14:35:25 17.05.2024
Stiri

Guvernatoarea Găgăuziei se declară deja PROEUROPEANĂ, deși a promovat cu înflăcărare apropierea de Rusia. Vlah s-a plâns Parlamentului European că ar fi MARGINALIZATĂ: „UTA Găgăuzia trebuie tratată ca parte unitară a R. Moldova”

Actualitate 10.11.2022 18:26 Vizualizări2733 Autor: Ziarul National
Guvernatoarea Găgăuziei se declară deja PROEUROPEANĂ, deși a promovat cu înflăcărare apropierea de Rusia. Vlah s-a plâns Parlamentului European că ar fi MARGINALIZATĂ: „UTA Găgăuzia trebuie tratată ca parte unitară a R. Moldova”


Guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah, a adresat un mesaj Parlamentului European și membrilor Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova - UE, prin care reclamă marginalizarea autonomiei pe care o conduce în procesul de „comunicare internațională”. În aceeași scrisoare, Vlah spune că sprijină apropierea ireversibilă a R. Moldova de Uniunea Europeană, chiar dacă anterior, alături de Igor Dodon și alți politicieni proruși, promova cu insistență apropierea de Federația Rusă. De asemenea, Vlah se plânge și pe atitudinea administrației publice centrale, în speță a Maiei Sandu, față de administrația de la Comrat.

„Cu privire la textul Proiectului de declarație și recomandări, aprobat în cadrul celei de-a XII-a reuniune a Comitetului parlamentar de asociere UE – R. Moldova, care a avut loc pe 1 noiembrie la Chișinău, considerăm necesar să venim cu unele precizări”, își începe Vlah mesajul.

Guvernatoarea Găgăuziei susține că regiunea salută statutul R. Moldova de țară-candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. În același timp, ea susține că prevederile Proiectului, care se referă la Găgăuzia, „sunt formulate într-o manieră exagerată, cu schimbare de accente și, prin urmare, nu reflectă situația reală” din regiune.

Vlah a redat pasajul care nu ar reflecta situația reală:

„/…/ privim cu îngrijorare situația din Găgăuzia și încercările recurente ale Rusiei de a exercita influență asupra evoluțiilor politice; salutăm faptul că autoritățile moldovenești au gestionat situația cu calm și reținere și felicităm autoritățile moldovenești pentru disponibilitatea lor nestingherită de a menține dialogul cu autoritățile regionale din Găgăuzia”.

„Constatările incluse în textul Proiectului de declarație și recomandări sunt formulate într-o manieră exagerată, cu schimbare de accente și, prin urmare, nu reflectă situația reală din UTA Găgăuzia, dar, în special, poziția oficială a autorităților constituționale ale Autonomiei. Mai mult, Comitetul Executiv de la Comrat solicită permanent amplificarea și transparentizarea dialogului dintre Administrația prezidențială și Administrația UTA Găgăuzia.

Un caz recent, în această ordine de idei, îl constituie vizita doamnei Maia Sandu, în 2 septembrie a.c., la Comrat, când protocolul prezidențial a exclus întrevederea șefei statului cu Guvernatoarea Găgăuziei. Prin urmare, prezența guvernatoarei la întâlnirea președintei Maia Sandu cu membrii Adunării Populare a Găgăuziei s-a produs la discernământul și insistența proprie”, a precizat Irina Vlah.

De asemenea, Vlah spune că Maia Sandu evită întâlnirile cu ea, iar în martie a fost exclusă din noua componență a Consiliului Suprem de Securitate.

Guvernatoarea Găgăuziei cere membrilor Comitetului de asociere UE – R. Moldova să se deplaseze în regiune sau să aibă întrevederi cu reprezentanții administrației regionale, declarând că teritoriul trebuie tratat ca parte unitară a R. Moldova.

„Considerăm imperios necesară o revizuire a poziției Administrației centrale față de Administrația publică de la Comrat. Actualul context de securitate regională, revendică atenție și eforturi sporite din partea instituțiilor puterii și UTA Găgăuzia. Autoritățile R. Moldova, la această etapă, într-un peisaj geoeconomic ce întâmpină multe schimbări și provocări, au nevoie de sprijin la nivel internațional, dar și la nivel național, manifestat prin încrederea cetățenilor în actul de guvernare. Confirm susținerea pentru apropierea ireversibilă a R. Moldova de Uniunea Europeană. UTA Găgăuzia trebuie tratată ca parte unitară a R. Moldova, care este casa noastră comună. Prin urmare, și politicile de modernizare și democratizare le vom promova împreună”, a mai spus Vlah în mesajul său.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md