procesul elaborării acestei strategii este abia în etapă embrionară, presupunând o implicare efectivă și credibilă a experților CoE, UE (DG Just), societatea civilă și partidele politice. Indicator neîndeplinit.

6. Adoptarea legii privind organizațiile necomerciale. La 12 iunie legea a fost adoptată în a 2 lectură, nu și ultima. Indicatorul va fi îndeplinit numai după adoptarea, promulgarea și tipărirea legii.

7. Evaluarea independentă a Consiliului Audiovizualului și Consiliului Concurenței prin audituri externe, cerere exprimată de Comisarul European pentru politica europeană de vecinătate și negocieri de extindere, OLiver Varhelyi. Indicatorul nu a fost îndeplinit, iar liderii ambelor agenții s-au opus vehement.

8. Reforma Consiliului Superior al Magistraturii. Ca și în cazul Strategiei reformei sectorului justiției, procesul de reformare presupune implicarea efectivă și progresul constatat de către experți ai CoE, UE (DG Just), cu participarea societății civile și a partidelor politice. Indicator neîndeplinit.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md