Guvernul de la Chișinău salută eliberarea lui Pleșcanov și solicită Tiraspolului să-i scoată din detenția ilegală și pe ceilalți cetățeni ai R. Moldova, persecutați de regimul separatist
Biroul Politici de Reintegrare (BPR) din cadrul Guvernului de la Chișinău salută eliberarea din detenție ilegală, pe 16 mai, a activistului Victor Pleșcanov și solicită pretinselor autorități de la Tiraspol să-i „elibereze neîntârziat” și pe ceilalți cetățeni ai R. Moldova care sunt ilegal încarcerați și persecutați de către regimul separatist - Al. Dimov, S. Menzarari, Vl. Dudnic, M. Ermurachi, A. Malîșev, V. Pogorlețchii etc.
Activistul Pleșcanov a fost reținut de către așa-zisele structuri de forță pe 10 iunie 2022, iar ulterior a fost condamnat la trei ani și două luni privațiune de libertate pentru că a arborat drapelul Ucrainei și a condamnat invazia ruse în Ucraina.
La scurt timp după încarcerare, Victor Pleșcanov a fost diagnosticat cu o maladie oncologică.
„Cazul dat a fost menținut în vizorul permanent al vicepremierului pentru Reintegrare și al Biroului politici de reintegrare, cu întreprinderea tuturor eforturilor posibile, în comun cu partenerii externi, și cu sensibilizarea constantă a participanților în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană și a reprezentantului politic de la Tiraspol. În apelurile noastre mereu a fost reiterată cererea eliberării imediate și necondiționate a cet. Pleșcanov V. din detenția ilegală, restabilirea drepturilor și libertăților fundamentale ale acestuia, acordarea asistenței medicale necesare”, se arată într-un comunicat de presă al BPR.
Autoritățile de la Chișinău au ținut să mulțumească pentru implicare în acest caz Misiunii OSCE din Republica Moldova, ambasadelor SUA, Marii Britanii, statelor membre ale Uniunii Europene în Republica Moldova, Asociației Obștești „Promo-LEX” etc.
Menționăm că Victor Pleșcanov, condamnat ilegal pentru „incitare la extremism”, a fost ținut până pe 16 mai 2024 la închisoarea nr. 3 din Tiraspol.
„Nemulțumire profundă”: Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Georgiei în R. Moldova, convocat la MAE în legătură cu discursul „deformat și neconform” al premierului Kobakhidze la adresa R. Moldova
INTERVIU // Virginia Moraru, interpretă de folclor, de muzică sacră și de romanțe: „Publicul nu știe cât de fragilă este viața unui artist și cât de mari sunt sacrificiile din spatele fiecărui cântec”
Reacția Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” la cazul de corupție făcut public de CNA: „Șeful de secție a depus cerere de demisie din propria inițiativă”