22:21:07 15.04.2024
Stiri

INTEGRITATE // DEMIS recent dintr-o instituție publică pentru „încălcări grave”, a ajuns consilier „personal” al premierului Pavel Filip

Anticorupție 06.12.2016 12:03 Vizualizări8782 Autor: Ziarul National
INTEGRITATE // DEMIS recent dintr-o instituție publică pentru „încălcări grave”, a ajuns consilier „personal” al premierului Pavel Filip publika.md


Fostul director general al Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), Gheorghe Curmei, demis în martie 2016 de către ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor pentru „încălcări grave”, poate fi găsit astăzi într-un birou al consilierilor prim-ministrului Pavel Filip, responsabil tot de problema infrastructurii drumurilor.

Ce-i drept, Gheorghe Curmei ne-a spus de la celălalt capăt al firului de la telefonul guvernamental că numirea sa în funcție „mai durează”. Întrebat ce calitate are acum dânsul în Guvern, Curmei ne-a zis că e „consilier propriu” al premierului. Acesta nu a vrut să spună dacă este salarizat din bani publici până la numirea în funcție sau din buzunarul lui Pavel Filip: „Adresați un demers oficial la Guvern și o să aflați”.

Gheorghe Curmei nu a vrut să răspundă nici la întrebarea dacă tergiversarea oficializării numirii sale în noua funcție are vreo legătură cu procesul de judecată în care este implicat. Acesta a acționat în instanță ordinul prin care a fost demis și a pierdut, în iulie curent, procesul la Judecătoria Buiucani.

Fostul șef al ASD a făcut recurs la Curtea de Apel și afirmă că reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor „fac tot posibilul” ca să amâne ședințele de judecată, iar de la 25 octombrie curent nu a mai avut loc niciuna. Curmei spune că a fost demis „ilegal” din funcție pentru „șapte-opt încălcări grave”, iar partenerii de dezvoltare ar fi declarat că unele dintre acestea ar fi „motive politice”.

Menționăm că, în luna mai 2014, Curtea de Conturi a descoperit mai multe nereguli admise de Administrația de Stat a Drumurilor la reparația mai multor segmente de drum din R. Moldova, printre care licitații organizate netransparent, lucrări efectuate cu abateri de la prevederile contractuale, fără a fi sancționate de ASD, acordarea unor contracte pentru firme afiliate membrilor Partidului Democrat etc.

Deși raportul de audit al Curții de Conturi viza administrația anterioară a ASD, Gheorghe Curmei, care preluase funcția după ce lucrase în aceeași instituție, a apărat activitatea predecesorului său, Vitalie Panurco.

„Noi am prezentat în şedinţă (la Curtea de Conturi – n.r.) comentariile noastre. Unele au fost acceptate, însă cele mai multe – nu. Acum pregătim un raport pe marginea concluziilor inspectorilor Curţii de Conturi şi îl vom face public. Noi considerăm că cele mai multe afirmaţii ale lor sunt tendenţioase”, a comentat atunci Gheorghe Curmei, pentru Moldova Curată, neregulile depistate de Curtea de Conturi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md