03:04:47 18.01.2021
 
Stiri

Ion Chicu este de acord ca R. Moldova să rămână fără cele 30 de MILIOANE de euro, doar să nu fie votată legea ONG-urilor: „Cum zice RUSUL: Ne za kokie denghi. Sper că deputații, care țin la STATALITATEA noastră, nu vor vota”

Actualitate 29.05.2020 12:26 Vizualizări1923 Autor: Ziarul National
Ion Chicu este de acord ca R. Moldova să rămână fără cele 30 de MILIOANE de euro, doar să nu fie votată legea ONG-urilor: „Cum zice RUSUL: Ne za kokie denghi. Sper că deputații, care țin la STATALITATEA noastră, nu vor vota”


Premierul Ion Chicu consideră că proiectului legii ONG-urilor, conform conceptului adoptat de Guvernul Pavel Filip în 2018, ar fi „în detrimentul statalității” R. Moldova. Mai mult, acesta spune că „nici pentru 3 miliarde de euro” nu ar vota această condiționalitate impusă de UE pentru deblocarea celei de-a doua tranșe din ajutorul macrofinanciar de 30 de milioane de euro.

Potrivit lui Chicu, adoptarea legii privind ONG-urile nu se regăsea în setul inițial de condiționalități, iar oficialii de la Bruxelles au inclus-o în luna februarie curent.

„Legea respectivă nu era în setul de condiționalități pentru deblocarea tranșei a doua a asistenței macrofinanciare. Ea a apărut în cele opt condiționalități suplimentare, care au fost înaintate de UE în luna februarie curent. Din start am spus că vor fi îndeplinite doar condiționalitățile care sunt în interesul cetățenilor R. Moldova”, a declarat aseară Ion Chicu, în cadrul emisiunii „Puterea a patra”.

CTIȚI și VIDEO // Opoziția și PD au ajuns la un CONSENS în privința unui VOT COMUN în Parlamentul R. Moldova, dar PSRM ar încerca să blocheze debursarea celor 70 de milioane de euro din asistența macrofinanciară oferită de UE

În opinia premierului, legea privind activitatea ONG-urilor, în redacția votată în prima lectură, nu poate fi votată.

„Asta înseamnă imixtiune directă de pe extern în treburile interne ale R. Moldova. Acolo sunt articole care permit finanțarea directă a activităților politice, prin intermediul unor ONG-uri. Asta înseamnă imixtiune în viața politică, asta înseamnă administrare externă a R. Moldova. Eu nu știu ce decizie vor lua deputații... Guvernul nu mai poate să retragă acest proiect din Parlament, deoarece e vorba de lectura a doua. Eu vreau să cred că toți deputații înțeleg asta. Cei care țin la statalitatea R. Moldova, la tot ce avem al nostru, nu vor admite votarea acestei legi”.

Citește și: Proiectul de lege cu privire la organizațiile necomerciale a trecut de Comisia juridică: „Nu putem vorbi despre îndeplinirea condiționalității față de UE”

Ion Chicu spune că „nici pentru 3 miliarde de euro” nu ar vota această lege.

„Indiferent că e vorba de 30 de milioane de euro sau de 3 miliarde de euro, noi vorbim de inadmisibilitatea imixtiunii în treburile interne ale R. Moldova. Noi ne luăm angajamentul să facem reforme, dar nu să primim textul unei legi pe care Parlamentul trebuie să o voteze. Eu consider că nu trebuie votată această lege. Cum zice rusul: Ne za kokie denghi (nici pentru toți banii din lume nr.) Sper că Parlamentul nu va vota această lege. Am văzut că reprezentanții Comisiei juridice au pregătit mai multe amendamente și sper că aceastea vor fi discutate, astfel ca să fie eliminate aceste riscuri. Noi nu murim de foame fără aceste 30 de milioane, dar am explicat ce e pus pe balanță – e vorba de independența țării”, a punctat Chicu.

Citește și: Dodon este împotriva legii ONG-urilor și AMENINȚĂ cu ruperea ACORDULUI de coaliție cu PD. „Dacă printr-o minune această lege trece, asta înseamnă desfacerea Acordului de coaliție”

De aceeași părere este și președintele Igor Dodon, care a amenințat astăzi și cu ruperea acordului de alianță cu PD, în cazul în care democrații vor vota această lege.

De partea cealaltă, opoziția susține că interpretările președintelui Igor Dodon și Ion Chicu ar fi „o aberație”.

„Dodon zice că așa-numita lege a ONG-urilor este „contrară intereselor naționale”. O aberație soră cu prostia desigur. Dar haideți să admitem că e așa cum zice Dodon. În așa caz, acesta trebuie urgent să convoace forurile statutare ale PSRM și să dea afară din partid patru deputați. Or toți patru deputați ai PSRM din Comisia juridică au votat ieri PRO adoptarea Legii ONG-urilor în lectură finală”, a menționat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

ion 29.05.2020 14:45

Vasalul Kremlinului deja anunta direct ce ii zice rusul.

Comentarii
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md